LA EDITURA TRACUS
ARTE A APARUT CARTEA MEA DE NUTRITIE
7 ANI LA
DIETA.AVENTURILE UNEI FEMEI GRASE
PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI.
Sunt sigură că la şcoala primară învăţătoarea, vă spunea că dacă nu am avea oase
am fi o grămadă informă de carne, şi tot
în acea perioadă probabil, vi s-a spus că trebuie să beţi mult lapte, să nu
faceţi pe capricioşii şi să mîncaţi brînza de vaci chiar dacă nu vă place . Şi
cum voi nu voiaţi să ajungeţi o grămadă informă, şi cum mai ales cei plătiti
pentru a publiciza beneficiile produsului v-au convins, v-aţi supus şi aţi băut
laptele.
Bine, adică, vom vedea.
Cei mai mari consumatori de lapte de pe planetă sunt
americanii, europenii, australienii şi neozeelandezii, şi logic, date fiind
cele spuse mai sus, ar însemna că sunt şi cei care înregistrează cel mai mic
număr de cazuri de osteoporoză. În realitate nu e deloc aşa ei fiind cei cu cel
mai mare procent. Dar înainte de a trece
la dezbatere să ne lămurim: ce este osteoporoza? O boală
sistemică ce afectează osul, caracterizată prin deteriorarea arhitecturii
ţesutului osos, avînd drept consecinţe creşterea fragilităţii osoase şi a riscului
de fractură.
os
normal os cu osteoporoză
Osteoporoza
reprezintă una dintre marile probleme de sănătate la nivel mondial şi afectează
mai ales persoanele în vîrstă. Odată cu creşterea speranţei de viaţă se
apreciază că incidenţa osteoporozei va creşte.
Structura şi formarea osului
Osul este
compus dintr-o matrice organică, formată în principal din fibre de colagen şi
din cristale de hidroxiapatită care se depun pe aceasta.
La nivelul
osului există două mari tipuri de celule care au funcţii antagoniste:
- osteoclastul - o celulă mare care
induce resorbţia osului şi formarea de cavităţi de eroziune, bogat în enzime
litice. După ce are loc resorbţia se va sintetiza o matrice osteoidă care va fi
mineralizzata, numită osteon şi care
reprezintă unitatea morfofuncţională a osului.
Aceste unităţi sunt orientate în
funcţie de solicitările mecanice.
- osteoblastul - este principala celulă
implicată în formarea osului, datorită capacităţii de sinteză. După ce formează
os nou, osteoblastul se transformă într o celulă inactivă numită osteocit.
Osteoblastul sintetizează matricea de colagen - în principal molecule de colagen
de tip 1 care se asamblează în fibrile. De asemenea sintetizează alte proteine
componente ale matricei osoase: osteocalcina, osteonectina.
Osteocalcina are capacitatea de a fixa calciul. Osteonectina formează punţi între
calciu şi molecula de colagen.
Principalele componente minerale ale
osului sunt calciul şi fosforul. Se mai găsesc în cantităţi scăzute sodiu,
potasiu, zinc.
Un rol
important în mineralizarea osului îl are o enzimă numită fosfataza alcalină, care este sintetizată de osteoblaşti.
Resorbţia osului este un proces complex,
care nu este cunoscut în totalitate. În resorbţie intervin celulele osteoclaste
care eliberează enzime litice cum ar fi colagenaza, proteaza şi fosfataza
acidă. Iniţial are loc resorbţia matricei anorganice urmată de resorbţia
matricei organice.
La
nivelul osului există un permanent echilibru între resorbţie şi sinteză. Se
consideră că osul care este mobilizat de către un singur osteoclast este
refăcut de aproximativ 150 osteoblaşti. Masa osoasă începe să scadă în mod
fiziologic începînd cu decadele 4 şi 5 de viaţă. Această resorbţie fiziologică
este consecinţa reducerii activităţii osteoblastelor.
Procesele
de resorbţie şi sinteză osoasă sunt coordonate de factori endocrini şi sunt
dependente de aportul exogen de vitamine şi minerale.
Osteoporoza – classificare
Mecanismele
majore de apariţie a osteoporozei sunt:
-creşterea
resorbţiei osoase sau scăderea ratei de formare a osului.
