DIETA GENETICĂ

LA EDITURA TRACUS ARTE A APARUT CARTEA MEA DE NUTRITIE

7 ANI LA DIETA.AVENTURILE UNEI FEMEI GRASE

CALEA SPRE SUCCES ÎN OBŢINEREA ŞI MENŢINEREA GREUTĂŢII IDEALEÎn prezent găsim prin reţea şi reviste o mulţime de diete cu nume ciudate şi prin librării e plin de cărţi care promit o slăbire monstruoasă, rapidă, fără eforturi. Oare sunt toate acestea adevărate sau sunt doar manevre de marketing?
Unele dintre ele sunt pasagere, de modă, (în special cele care vin de la Hollywood) fără nici o bază ştiinţifică.
Fac o paranteză: am auzit că face furori prin România, dieta grupurilor sanguine. Lăsaţi-o baltă, chiar nu are nici un temei ştiinţific şi este refuzată de adevăraţii specialişti. O găselniţă care a adus o groază de bani lui James D’Adamo, moşteniţi ulterior de fiul Peter împreună cu dieta.  
Continuînd discutia, se spune că  pentru a slăbi trebuie să-ţi coşi gura, să mănînci mai puţin şi echilibrat şi să faci sport. Din păcate dieta hipocalorică, aşa zis echilibrată, este greu de urmat şi la foarte multe persoane nu funcţionează, ca să nu mai vorbim de menţinerea rezultatelor în timp ..un adevărat dezastru.
Problema e foarte simplă: nu suntem toţi egali şi prin urmare nu poate exista o dietă unică miraculoasă care să funcţioneze pentru toată lumea.
Caloria e aceeaşi pentru toţi dar există o mulţime de alte aspecte de luat în consideraţie. Ştim că multe variaţii genetice pot influenţa modul în care absorbim şi metabolizăm alimentele şi aceste variaţii joacă un rol important în determinarea regimului dietetic care să funcţioneze în cazul fiecărei persoane în parte.
De asemeni variabilitatea genetică influenţează şi modul în care fiecare dintre noi răspunde la activitatea fizică. Unele persoane trebuie să se antreneze mai mult, altele mai puţin , unele trebuie să se axeze mai mult pe activităţi aerobice, etc.
Evident pentru a ajunge la dieta genetică este nevoie de un test genetic. Recoltarea probei se face cu ajutorul unui tampon bucal şi cu consensul pacientul proba este trimisă la laboratorul care va analiza nutrigenele, în cazul de faţă, este vorba de un laborator englez. Evident nutrigenetica este de avangardă şi normal că au apărut şmecherii. Pe lîngă laboratoarele care nu sunt nicicum credibile, există unii care vînd teste  susţind că acestea ar fi în măsură să furnizeze informaţii privind modelul de dietă ce ar trebui urmat( Atkins, Zona…) Nu exista nici o probă ştiinţifică în acest sens. De curînd în Italia a fost pus în vînzare un test genobike, care se vrea un test pentru activitatea sportivă. Analizează 4 secvenţe genetice /bătaie de joc şi costă 120 euro.
Ceea ce ştim, pe baza a numeroase evidenţe ştiinţifice e că,există gene care pot influenţa modul în care absorbim şi metabolizăm carbohidraţii, grăsimile şi felul în care răspunde organismul nostru la exerciţiul fizic. De exemplu, produşii rezultaţi din digestie vor trebuie să fie transportaţi din intestin în sînge. Există o proteină care transportă grăsimile în singe şi din cauza variaţiilor genetice eficienţa sa poate  fi diferită de la o persoană la alta. Dacă eficienţa va fi mare persoana va obţine mai multe calorii de la aceeaşi cantitate de grăsimi comparativ cu o alta la care transportatorul lucrează mai incet. Un discurs analog se poate face şi în cazul carbohidraţilor rafinaţi.
Poate fi împărţită populaţia în diverse categorii pe baza sensibilităţii la grăsimi şi carbohidraţi cu indicarea unei diete specifice pentru fiecare categorie?
Din cunoştinţele pe care le deţin , da, putem folosi informaţia genetică în acest sens.
Astfel testul Eurogene Diet analizează 26 variaţii genetice care vor servi la estimarea sensibilităţii individuale la carbohidraţi rafinaţi, grăsimi saturate şi exerciţiu fizic. Pe baza rezultatelor vom putea ajusta dieta de plecare , de exemplu reducînd carbohidraţii sau grăsimile şi introducînd exerciţii mai eficiente. Ceea ce facem constă de fapt în stabilirea cantitătii de macronutrienţi  adaptată  profilului genetic individual, o strategie logică şi foarte eficientă.
Ca sa fiu mai explicită iată cum arată un buletin de analiză genetică aparţinînd pacientului MI30. Analizele se fac în sistem anonim, doar nutriţionistul care a făcut recoltarea va şti adevărată voastră identitate.

