DIETA CARE NE BRONZEAZĂ




PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI 


NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI. 






Iată-ne  ajunşi în luna iulie, unii sunt deja la mare în timp ce alţii îşi fac bagajele şi vacanţele bat la uşă. De îndată ce vine vara preocuparea noastra cea de toate zilele e cum să ne bronzăm , mai repede, mai eficient şi cum să păstrăm cît mai mult timp culoarea luată la mare , la ştrand, la piscină.
Pentru a ne bronza frumos un ajutor important vine de la alimente.
În acest sens sunt foarte bune cele bogate în vitamina A, care favorizează producerea de melanină, un pigment ce dă culoare pielii.
 Astfel pe primul loc sunt morcovii care conţin 1200mcg pe 100 gr de produs, urmaţi de spanac, cicoare, salată verde, pepene galben, ţelină, roşii, gogoşari, piersici, caise, căpşuni, cireşe şi pepene verde.
În acelaşi timp fructele şi legumele conţin substaţe numite carotenoizi , pigmenţi vegetali de natură lipidică  ce exercită un rol important în capturarea luminii non absorbită de clorofilă şi a luminii în exces( agenţi fotoprotectori).
Sunt abundenţi în natură găsindu-se mai în toate părţile plantelor, tulpină, frunze, seminţe, rădăcini. Plantele bogate în aceste substanţe sunt: dovleac, morcov, pepene roşu, gogoşari, roşii, caise, piersici, pepene galben, mai pe scurt toate acele plante care au o culoare cu diverse nuanţe de la roşu la portocaliu şi galben.
Pentru foarte mult timp importanţa nutritivă a carotenoizilor a fost asociată doar cu producerea de VitaminaA ( retinol) . Beta carotenii sunt principalii precursori ai acestei vitamine. Pentru a da organismului 1 gr de retinol sunt necesare 6 de beta caroten. Alfa carotenii produc mai greu vitamina A,  în schimb au o importantă activitate protectivă, antioxidantă combătînd radicalii liberi generaţi în organism de stres, fum, radiaţii, agenţi poluanţi, expunere  la radiaţii UV, aditivi chimici, atacuri de bacterii şi virusuri.




În continuare iată o dietă, care vă va ajuta să vă bronzaţi frumos, propusă pentru o săptămînă.

Luni

Mic dejun

200 gr iaurt natural 0,1 % grăsimi
400 gr fructe proaspete

Ora 11
200 gr de căpşuni
Un suc de morcovi

Prînz
Supă sau ciorbă de legume, o porţie
300 gr gogoşari la grătar sau copţi condimentaţi cu puţin ulei de măsline( o linguriţă) si otet.

Ora 16
Un iaurt
2 caise

Cină
150 gr carne la grătar( vita , pui sau porc-muşchi)
150 gr morcovi daţi prin răzătoare mare condimentaţi după gust
50 gr pîine integrală

Marţi
Mic dejun
Un pahar cu lapte 150 ml
2 felii (40gr) pîine integrală prăjită

Ora 11
Un suc de fructe obţinut în casă
Sau o felie de pepene galben


Prînz

Orez cu legume ( 60 gr orez cîntărit crud)
O felie de pepene verde

Ora 16
O felie de pîine integrală prăjită
O felie de suncă presată
Un morcov

Cină
O salată cu roşii, gogoşari( 250gr)
un ou fiert
o felie de pîine integrală  

Miercuri

Mic dejun
Un iaurt natural
400 gr fructe proaspete

Ora 11
O piersică
1 iaurt

Prînz

Supă sau ciorbă de legume, o porţie

Ora 16

O felie de pîine integrală prăjită
O felie de şuncă presată sau pastramă slabă , cotlet
Un morcov

Cină

O salată cu roşii, salată verde, castraveţi, morcov ras şi o cutie de ton natural
Condimentaţi după gust nu mai mult de o linguriţă de ulei de măsline

Joi

Mic dejun
Un pahar cu lapte
2 felii de pîine integrală prăjita

Ora 11

Un suc de morcovi
2 caise sau o piersică

Prînz
Salată de crudităţi ( roşii, salată verde, morcov ras ) 50 gr mozzarela sau 150 gr brînză de vaci
O felie de pîine integrală

Ora 16

O felie de pîine integrală
O felie de şuncă sau pastramă slabă
Un morcov

Cină

200 gr legume mixte la grătar( ardei, dovlecei, vinete)
60 gr caşcaval
Salată de fructe ( o cupă normală)

Vineri

Mic dejun
Un iaurt
400 gr fructe

Ora 11
O felie de pîine integrală prăjită
O felie de şuncă
Un morcov

Prînz
 200 gr fasole păstăi fierte, condimentate cu ulei şi oţet după gust

Ora 16
Un iaurt
2 piersici

Cină
O pizza( mică!!!) margherita

Sîmbătă

Mic dejun  

Un pahar cu lapte
2 felii de pîine integrală prăjită

Ora 11
2 caise sau o piersică
un iaurt
Prînz

Omletă din 2 ouă cu 200 gr de spanac fiert ( frittata cu spanac)

Ora 16

O felie de pepene galben

Cina

Peşte la grătar sau fiert
150 gr salată verde
O felie de pepene verde

Duminică

Mic dejun

Un iaurt
400 gr fructe

Ora 11
Un suc de morcovi

Prînz

60 gr de mozzarella( jumătate dintr-o mozzarella) sau 200 gr brînză de vaci
Salată verde 200 gr
O felie de pepene verde

Ora 16

2 piersici
Un iaurt

Cină
150 gr carne slabă la grătar
2 morcovi raşi şi condimentaţi după gust
o felie de pepene verde

Atenţie, aceasta nu este o dietă de slăbire !
Vacanţă plăcută!