RECHINII NU SE ÎMBOLNĂVESC DE CANCER?

PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI 


NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI. 

În ultima vreme lumea este tot mai preoccupată de molima numita cancer. Evident , în orice domeniu există rechini, nu a scăpat nici cel ştiinţific. Urmărind pe blogul meu cît, cum şi ce citeşte lumea, am remarcat că mulţi se opresc asupra problemei cancer.  Cum şi eu sunt interesată din punct de vedere nutriţional şi mi-ar place să pot aduce o contribuţie, fie ea cît de mică, la prevenirea bolii, citesc , nu am pretenţia tot, dar foarte mult din literatura de specialitate. Aşa mi-a cazut în mînă o carte cu titlul: Gli squalli non si ammalano di cancro sau Sharks don’t get cancer, apărută în anul 1992 şi care nu a făcut altceva decît să pună bazele unei justificate ucideri ale unui grup de animale şi aşa în pericol din cauza overfishingului şi finning-ului ( smulgerea, îndepărtarea înotătoarelor)această practică avîndu-şi originea în ţările din sud estul Asiatic. La început înotătoarele erau rezervate doar claselor privilegiate în timp ce în prezent sunt consumate în Sharks fin soup în locale din lumea întreagă. În acest sens sunt utilizate toate înotătoarele, dorsale, pectorale, codală, ventrale, anală, foarte scumpe şi considerate de medicina populară chineză puternic afrodisiace. Întorcîndu-mă la cartea în cauză , aceasta nu face altceva decît să pună şi mai mult în pericol, printr-o falsă credinţă, animale care se găsec pe Pămînt de cîteva milioane de ani. Plecînd de la ideea, şi aceasta falsă, că rechinii nu se îmbolnăvesc de cancer s-a dezvoltat un înfloritor comerţ cu praf de cartilaj de rechin sub formă de pastile. 


În anul 2004 in The Registry of Tumors in Lower Animals, s-au evidenţiat, pe bază de studii, 42 de forme de cancer distribuite în 21 de specii aparţinînd la 9 familii şi 7 ordine. Ceea ce nu se cunoaşte cu exactitate este Shark cancer rates, frecvenţa cu care tumorile apar la rechini.
Din studiile de care se dipune rezultă ca ar fi destul de scăzută incidenta, dar să nu uităm că în unele ţări din Pacific nu există nici un fel de control veterinar privind această patologie şi mulţi rechini pescuiţi în alte părţi ale lumii nu sunt investigaţi de veterinar pentru forme de cancer.
S-a demonstrat că peştii bentonici şi cei care trăiesc în apropierea coastelor sunt mult mai afectaţi de tumori decît rechinii. Explicaţia constă în faptul că substanţele cancerigene insolubile tind să se acumuleze în sedimente şi în apropierea coastelor. Rechinii fiind peşti pelagici sunt mai puţin expuşi acestor substante care sunt şi diluate ulterior de mediul apos.
Cercetătorii au demonstrat că şi rechinii se îmbolnăvesc de cancer ca toate fiinţele vii iar dacă incidenţa patologiei  este mai mică la aceste animale, ar putea fi datorată unei capacităţi înăscute de apărare împotriva tumorilor, dispunînd de mecanisme eficiente în repararea ADN-ului şi metabolizării eficiente a substanţelor cancerigene. Dar acest fapt nu justifică uciderea  bietelor animale dat fiind că nici un studiu nu a confirmat eficacitatea extractelor de cartilaje în combaterea angiogenezei tumorale.
Dimpotrivă în unele cazuri au fost evidenţiate grave efecte secundare.
Aşadar..ŞI RECHINII SE ÎMBOLNĂVESC DE CANCER!