Tablou general
Modificări de introdus
CREŞTEŢI CANTITĂŢILE DE    
ACID FOLIC, VITAMINA B6 ŞI B12.
ANTIOXIDANŢI
VIT D
CALCIU
OMEGA 3
FIBRE
ULEI DE MĂSLINE
  
SCĂDEŢI CANTITĂŢILE DE
SARE
GRĂSIMI SATURATE
CARBOHIDRAŢI/ZAHARURI
CARNE LA GRĂTAR


INTOLERANŢA LA LACTOZĂ

INTOLERANT LA LACTOZĂINTOLERANŢA LA GLUTINE
NEGATIVAĂ

REZULTATE

PROCESUL BIOLOGIC
GENE
VARIANTE ANALIZATE
REZULTAT
ACŢIUNE
SENSIBILITATE LA SARE
ACE
ID
II
Sensibil la sare
 a se reduce consumul la < 2,2 g/zi
SENSIBILITATE LA ALCOOL
ADH1C
lle349val
AA
Efect pozitiv redus al alcoolului asupra colesterolului
METABOLISMUL
LIPIDELOR-MUFA( ULEI DE MĂSLINE)
APOC3
C3175G
GG
Creşteţi porţia de ulei de măsline
METABOLISMUL LIPIDELOR
SENSIBILITATEA LA GRĂSIMI SATURATE
APOC3
C3175G
GG
Limitarea cantităţii de grăsimi saturate la mai puţin de 16 gr pe zi
LPL
C1595G
CC
SENSIBILITATEA LA CAFEINA
CYP1A2*1F
-163A>C
AA
Normal
VDR
C>T( taq1)
TC
DETOXIFICARE
SENSIBILITATEA LA CARNE LA GRĂTAR
CYP1A2*1F
-163A>C
AA
Limitaţi cantitatea de carne la grătar
DEZINTOXICARE
CRUCIFERE( mod de folosire)
GSTM1
deleţie
I
a se consuma de 3-4 ori pe săptămînă crucifere
GSTT1
Deleţie
D
INFLAMAŢII GENERALE
IL6
G174-C
GC
Se recomandă 2 gr de omega 3 pe zi
TNF
G308-A
GG
METABOLISMUL VITAMINEI B
MTHFR
C677T
TC
Se recomnadă
400µg de acid folic , 10 mg Vit B6, 15µg Vit B12 / pe zi
SENSIBILITATEA LA ZAHARURI ŞI CARBOHIDRAŢI RAFINAŢI
ACE
ID
II
Limitarea carbohidraţilor rafinaţi
încărcătura glicemică <80/zi
Creşterea cantităţii de fibre la 25 gr/zi
PPARG
ProAla(12)
Pro-Pro
STRES OXIDATIV

SOD2
C-28T
TC
se recomandă creşterea cantităţii de antioxidanţi
METABOLISMUL
VITAMINEI D
VDR
C>T(taq1)
TC
Creşterea cantităţii de vitamina D la 800 UI/zi
SENSIBILITATEA LA LACTOZĂ
LCT
13910-CT
CC
Intoleranţă la lactoză
SENSIBILITATEA LA GLUTINE( boala celiaca)