-modificări
apărute în mecanismele de reglare, mai ales în ceea ce priveşte factorii
hormonali.
Din punct de vedere anatomopatologic există două mari tipuri de osteoporoză:
- osteoporoza de tip 1 – sau osteoporoza
osului spongios, trabeculară. Apare mai frecvent la femeie după menopauză. Este
cauzată de modificările hormonale şi se poate corecta prin administrarea de
hormoni. Acest tip de osteoporoză predispune la fracturi şi tasări vertebrale.
- osteoporoza de tip 2 - în care se pierde atît os cortical cît şi
trabecular. Apare cu frecvenţă egală la ambele sexe şi se consideră că este
datorată secreţiei crescute de parathormon. Cel mai frecvent apar fracturi de şold.
Osteoporoza în
menopauză
În mod normal resorbţia fiziologică de os apare în jurul vîrstei de 50 de ani.
Este afectat mai ales osul trabecular, pierderea este progresivă - se consideră
că la vîrsta de 80 de ani există jumatate din cantitatea de os care era
prezentă la 30 de ani.
Resorbţia
osoasă indusă de vîrstă este situată atît la nivel cortical cît şi trabecular.
Resorbţia de vîrstă se datorează mai ales scăderii activităţii osteoblastelor.
Odată cu înaintarea în vîrstă se constată scăderea nivelului calcitoninei. Calcitonina
este un hormon care inhibă activitatea osteoclastică, scăderea sa
determinînd creşterea resorbţiei osoase.
De
asemenea, la persoanele în vîrstă scade activarea renală a vitaminei D şi creşte
cantitatea de parathormon sintetizat la nivelul paratiroidelor, hormon care
stimulează resorbţia osoasă. Persoanele în vîrstă prezintă şi o activitate
fizică scăzută fapt care contribuie la resorbţia osoasă. Absorbţia intestinală
de calciu este diminuată.
Dat
fiind că femeia la menopauză este predispusă la osteoporoză sloganurile
publicitare o invită să consume cît mai multe produse, tip iaurt îmbunătăţit cu
supliment de calciu, diferite brînzeturi şi tot aşa. Dar dacă am spus mai sus
că din studii reiese clar că în ţările cu mare consum de lapte şi derivate
fracturile de şold sunt la fel de elevate, atunci ceva nu e în regulă.
După
cum ştiţi şi voi laptele şi derivaţii săi conţin calciu şi proteine animale.
Cercetătorii de la Yale au făcut un studiu în care au luat în consideraţie femei
cu vîrste de peste 50 de ani şi a rezultat că cele care consumau mai multe
proteine de origine animală aveau şi un procent de 70% de fracturi. În acest
caz cercetătorii au explicat că proteinele de origine animală comparativ cu
cele de origine vegetală cresc aciditatea organismului care se vede nevoit să
intervină şi să combată această stare. Pentru a neutraliza acidul este nevoie
de calciu care funcţionează ca o bază. De unde este luat acest calciu? Evident
din oase care cu timpul devin tot mai fragile şi expuse fracturilor. De peste
100 de ani există probe ştiinţifice că proteinele animale reduc sănătatea
oaselor. Cînd acidul metabolic creşte şi extrage calciul din oase se poate
verifica o creştere a cantităţii acestuia în urină. Acest lucru se cunoştea cu
80 de ani în urmă. Astfel dacă într-o zi consumul de proteine animale va creşte
de la 35 la 78 de grame calciul eliminat prin urină va creşte cu 50%.
Un
alt studiu efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea San Francisco
din California (A high ratio of dietary
animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of
fracture in postmenopausal women -
un raport mare de proteine animale comparativ cu cele vegetale creşte rata
pierderilor osoase şi riscul de fracturi în postmenopauză.) În acest studiu
după şapte ani de observaţii s-a constatat că femeile cu un consum elevat de proteine
animale comparativ cu cele care consumau mai multe proteine vegetale, prezentau
fracturi osoase de 3,7 ori mai mult. De asemeni la cele cu elevat consum de
proteine animale şi pierderea osoasă era mai rapidă-de patru ori mai mult decît
grupul vegetarian.
