
CREŞTEŢI CANTITĂŢILE
DE
|
ACID FOLIC, VITAMINA B6 ŞI B12.
ANTIOXIDANŢI
VIT D
CALCIU
OMEGA 3
FIBRE
ULEI DE MĂSLINE
|
SCĂDEŢI CANTITĂŢILE DE
|
SARE
GRĂSIMI SATURATE
CARBOHIDRAŢI/ZAHARURI
CARNE LA GRĂTAR
|
|||
INTOLERANŢA LA LACTOZĂ
|
INTOLERANT
LA LACTOZĂ
|
|||
INTOLERANŢA LA GLUTINE
|
NEGATIVAĂ
|
PROCESUL BIOLOGIC
|
GENE
|
VARIANTE ANALIZATE
|
REZULTAT
|
ACŢIUNE
|
SENSIBILITATE LA SARE
|
ACE
|
ID
|
II
|
Sensibil la sare
a se reduce
consumul la < 2,2 g/zi
|
SENSIBILITATE LA ALCOOL
|
ADH1C
|
lle349val
|
AA
|
Efect pozitiv redus al alcoolului asupra
colesterolului
|
METABOLISMUL
LIPIDELOR-MUFA( ULEI DE MĂSLINE)
|
APOC3
|
C3175G
|
GG
|
Creşteţi porţia de ulei de măsline
|
METABOLISMUL LIPIDELOR
SENSIBILITATEA LA GRĂSIMI SATURATE
|
APOC3
|
C3175G
|
GG
|
Limitarea cantităţii de grăsimi saturate la mai
puţin de 16 gr pe zi
|
LPL
|
C1595G
|
CC
|
||
SENSIBILITATEA LA CAFEINA
|
CYP1A2*1F
|
-163A>C
|
AA
|
Normal
|
VDR
|
C>T( taq1)
|
TC
|
||
DETOXIFICARE
SENSIBILITATEA LA CARNE LA GRĂTAR
|
CYP1A2*1F
|
-163A>C
|
AA
|
Limitaţi cantitatea de carne la grătar
|
DEZINTOXICARE
CRUCIFERE( mod de folosire)
|
GSTM1
|
deleţie
|
I
|
a se consuma de 3-4 ori pe săptămînă crucifere
|
GSTT1
|
Deleţie
|
D
|
||
INFLAMAŢII GENERALE
|
IL6
|
G174-C
|
GC
|
Se recomandă 2 gr de omega 3 pe zi
|
TNF
|
G308-A
|
GG
|
||
METABOLISMUL VITAMINEI B
|
MTHFR
|
C677T
|
TC
|
Se recomnadă
400µg de acid folic , 10 mg Vit B6, 15µg Vit B12 / pe zi
|
SENSIBILITATEA LA ZAHARURI ŞI CARBOHIDRAŢI RAFINAŢI
|
ACE
|
ID
|
II
|
Limitarea carbohidraţilor rafinaţi
încărcătura glicemică <80/zi
Creşterea cantităţii de fibre la 25 gr/zi
|
PPARG
|
ProAla(12)
|
Pro-Pro
|
||
STRES OXIDATIV
|
SOD2
|
C-28T
|
TC
|
se recomandă creşterea cantităţii de antioxidanţi
|
METABOLISMUL
VITAMINEI D
|
VDR
|
C>T(taq1)
|
TC
|
Creşterea cantităţii de vitamina D la 800 UI/zi
|
SENSIBILITATEA LA LACTOZĂ
|
LCT
|
13910-CT
|
CC
|
Intoleranţă la lactoză
|
SENSIBILITATEA LA GLUTINE( boala celiaca)
|
DQ2/8
|
NEG
|
NEG
|
Intoleranţă la
lactoză
Gene=LCT
Rezultat
=CC
Dieta=
reduceţi sau evitaţi lactoza
Lactoza este digerată
de enzima numită lactază. În foarte multe regiuni ale lumii prezenţa acesteia
scade semnificativ odată cu creşterea astfel încît scindarea lactozei devine
dificilă. În Europa o variaţie genetică determină persistenţa lactazei ceea
ce face posibilă digerarea lactozei în toate etapele vieţii. Rezultatul C/C
înseamnă că persoana nu posedă varianta genetică ce permite perenitatea lactazei
prin urmare va avea o capacitate
insuficentă pentru digestia lactozei.
|
Gena
ACE
Rezultat
=CC
Dieta=reducerea
consumului de sare
Gena ACE codificare
pentru enzima omonimă joaca un rol cheie în homeostazia cardiovasculară. În
genă este prezent un polimorfism de tipul inserţie/deleţie ( alele
I-inserţie, alele D-deleţie) şi care
influenţează activitatea enzimatică. Studii recente au evidenţiat legătura
dintre genotipul I/I , I/D şi sensibilitatea la sare. Testul a mai evidenţiat
că genotipul I/I predispune la
hipertensiune atunci cînd consumul de sare este excesiv. Se recomandă maxim
5,5 grame de sare pe zi ceea ce corespunde la 2,2 gr de Na, moleculă responsabilă
de gustul sării dar şi de efectele acesteia asupra tensiunii sanguine.
|
Gena
ADH1C
Rezultat
=AA-lle/lle
Dieta=reducerea
cantitătii de alcool
Alcool dehidrogenaza
1C metabolizează alcoolul formînd acetaldehida, compus toxic responsabil de
efectele negative ale consumului excesiv.La rîndul său acetaldehida este
metabolizată de către enzima aldehid-dehidrogenază în compuşi netoxici.