DQ2/8

NEG
NEG

DETALII
Intoleranţă la lactoză
Gene=LCT
Rezultat =CC
Dieta= reduceţi sau evitaţi lactoza
Lactoza este digerată de enzima numită lactază. În foarte multe regiuni ale lumii prezenţa acesteia scade semnificativ odată cu creşterea astfel încît scindarea lactozei devine dificilă. În Europa o variaţie genetică determină persistenţa lactazei ceea ce face posibilă digerarea lactozei în toate etapele vieţii. Rezultatul C/C înseamnă că persoana nu posedă varianta genetică ce permite perenitatea lactazei prin urmare  va avea o capacitate insuficentă pentru digestia lactozei.  Gena ACE
Rezultat =CC
Dieta=reducerea consumului de sare
Gena ACE codificare pentru enzima omonimă joaca un rol cheie în homeostazia cardiovasculară. În genă este prezent un polimorfism de tipul inserţie/deleţie ( alele I-inserţie, alele D-deleţie)  şi care influenţează activitatea enzimatică. Studii recente au evidenţiat legătura dintre genotipul I/I , I/D şi sensibilitatea la sare. Testul a mai evidenţiat că genotipul I/I  predispune la hipertensiune atunci cînd consumul de sare este excesiv. Se recomandă maxim 5,5 grame de sare pe zi ceea ce corespunde la 2,2 gr de Na, moleculă responsabilă de gustul sării dar şi de efectele acesteia asupra tensiunii sanguine.Gena ADH1C
Rezultat =AA-lle/lle
Dieta=reducerea cantitătii de alcool
Alcool dehidrogenaza 1C metabolizează alcoolul formînd acetaldehida, compus toxic responsabil de efectele negative ale consumului excesiv.La rîndul său acetaldehida este metabolizată de către enzima aldehid-dehidrogenază în compuşi netoxici. Varianta testată în nutrigene produce schimbări în secvenţa aminoacidică ce modifică eficienţa enzimei. Testul genetic a evidenţiat un genotip homozigot A/A pentru alelele lle( lle-lle), caracterizat prin prezenţa unei izoleucine într-o specifică poziţie a secvenţei aminoacide. Enzima are o elevată eficienţă catalitică metabolizînd alcoolul mult mai rapid comparativ cu genotipul Val.
Se recomandă un consum de alcool moderat ( pîna la 2 unităţi pe zi) pentru efectele benefice asupra nivelului colesterolului. 
O unitate de alcool este reprezentată de
350 ml bere gradaţie alcoolica normala
150 ml vin
40 ml ţuică , cognac

Gene APOC3
Rezultat =GC
Gene LPL
Rezultat =CC
Dieta=reducerea grăsimilor saturate
Studii recente au evidenţiat o interacţiune între aceste 2 gene şi alimentaţie. Apolipoproteina C3 este o lipoproteină cu o densitate foarte mică(VLDL) şi conţine în principal trigliceride. APOC3 inhibă lipaza lipoproteinelor(LPL) si încetineşte catabolismul trigliceridelor. Testul genetic a evidentiat genotipul G/G a APOC3 asociat cu niveluri crescute ale TG. Rezultatul genei LPL (CC) contribuie la modificarea profilului lipidic fiind asociat cu niveluri scăzute de HDL( colesterolul bun) şi niveluri înalte de trigliceride. Din acest motiv se recomandă reducerea grăsimilor saturate din dietă sub 16 gr pe zi, eliminarea grăsimilor trans substituindu-le cu o cantitate mai mare de ulei de măsline.Gene=CYP1A2*1F
Rezultat=AA
Dieta=reducerea consumului de carne la grătar
CYP1A2 codificare pentru enzima citocrom P450 implicată în faza I( de activare) a eliminării toxinelor-cum ar fi cancerigenele din cărnuri şi fum-şi în metabolismul cafeinei. Rezultatul testului genetic a evidenţiatuin genotip în homozigoză pentru alelele A care codifică pentru enzima cu activitate rapidă şi prin urmare vor fi activate mai rapid substanţele potenţial toxice din carnea preparată la temperaturi ridicate. Se recomandă reducerea drastică a consumului de carne la grătar şi afumată, maxim o dată pe saptamina. În ce priveşte cafeina această formă a enzimei o metabolizează bine.
Gene=GSTM1
Rezultat =I
Dieta= consum normal de crucifere
Gena GSTM1 codificare pentru enzima glutation S-transferază, o familie de izoenzime detoxificante care catalizează conjugarea diferitelor molecule toxice cu glutationul cu scopul de a le face mai puţin reactive şi mai uşor de eliminat din organism. Polimorfismul genei GSTM1 de tipul inserţie/deleţie, I/D, determină pierderea funcţionalităţii enzimatice. Testul nu a evidenţiat un polimorfism de tipul D, ceea ce înseamnă că enzima conservă propria activitate catalitică şi  nu este necesară creşterea consumului de crucifere în dietă. 

Gene=IL6
Rezultat =GC
Gene =TNF
Rezultat =GG
Dieta= creşterea cantităţii de omega 3
Gena IL6 şi genaTNF, codificare pentru omonimele citochine pro-inflamatorii,
implicate in reglarea răspunsului imunitar. Polimorfismele prezente în aceste gene IL-6-174G/C şi TNF-308G/A, influenţează cantitatea de citochine produse. Testul genetic a evidenţiat un polimorfism în gena IL-6 care constă în substituirea unei G( guanină) cu o C( citozină) şi prin urmare o predispoziţie la creşterea sintezei citochinei omonime. Se recomandă omega- 3, 2 gr/zi, folosind chiar şi un integrator de bună calitate.