Din
acest studiu se ridică un mare semn de întrebare privind afirmaţia intens
publicizată şi conform căreia produsele lactate menţin oasele puternice. Multe
mesaje publicitare ne avertizează că mulţi dintre noi nu acoperă prin alimentaţie
necesarul zilnic de calciu. Dar acest boom
de calciu nu este justificat. În “The China Study”, dr . T. Colin Campbell arată că ţările cu un elevat consum de calciu erau
asociate cu un risc superior şi nu inferior de fracturi osoase.
Mark
Hegsted( citat în The China Study) profesor la Harvard, a studiat pentru mult timp
problemele legate de osteoporoză. El susţine că un consum elevat de calciu pe
timp îndelungat poate să compromită capacitatea organismului de control al
acestuia şi momentul în care să o facă. În condiţii de sănătate organismul
utilizează calcitriolul, considerat un hormon şi care reprezintă forma
activă a vitaminei D3, pentru a calibra cantitatea de calciu de asimilat,
distribuit şi eliminat. Astfel în cazul în care necesarul de calciu creşte,
calcitriolul va creşte absorbţia şi va micşora eliminarea. Dacă pe timp
îndelungat se verifică un consum exagerat de calciu oragnismul poate pierde
capacitatea de reglare prin intermediul calcitriolului, trimiţînd permanent sau
temporar în tilt reglarea absorbţiei şi excreţiei de calciu. O astfel de
tulburarea va determina apariţia osteoporozei la femeile în menopauză. Astfel
dacă în aceasta etapă femeile sunt mari consumatoare de proteine animale vor
trebui să se adreseze medicului specialist pentru un dozaj corect al calciului.
Rezultă
clar că proteine animale şi calciu în exces măresc riscul de osteoporoză.
Confuzia, contra stele şi controversele, permit oricui să afirme orice. Şi să
nu uităm că în joc sunt sume exorbitante de bani. Mare parte din studiile oneste sau nu ,
privind osteoporoza se axează pe
cercetarea relativă a detaliilor şi aici intervine factorul BMD
( body mineral density) care măsoară densitatea
osoasă. Foarte mulţi cercetători s-au străduit să înţeleagă dacă dieta şi
stilul de viaţă influenţează sau nu BMD. Astfel e clar că dacă densitatea
osoasă scade sub un anumit nivel sunteţi la risc de osteoporoză. Din păcate
există o serie de date contradictorii şi dezorientante. Astfel dacă aveti un
BMD elevat, deci nu veţi face osteoporoză, sunteţi oricum subiect de risc
pentru osteoartrite şi tot un BMD elevat este legat de un risc mai mare de
cancer la sîn.
Supraponderabilitatea
şi obezitatea sunt legate de un BMD elevat
dar persoanele grase suferă frecvent de osteoporoză.
În
acest caz putem doar să ne gîndim că BMD, probabil, nu este un indicator chiar
atît de fidel pentru sănătatea oaselor noastre. Si ce ar trebui să facem?
-Menţineţi-vă
activi, sedentarismul este un factor de risc
-Consumaţi
sare în cantitate mică
-evitaţi
alimentele rafinate şi gata preparate.
-Consumaţi
cît mai multe alimente de origine vegetală. Calciul se găseşte din abundenţă în
frunze de salate şi leguminoase. Chiar dacă nu puteţi deveni vegetarieni
încercaţi să nu depăşiti 35 gr de proteine animale pe zi.
-Prunele
sunt un important aliat împotriva osteoporozei, consumaţi 100 gr de prune
proaspete pe zi sau 8 prune uscate.
-Nu
uitaţi uleiul de măsline care nu trebuie să lipsească din bucătăria voastră.
-Dovleacul,
tomatele şi seminţele de in să se găsească în meniul vostru.
-Migdalele
sunt un aliat extraordinar în combaterea bolii. Acestea sunt bogate în
magneziu( 260mg/100gr) care împreună cu calciul este un element activ în formarea
osteoblastelor. Nucile conţin 130 mg şi alunele 160. Fasolea conţine 170 şi
porumbul 120. Aceştia sunt aliaţii vostri.
Şi
nu uitaţi menţinerea greutăţii. Kilogramele în plus sunt inamici.