Literatura
ştiinţifică descrie o gamă largă de substanţe toxice pentru om şi animale,
numite fitotoxine, întîlnite în
fructe şi legume care fac parte din alimentaţia noastră. În antica lucrare Erbes
din 1550 Î.C. erau descrise multe din otrăvurile prezente în plante de cultură
sau spontane.
Grecii
şi romanii aveau ample cunoştinţe privind compuşii toxici din plante . De
exemplu, extractul de cucută era folosit pentru condamnaţii la moarte.
Multe
plante conţin otrăvuri care sunt folosite în industria farmaceutică la prepararea
unor medicamente. Importantă este stabilirea corectă a dozei.
Principalele
substanţe toxice din plante sunt: glicozidele , alcaloizii, saponinele şi uleiurile esenţiale.
Glicozidele au fost folosite în medicina
populară datorită efectului lor stimulant asupra miocardului( muşchiul inimii).
Aceste substanţe sunt indispensabile în tratarea unor afecţiuni cardiace, dar
în doze necorespunzătoare pot duce la otrăviri.
Saponinele se numesc astfel deoarece în
soluţie apoasă formează o spumă săpunoasă. Sunt substanţe foarte pericoloase
distrugînd globulele roşii din sînge.
Alcaloizii sunt substanţe care conţin azot
şi determină reacţii alcaline fiind foarte periculoase datorită violentei acţiuni
asupra metabolismului animalelor. Peste 4000 de specii de plante conţin aceste
substanţe.
Uleiurile esenţiale sunt substanţe
volatile, uleioase, care în contact cu aerul capătă consistenţă răşinoasă. Au efecte benefice asupra organismului cum ar fi:
acţiune expectorantă, digestivă, dezinfectantă.
Dacă
sunt înghiţite pot provoca tulburări grave la nivelul rinichiului, aparatului
urinar şi tubului digestiv.
Principiul toxic poate fi
prezent in toată planta sau acumulat în diferite părţi, ca de exemplu seminţe,
fructe.
Cîteva
seminţe de ricin pot ucide un copil, dar uleiul obţinut din acestea prin
presare la rece este un excelent purgativ. Uleiul nu mai conţine ricina(compus
foarte toxic), care este înmagazinată în coaja seminţelor.
Cunoaşterea
toxinelor prezente în alimentaţia umană este de mare importanţă în prevenirea
anumitor patologii. Unele alimente, ca plantele aromatice, sunt folosite în mod
saltuar şi nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Studierea
unei toxine introdusă în organism trebuie să ţină cont de 3 factori: expunerea,
toxicinetica şi toxidinamica.
În
faza de expunere toxina ingerată ajunge în aparatul gastroenteric al gazdei.
Faza
toxicinetică priveşte mecanismele de absorbţie, transport , metabolizare şi
excreţie a toxinei în timp ce toxidinamica se referă la efectele produse de
toxină sau metaboliţii acesteia.
Proprietatea
de bază a unei toxine este reactivitatea sa chimică. Dacă aceasta este mare va
facilita combinarea compusului cu receptorii moleculari ai membranelor
celulare, hormoni, acizi nucleici, enzime, interferînd cu funcţiile vitale ale
organismului.
Principiile
toxice neabsorbite pot altera mucoasa intestinală împiedicînd buna absorbţie a
nutrienţilor.
Substanţe toxine
din
ciuperci
După
cum se ştie în timpul verii otrăvirea cu ciuperci este un fenomen, din păcate, înca
frecvent. Pe de o parte ,de vină este necunoaşterea speciilor comestibile şi pe
de alta, consumarea ciupercilor care nu provin dintr-o sursă controlată.
Cele
mai cunoscute toxine din ciuperci sunt amanitina
, un venin foarte puternic care are ca ţintă
celulele hepatice.
Doza
letală corespunde la 0,1 mg/ kg.corp, ceea ce înseamnă că o pălărie de 50 gr
ciupercă proaspătă poate ucide un adult.
Această
toxină nu este distrusă de căldură.
Muscarina este o toxină
termolabilă care acţionează asupra terminaţiilor parasimpatice determinînd
aceleaşi efecte ca şi acetilcolina.
Intoxicaţiile
cu muscarină se caracterizează prin: mioză( micşorarea diametrului pupilar),
vomă, diaree, hipotermie, dispnee, insuficienţă cardiacă, putînd merge pînă la
deces.
Atropina
reprezintă terapia de bază.
Alte
ciuperci conţin toxine halucinogene , psilocibina si psilocina compuşi asemănători
cu acidul
D-lisergic –LSD-care acţionează asupra receptorilor serotoninici.
Provoacă episoade halucinogene dar nu duc la moarte. Folosiţi timp îndelungat
alterează buna funcţionarea a SNC.
Există
peste 120 de specii halucinogene. Prin fierbere substanţele toxice sunt
distruse în schimb rezistă la uscare.
Inclusiv
ciupercile considerate comestibile conţin substanţe toxice, unele în cantităţi
infime , altele mai mult, dar sunt toate substanţe care se distrug prin
fierbere.
Atenţie,
fierberea trebuie să dureze minim 45 de minute. De aceea evitaţi consumul de
ciuperci la grătar sau crude, consumaţi-le cît mai rar posibil( nu mai mult de
o dată pe săptămînă) şi nu mai mult de 300 gr ( cîntărite proaspte).