Gene=MTHFR
Rezultat =TC
Dieta=creşterea cantităţii zilnice de acid folic şi vitamineB6 şi B12
Gena MTHRF codificare pentru enzima implicată în metabolismul şi utilizarea acidului folic şi a vitaminelor B6 şi B12. Enzima are un rol central în sinteza ADN şi metilaţie. Testul genetic a evidenţiat genotipul 677C/T codificare pentru o enzimă mai puţin eficientă asociată cu creşterea nivelurilor de homocisteină din plasma. Obiectivul este acela de a susţine şi echilibra chimica organismului şi modul optim pentru realizarea acestuia este creşterea cantităţilor zilnice de acid folic, vitaminaB6 şi B12. Spanacul şi sucul de portocale sunt o sursă importantă.


Gene=PPARG
Rezultat=Pro-Pro
Gene =ACE
Rezultat =CC
Dieta = reducerea drastică a carbohidraţilor rafinaţi, creşterea consumului de fibre şi practicarea unei activităţi fizice
Gena PPARG codifică un factor de transcripţie care influenţează nivelurile glucozei şi insulinei. Polimorfismul Pro12Ala datorat prezenţei sau absenţei alelei Ala influentează expresia genei şi prin urmare cantitatea de proteină produsă. A fost demonstrat că indivizii heterozigoti pentru alelele Ala au efecte benefice privind nivelurile glicemiei şi insulinei. Testul genetic a evidentiat un genotip în homozigoză pentru alelele Pro şi un genotip I/I pentru gena ACE. Prin urmare se recomandă reducerea consumului de carbohidraţi rafinaţi şi zaharuri, consumul de  alimente cu IG mic( cereale integrale) pentru a nu depăşi încărcătura glicemică de 80 gr pe zi.   


Gene =SOD2
Rezultat =TC
Dieta = creşterea cantităţii de antioxidanţi
Gena SOD2 codificare pentru enzima mangan superoxid dismutaza MnSOD localizată în matricea mitocondrială şi care este prima linee de apărare a celulelor împotriva radicalilor liberi( ROS). MnSOD catalizează dismutaţia superoxidului în oxigen şi apă oxigenată, înlăturînd în acest fel radicalii liberi la origine. ROS chiar dacă evolutiv au fost desemnaţi să participe la menţinerea homeostaziei celulare sunt molecule toxice capabile a induce un prejudiciu oxidativ nediscriminat macromoleculelor biologice fiind principalii responsabili de anumite condiţii patologice şi îmbătrînire. Testul genetic demostrează heterozigoza pentru această enzima. Profilul C/T înseamnă că a fost ereditată versiunea C de la un părinte şi versiune T de la celălalt, rezultînd o activitate enzimatică intermediară. Se recomandă creşterea cantităţilor de vitamine A, C şi E. Fructele şi legumele colorate sunt o importantă sursă de vitamina A şi C. Nucile şi seminţele sunt bogate în vitamina E. 


Gene =VDR
Rezultat =CT
Dieta= creşterea cantităţilor de vitamina D şi calciu
Gena VDR codificare pentru receptorul vitaminei D care influenţează produce rea diverselor proteine dintre care unele implicate în utilizarea calciului. Testul a evidentiat un genotip heterozigot pentru alele C, care, a fost demonstrat, influenţeaza absorbţia calciului şi structura osoasă.
Dozele de nutrienţi şi obiective
Nutrienţi
RDA , LARN
Obiectivul
Vit B1
1,5 mg
1,5 mg
Vit B3
18mg
18 mg
Vit B5
6mg
6 mg
Vit B6
1,5mg
8mg *
Vit B7
150µg
150µg
Vit B9
200µg
800µg*
Vit B10
25mg
25mg
Vit B12
2µg
10µg*
Vit A
2,700IU
5000UI*
Vit C
60mg
250*
Vit D
200IU
800*
Vit E
15IU
200*
Vit K
100µg
100µg
Inozitol
30mg
30 mg
Colina
200mg
200mg
Fibre
18gr
25gr*
Omega 3
1,6gr
2 gr*
Crom
30µg
30µg
Calciu
800mg
1300mg
Seleniu
75µg
75µg
Fosfor
800mg
800mg
Iod
150µg
150µg
Fier
14mg
14mg
Magneziu
300mg
300mg
Potasiu
3,500mg
3,500mg
Sodiu
2,4gr
2,2 gr*
Cupru
1,2mg
1.2 mg
Zinc
15mg
15 mg
Activitate fizică

45 min/zi *
Diverse

Fara excese*
Cafeina
300mg
300mg
Grăsimi saturate
22gr
16 gr*
Încărcătura glicemică
100
80*
Nichel

Normal

cantitatea zilnică de nutrienţi re comandata L.A.R.N.

*cantitatea de nutrienti modificată pe baza testului genetic