Alimentaţia
şi colesterolul
Colesterolul (C27H46O)
este un alcool organic, sterol, identificat în membrana celular, în țesuturile
organismului și transportat în sânge. Termenul provine din grecescul chole
(bilă) și stereos (solid) plus sufixul „ol”, fiind identificat în
calculii colesterolici în anul 1784.
Este
o moleculă pur animală, plantele nu conţin colesterol ci alte sustanţe lipidice
cu structură similară( fitosterine şi fitosteroli).
Funcţii
-Esenţial
pentru dezvoltarea embrionară
-Diviziunea
şi creşterea celulară nu sunt posibile în absenţa colesterolului.
-Reprezintă
componenta strcturală a tuturor menbranelor celulare
-Intră
în compoziţia tecii de mielină care înconjoară axonii celulelor nervoase.
-Intră
în compoziţia acizilor biliari
-Este
un component al hormonilor steroizi: cortizol, testosteron, estrogeni
-Precursor
în sinteza vitaminei D
Sinteză
omul
produce prin biosinteză autonomă cea mai mare parte a colesterolului, la adulţi
între 1 şi 2 gr pe zi. O parte foarte mică, 0,1 -0,3, maxim 0,5 gr este asumată
prin alimentaţie.
Metabolismul
colesterolului se realizează în cea mai mare parte la nivelul ficatului. Toate
celulele organismului uman sunt capabile să sintetizeze colesterolul plecînd de
la acetil
coenzima A dar cea mai mare parte este produsă în peroxizomii celulelor
hepatice care îl transferă în sînge pentru a fi transportat în întreg
organismul. Deoarece nu reuşeşte să străbată bariera hematoencefalică, creierul
este nevoit să îşi producă singur colesterolul de care are nevoie.
Ca
toate grăsimile colesterolul nu este solubil în sînge motiv pentru care în
transportul hematic trebuie să fie “ambalat” în complecşi agregaţi, sferici sau
discoidali-lipoproteine.
Colesterolul
este clasificat în BUN şi RĂU.
În
realitate există un singur tip de colesterol, ceea ce contează este
transportatorul sanguin şi faptul de a-l depune sau nu pe pereţii arterelor.
În
medicină prin termenul colesterol nu se înţelege colesterolul chimic( este
vorba de o ambiguitate simplificată), ci e vorba de o clasă de lipoproteine –chilomicroni(
transportatori) şi a căror concentraţie în sînge este cunoscută sub numele de colesterolemie.
Aceste
lipoproteine pe baza compoziţiei lor în colesterol, fosfolipide, proteine,
trigliceride, acizi graşi şi greutate
specifică( între 0,98 şi 1,17 gr/cmᶾ) se clasifică în :
VLDL( very low
density lipoprotein),
IDL( intermediate
density lipoprotein) ,
LDL(low density
lipoprotein) ,
HDL2(high density
lipoprotein),
HDL3.
Rolul
acestor molecule este de a transporta lipidele( în special trigliceride şi
colesterol) de la intestin la ficat, la ţesuturi şi invers.
VLDL
avînd o densitate foarte scăzută este vehiculul de transport al
trigliceridelor.
LDL transportă
fosfolipidele şi colesterolul pe care îl distribuie la celule şi se depozitează
pe pereţii arterelor formînd plăci aterorosclerotice. Aşadar colesterolul
transportat de LDL este RĂU:
HDL îndepărtează
colesterolul în exces din celule retransportîndu-l la ficat unde este utilizat
în producerea bilei.Aşadar colesterolul transportat de HDL este BUN.
Colesterolemia
elevată este un important factor de risc în cardiopatia ischemică împreună cu
diabet, hipertensiune, obezitate, fum, precum şi alţi factori identificaţi mai
recent: trigliceride,homocisteina, proteina C reactivă (PCR). Este vorba de
factori de risc şi nu de factori eziologici.
Valorile
normale ale colesterolului total sunt cuprinse între 115 si 200 mg/dL(
colesterolul se măsoară în miligrame de colesterol pe decilitru de sînge).
Foarte
important este raportul LDL/HDL. În cazul în care acesta este mai mare de 3.4
riscul de aterioscleroze este foarte crescut.
Valorile
colesterolului LDL
< 100 mg/dL –
Optim
100-129
mg/dL-Bun
130-159
mg/dL- la limită
160-169
mg/dL- mare
Peste
190 –foarte mare
Valorile
colesterolului HDL
< 40 mg/dL –
foarte mic
40-59 mg/ dL- Bun
≥ 60 mg/ dL –optim
Stresul şi
colesterolul
Studiile
au demonstrate că există o strînsă corelaţie între stres şi colesterolemie care
creşte odată cu creşterea adrenalinei, noradrenalinei şi cortizolului.