Varianta testată în nutrigene produce schimbări în secvenţa aminoacidică ce
modifică eficienţa enzimei. Testul genetic a evidenţiat un genotip homozigot
A/A pentru alelele lle( lle-lle), caracterizat prin prezenţa unei izoleucine
într-o specifică poziţie a secvenţei aminoacide. Enzima are o elevată
eficienţă catalitică metabolizînd alcoolul mult mai rapid comparativ cu
genotipul Val.
Se recomandă un
consum de alcool moderat ( pîna la 2 unităţi pe zi) pentru efectele benefice
asupra nivelului colesterolului.
O unitate de alcool
este reprezentată de
350 ml bere gradaţie
alcoolica normala
150 ml vin
40 ml ţuică , cognac
|
||
Gene
APOC3
Rezultat
=GC
Gene
LPL
Rezultat
=CC
Dieta=reducerea
grăsimilor saturate
Studii recente au evidenţiat o interacţiune între
aceste 2 gene şi alimentaţie. Apolipoproteina C3 este o lipoproteină cu o
densitate foarte mică(VLDL) şi conţine în principal trigliceride. APOC3
inhibă lipaza lipoproteinelor(LPL) si încetineşte catabolismul
trigliceridelor. Testul genetic a evidentiat genotipul G/G a APOC3 asociat cu
niveluri crescute ale TG. Rezultatul genei LPL (CC) contribuie la modificarea
profilului lipidic fiind asociat cu niveluri scăzute de HDL( colesterolul
bun) şi niveluri înalte de trigliceride. Din acest motiv se recomandă
reducerea grăsimilor saturate din dietă sub 16 gr pe zi, eliminarea grăsimilor
trans substituindu-le cu o cantitate mai mare de ulei de măsline.
|
||
Gene=CYP1A2*1F
Rezultat=AA
Dieta=reducerea
consumului de carne la grătar
CYP1A2 codificare
pentru enzima citocrom P450 implicată în faza I( de activare) a eliminării
toxinelor-cum ar fi cancerigenele din cărnuri şi fum-şi în metabolismul
cafeinei. Rezultatul testului genetic a evidenţiatuin genotip în homozigoză
pentru alelele A care codifică pentru enzima cu activitate rapidă şi prin
urmare vor fi activate mai rapid substanţele potenţial toxice din carnea
preparată la temperaturi ridicate. Se recomandă reducerea drastică a
consumului de carne la grătar şi afumată, maxim o dată pe saptamina. În ce
priveşte cafeina această formă a enzimei o metabolizează bine.
|
||
Gene=GSTM1
Rezultat
=I
Dieta=
consum normal de crucifere
Gena GSTM1 codificare
pentru enzima glutation S-transferază, o familie de izoenzime detoxificante
care catalizează conjugarea diferitelor molecule toxice cu glutationul cu
scopul de a le face mai puţin reactive şi mai uşor de eliminat din organism.
Polimorfismul genei GSTM1 de tipul inserţie/deleţie, I/D, determină pierderea
funcţionalităţii enzimatice. Testul nu a evidenţiat un polimorfism de tipul
D, ceea ce înseamnă că enzima conservă propria activitate catalitică şi nu este necesară creşterea consumului de crucifere
în dietă.
|
||
Gene=IL6
Rezultat
=GC
Gene
=TNF
Rezultat
=GG
Dieta=
creşterea cantităţii de omega 3
Gena IL6 şi genaTNF, codificare pentru omonimele
citochine pro-inflamatorii,
implicate in reglarea răspunsului imunitar.
Polimorfismele prezente în aceste gene IL-6-174G/C şi TNF-308G/A,
influenţează cantitatea de citochine produse. Testul genetic a evidenţiat un
polimorfism în gena IL-6 care constă în substituirea unei G( guanină) cu o C(
citozină) şi prin urmare o predispoziţie la creşterea sintezei citochinei
omonime. Se recomandă omega- 3, 2 gr/zi, folosind chiar şi un integrator de
bună calitate.
|
Gene=MTHFR
Rezultat
=TC
Dieta=creşterea
cantităţii zilnice de acid folic şi vitamineB6 şi B12
Gena MTHRF codificare
pentru enzima implicată în metabolismul şi utilizarea acidului folic şi a
vitaminelor B6 şi B12. Enzima are un rol central în sinteza ADN şi metilaţie.
