PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI.
Iată-ne ajunşi în luna iulie, unii sunt deja la mare
în timp ce alţii îşi fac bagajele şi vacanţele bat la uşă. De îndată ce vine
vara preocuparea noastra cea de toate zilele e cum să ne bronzăm , mai repede,
mai eficient şi cum să păstrăm cît mai mult timp culoarea luată la mare , la
ştrand, la piscină.
Pentru
a ne bronza frumos un ajutor important vine de la alimente.
În
acest sens sunt foarte bune cele bogate în vitamina A, care favorizează producerea
de melanină, un pigment ce dă culoare pielii.
Astfel pe primul loc sunt morcovii care conţin
1200mcg pe 100 gr de produs, urmaţi de spanac, cicoare, salată verde, pepene
galben, ţelină, roşii, gogoşari, piersici, caise, căpşuni, cireşe şi pepene
verde.
În
acelaşi timp fructele şi legumele conţin substaţe numite carotenoizi , pigmenţi
vegetali de natură lipidică ce exercită
un rol important în capturarea luminii non absorbită de clorofilă şi a luminii
în exces( agenţi fotoprotectori).
Sunt
abundenţi în natură găsindu-se mai în toate părţile plantelor, tulpină, frunze,
seminţe, rădăcini. Plantele bogate în aceste substanţe sunt: dovleac, morcov,
pepene roşu, gogoşari, roşii, caise, piersici, pepene galben, mai pe scurt
toate acele plante care au o culoare cu diverse nuanţe de la roşu la portocaliu
şi galben.
Pentru
foarte mult timp importanţa nutritivă a carotenoizilor a fost asociată doar cu producerea
de VitaminaA ( retinol) . Beta carotenii sunt principalii precursori ai acestei
vitamine. Pentru a da organismului 1 gr de retinol sunt necesare 6 de beta
caroten. Alfa carotenii produc mai greu vitamina A, în schimb au o importantă activitate
protectivă, antioxidantă combătînd radicalii liberi generaţi în organism de
stres, fum, radiaţii, agenţi poluanţi, expunere la radiaţii UV, aditivi chimici, atacuri de
bacterii şi virusuri.
În
continuare iată o dietă, care vă va ajuta să vă bronzaţi frumos, propusă pentru
o săptămînă.
Luni
Mic
dejun
200
gr iaurt natural 0,1 % grăsimi
400
gr fructe proaspete
Ora
11
200
gr de căpşuni
Un
suc de morcovi
Prînz
Supă
sau ciorbă de legume, o porţie
300
gr gogoşari la grătar sau copţi condimentaţi cu puţin ulei de măsline( o
linguriţă) si otet.
Ora
16
Un
iaurt
2
caise
Cină
150
gr carne la grătar( vita , pui sau porc-muşchi)
150
gr morcovi daţi prin răzătoare mare condimentaţi după gust
50
gr pîine integrală
Marţi
Mic
dejun
Un
pahar cu lapte 150 ml
2
felii (40gr) pîine integrală prăjită
Ora
11
Un
suc de fructe obţinut în casă
Sau
o felie de pepene galben
Prînz
Orez cu legume ( 60 gr orez
cîntărit crud)
O
felie de pepene verde
Ora
16
O
felie de pîine integrală prăjită
O
felie de suncă presată
Un
morcov
Cină
O
salată cu roşii, gogoşari( 250gr)
un
ou fiert
o
felie de pîine integrală
Miercuri
Mic
dejun
Un
iaurt natural
400
gr fructe proaspete
Ora
11
O
piersică
1
iaurt
Prînz
Supă
sau ciorbă de legume, o porţie
Ora
16
O
felie de pîine integrală prăjită
O
felie de şuncă presată sau pastramă slabă , cotlet
Un
morcov
Cină
O
salată cu roşii, salată verde, castraveţi, morcov ras şi o cutie de ton natural
Condimentaţi
după gust nu mai mult de o linguriţă de ulei de măsline
Joi
Mic
dejun
Un
pahar cu lapte
2
felii de pîine integrală prăjita
Ora
11
Un
suc de morcovi
2
caise sau o piersică
Prînz
Salată
de crudităţi ( roşii, salată verde, morcov ras ) 50 gr mozzarela sau 150 gr
brînză de vaci
O
felie de pîine integrală
Ora
16
O
felie de pîine integrală
O
felie de şuncă sau pastramă slabă
Un
morcov
Cină
200
gr legume mixte la grătar( ardei, dovlecei, vinete)
60
gr caşcaval
Salată
de fructe ( o cupă normală)
Vineri
Mic dejun
Un iaurt
400 gr fructe
Ora
11
O
felie de pîine integrală prăjită
O
felie de şuncă
Un
morcov
Prînz
200 gr fasole păstăi fierte, condimentate cu
ulei şi oţet după gust
Ora
16
Un
iaurt
2
piersici
Cină
O
pizza( mică!!!) margherita
Sîmbătă
Mic
dejun
Un
pahar cu lapte
2
felii de pîine integrală prăjită
Ora
11
2
caise sau o piersică
un
iaurt
Prînz
Omletă
din 2 ouă cu 200 gr de spanac fiert ( frittata cu spanac)
Ora
16
O
felie de pepene galben
Cina
Peşte
la grătar sau fiert
150
gr salată verde
O
felie de pepene verde
Duminică
Mic dejun
Un iaurt
400 gr fructe
Ora
11
Un
suc de morcovi
Prînz
60
gr de mozzarella( jumătate dintr-o mozzarella) sau 200 gr brînză de vaci
Salată
verde 200 gr
O
felie de pepene verde
Ora
16
2
piersici
Un
iaurt
Cină
150
gr carne slabă la grătar
2
morcovi raşi şi condimentaţi după gust
o
felie de pepene verde
Atenţie,
aceasta nu este o dietă de slăbire !
Vacanţă
plăcută!