Cortizolul
promovează lipoliza ( ceea ce duce la creşterea trigliceridelor în sînge) şi
inhibă eliberarea LDL de către ficat ceea ce duce la creşterea colesterolemiei
şi deteriorarea raportului HDL/LDL
Alimentaţia şi
colesterolul
Studiul
Vera realizat în Germania în 1993 a demonstrat că nu există nici o legătură între
consumul de colesterol ( unt, smîntînă, ouă , lapte, grăsimi animale, etc) şi
colesterolemia. Popoare care se hrănesc prevalent cu produse animale, Inuit în regiunile polare şi Masai în stepele africane au valori ale
colesterolemiei mult mai mici decît europenii şi americanii.
De
multe ori vegetarienii au valori ale colesterolului mari dar cu toate acestea
supravieţuirea în rindul acestora este majoră.
Hipo şi
hipercolesterolemie
Valori
prea mici ale colesterolemiei sunt asociate cu un risc crescut de moarte prin
tumori , ictus cerebral şi pulmonar, cancer, infecţii în special ale
tractusului urinar, sinucidere.
Valorile
prea ridicate sunt corelate cu un risc crescut de infarct miocardic.
Factori care
reduc nivelul colesterolului
Grăsimi polinesaturate omega 3 şi 6
Grăsimi mononesaturate- acid oleic
Proteine vegetale
Carbohidraţi cu indice glicemic scăzut
Alimente de origine vegetală( fitosteroli,
fibre, tocoferoli)
Fasolea neagră conţine folaţi şi antioxidanţi
utili în controlul colesterolului
Vinul roşu conţine antioxidanţi, resveratrol
şi catechine care protejează pereţii sanguini. Recomandat un pahar 150 ml la
masă.
Somon –super aliment
Bogat
în omega 3 reduce riscul de alterare a ritmului cardiac , reduce trigliceridele
hematice
American
Heart Association recomandă două sau chiar mai multe porţii de somon pe
săptămînă. Alte surse de omega 3: tonul, scrumbia, heringul, păstrăvul de lac ,
sardine.
Ulei extravergine de măsline
Bogat
în polifenoli, antioxidanţi şi antiinflamatori. Conţine acid oleic o grăsime
mononesaturată. Folosirea continuă a acestui tip de ulei poate reduce LDL.
Polifenolii
au acţiune protetică asupra aparatului cardiovascular.
Nucile şi fructele uscate
Nucile
sunt bogate în omega 3.
Şase/opt
nuci pe zi pot reduce colesterolul şi nivelurile de inflamaţie cardiovasculare.
La fel de bine pot fi consumate alune, fistic, migdale care conţin vitamina E ,
fitosteroli, fibre şi pot reduce nivelurile LDL şi riscul de diabet tip 2.
Se
consumă cu coajă şi neprăjite.
Portocalele conţin pectina o fibră foarte
eficientă în reducerea colesterolului şi LDL. Prezenţa potasiului poate reduce
tensiunea arterială. Mai conţin hesperedină un antioxidant benefic
pentru aparatul vascular.
Morcovii controlează nivelul glicemiei şi au un
important efect de reducere a LDL datorită cantităţii de fibre din compoziţie.
Seminţe de in conţin trei substanţe deosebit
de importante pentru sănătatea aparatului vascular: fibre, lignine şi acid alfa
linolenic (pe care corpul îl converteşte în omega 3). Măcinaţi seminţele şi
puneţi-le în supe sau în pîine.
Iaurt slab conţine potasiu şi calciu dublu
faţă de cît se găseşte în aceeaşi cantitate de lapte. Benefic pentru aparatul
cardiovascular şi nu numai.
Cireşele sunt bogate în antociani, substanţe
utile în protejarea aparatului cardiovascular.
Afinele sunt recomandate datorită conţinutului
în antociani( culoare albastră) acid
ellagic, beta caroteni, vitamina C, luteină,magneziu, potasiu, fibre.
Usturoiul această plantă are capacitatea de a
reduce colesterolul. Dacă valorile colesterolemiei sunt sub 200mg/ dL nu se
remarcă nici un fel de efect.
Dacă
valorile sunt mai mari de 250, se remarcă o reducere semnificativă.
16
studii conduse pe un total de 952 de pacienţi au arătat că scăderea
colesterolului total după 30 de zile era de circa 12% la o doză zilnică între
600-900 mg extract sec. Tregliceridele au scăzut cu 10%.
Nu
au fost înregistrate modificări de HDL.