Otrăvirea cu
acid cianhidric
în
seminţele multor plante ca migdale amare, piersici, caise, cireşe, prune ,
mere, pere, fasole de Lima, fasole de Graiz, tuberculi de manioc, sunt prezente
glucozide ca amigdalina, prunazina, durina, linamarina , vicianina , care
eliberează acid cianhidric cu miros caracteristic de migdale amare.
Doza
letală de cianură pentru un adult este 0,5-3,5 mg/kg.corp, motiv pentru care riscul
toxicologic este elevat în cazul consumului necontrolat de produşi care conţin
glicozide cianogene.
Otrăvirea
acută determină anoxie histotoxică ( ţesuturile nu mai pot utiliza oxigenul) ,
convulsii, stop respirator şi moarte în 15-20 de minute.
Maniocul
şi fasolea de Lima conţin niveluri ridicate de
acid cianhidric( pînă la 1100mg pe 100 gr de produs pentru manioc şi 300
mg pentru fasolea de Lima) dar reprezentînd o sursă importantă de carbohidraţi
pentru africani şi respectiv sud americani, aceste alimente sunt detoxifiate
prin fierbere îndelungată cu aruncarea apei de fierbere sau fermentate şi
macerate.
Migdalele
amare şi dulciurile pe bază de pastă de migdale amare conţin niveluri ridicate
de acid cianhidric.
60
de migdale amare pot provoca moartea unui adult.
În
doze mici acidul cianhidric produce dureri de cap, oboseală musculară, greaţă.
Lathyrism
este
o tulburare neurologică ce se caracterizează prin: oboseală musculara,
paralizii ale menbrelor inferioare, paraplegii spastice, tremurături. Afecţiunea
este asociată cu un excesiv consum de leguminoase din genul Lathyrus( mazăre,
bob, măzăriche). Este o boală răspîndită in populaţiile a caror alimentaţie se
bazează pe aceste legume şi făina obţinută din ele.
Amine care cresc
tensiunea arterială
În
banane şi suc de ananas sunt prezente substanţe ca dopamina, epinefrina,
norepinefrina, serotonina) care cresc tensiunea arterială.
Organismul
uman posedă însă un sistem enzimatic mitocondrial care poate detoxifica aceşti
compuşi.
Compuşi fenolici
Au
fost descoperiţi peste o mie prezenţi în produse de origine vegetală.
Plantele
de mango şi fistic produc un exudat uleios a cărei polimerizare parţială dă naştere
la produşi fenolici care pot cauza dermatite.
În
coaja unor citrice, portocale, mandarine, grepfruit, există flavone cu înalt
grad de toxicitate acest aspect fiind important de cunoscut mai ales în cazul sucurilor
obţinute prin presarea fructelor întregi.
Otrăvirea cu
solanină
În
toate plantele din familia Solanaceae şi mai ales în cartofi, există alcaloizii solanina şi tomatina care
inhibă colinesteraza o enzimă responsabilă de transmiterea nervoasă şi
neuromusculară.
La cartof conţinutul în solanină depinde de
numeroşi factori cum ar fi: expunerea la lumina solară, varietatea, cantitatea
de fertilizanţi folosiţi în cultură,
gradul de maturizare, condiţii de conservare, modul de preparare.
În
general variază de la 2 la 15 mg pe 100 gr de produs. În chips-uri cantitatea
este de cca 60 mg pe 100 de grame datorită folosirii uleiul la preparare şi în
care se acumulează substanţa toxică.
Solanina
este termorezistentă şi insolubilă în apă.
La
doze de 2 mg/ kg. corp produce tulburări neurologice, greaţă, vomă, depresie
cardiovasculară şi respiratorie şi în cazuri foarte grave coma şi moartea.
Compuşi
psihoactivi
Piperul
negru, pătrunjelul şi morcovul conţin miristicin care în doze elevate este
un puternic narcotic. În doze modeste poate provoca hemicranie, greaţă, vomă,
hipotensiune.
În
ceai, cafea, cacao se găsesc substanţe care sunt derivaţi ale xantinei cu acţiune
stimulantă.
În
mulţi integratori dietetici se găsesc substanţe toxice ca efedrina prezentă mai
ales în produşi pentru slăbire. La doze mai mari de 50mg pe zi poate determina palpitaţii, transpiraţie,
euforie, greaţă, tremurături , insomnie, pierderea poftei de mîncare. Doze de 500-1000mg pot duce la comă şi 2g pe
zi sunt letale.
Din
acest motiv, recent, mai multe ţări au interzis folosirea efedrinei în produse
alimentare.
Alte substanţe
toxice
Unii
acizi graşi vegetali sunt toxici, ca de exemplu acidul erucic din uleiul
de rapiţă poate provoca leziuni hepatice
şi renale.
Acidul glicirizidic prezent în rădăcina
de lemn dulce( liquirizia) are o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decît
a zahărului fiind folosit la prepararea multor alimente ca: dropsuri, lichior,
chewing gum . Folosirea în doze mari şi pentru perioade lungi de timp poate
determina dezechilibru electrolitic, retenţie hidrică, hipopotasemia, edem ,
hipertensiune şi tulburări cardiace.
Pelinul
este o plantă puternic aromatică folosită în prepararea unor băuturi amare cum ar
fi vermutul. Conţine o substanţă toxică numită thujon responsabilă de
dureri de cap, ameţeală.
Avocado
conţine manoheptuloză care provoacă hiperglicemie şi reducerea insulinei
plasmatice.