Testul genetic a evidenţiat genotipul 677C/T codificare pentru o enzimă mai
puţin eficientă asociată cu creşterea nivelurilor de homocisteină din plasma.
Obiectivul este acela de a susţine şi echilibra chimica organismului şi modul
optim pentru realizarea acestuia este creşterea cantităţilor zilnice de acid folic,
vitaminaB6 şi B12. Spanacul şi sucul de portocale sunt o sursă importantă.
|
Gene=PPARG
Rezultat=Pro-Pro
Gene
=ACE
Rezultat
=CC
Dieta
= reducerea drastică a carbohidraţilor rafinaţi, creşterea consumului de
fibre şi practicarea unei activităţi fizice
Gena PPARG codifică
un factor de transcripţie care influenţează nivelurile glucozei şi insulinei.
Polimorfismul Pro12Ala datorat prezenţei sau absenţei alelei Ala influentează
expresia genei şi prin urmare cantitatea de proteină produsă. A fost
demonstrat că indivizii heterozigoti pentru alelele Ala au efecte benefice
privind nivelurile glicemiei şi insulinei. Testul genetic a evidentiat un
genotip în homozigoză pentru alelele Pro şi un genotip I/I pentru gena ACE.
Prin urmare se recomandă reducerea consumului de carbohidraţi rafinaţi şi
zaharuri, consumul de alimente cu IG
mic( cereale integrale) pentru a nu depăşi încărcătura glicemică de 80 gr pe
zi.
|
Gene
=SOD2
Rezultat
=TC
Dieta
= creşterea cantităţii de antioxidanţi
Gena SOD2 codificare
pentru enzima mangan superoxid dismutaza MnSOD localizată în matricea
mitocondrială şi care este prima linee de apărare a celulelor împotriva
radicalilor liberi( ROS). MnSOD catalizează dismutaţia superoxidului în
oxigen şi apă oxigenată, înlăturînd în acest fel radicalii liberi la origine.
ROS chiar dacă evolutiv au fost desemnaţi să participe la menţinerea
homeostaziei celulare sunt molecule toxice capabile a induce un prejudiciu
oxidativ nediscriminat macromoleculelor biologice fiind principalii
responsabili de anumite condiţii patologice şi îmbătrînire. Testul genetic
demostrează heterozigoza pentru această enzima. Profilul C/T înseamnă că a
fost ereditată versiunea C de la un părinte şi versiune T de la celălalt,
rezultînd o activitate enzimatică intermediară. Se recomandă creşterea
cantităţilor de vitamine A, C şi E. Fructele şi legumele colorate sunt o
importantă sursă de vitamina A şi C. Nucile şi seminţele sunt bogate în
vitamina E.
|
Gene
=VDR
Rezultat
=CT
Dieta=
creşterea cantităţilor de vitamina D şi calciu
Gena VDR codificare
pentru receptorul vitaminei D care influenţează produce rea diverselor proteine
dintre care unele implicate în utilizarea calciului. Testul a evidentiat un
genotip heterozigot pentru alele C, care, a fost demonstrat, influenţeaza
absorbţia calciului şi structura osoasă.
|
Nutrienţi
|
RDA , LARN †
|
Obiectivul
|
Vit B1
|
1,5 mg
|
1,5 mg
|
Vit B3
|
18mg
|
18 mg
|
Vit B5
|
6mg
|
6 mg
|
Vit B6
|
1,5mg
|
8mg *
|
Vit B7
|
150µg
|
150µg
|
Vit B9
|
200µg
|
800µg*
|
Vit B10
|
25mg
|
25mg
|
Vit B12
|
2µg
|
10µg*
|
Vit A
|
2,700IU
|
5000UI*
|
Vit C
|
60mg
|
250*
|
Vit D
|
200IU
|
800*
|
Vit E
|
15IU
|
200*
|
Vit K
|
100µg
|
100µg
|
Inozitol
|
30mg
|
30 mg
|
Colina
|
200mg
|
200mg
|
Fibre
|
18gr
|
25gr*
|
Omega 3
|
1,6gr
|
2 gr*
|
Crom
|
30µg
|
30µg
|
Calciu
|
800mg
|
1300mg
|
Seleniu
|
75µg
|
75µg
|
Fosfor
|
800mg
|
800mg
|
Iod
|
150µg
|
150µg
|
Fier
|
14mg
|
14mg
|
Magneziu
|
300mg
|
300mg
|
Potasiu
|
3,500mg
|
3,500mg
|
Sodiu
|
2,4gr
|
2,2 gr*
|
Cupru
|
1,2mg
|
1.2 mg
|
Zinc
|
15mg
|
15 mg
|
Activitate fizică
|
45 min/zi *
|
|
Diverse
|
Fara excese*
|
|
Cafeina
|
300mg
|
300mg
|
Grăsimi saturate
|
22gr
|
16 gr*
|
Încărcătura glicemică
|
100
|
80*
|
Nichel
|
Normal
|