EUROGENETICA, EURODIET, ADN, NUTRIGENE ŞI DIETA PERSONALIZATĂ


PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI 


NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI. BINE AŢI VENIT ÎN LUMEA DIETELOR PERSONALIZATE.

Mai întîi să facem cunoştinţă:

Eurogenetica LTD este o societate creată în anul 2010 cu scopul de a pune la dispoziţia publicului descoperirile genetice din ultimul deceniu.
Studierea ADN-ului a clarificat multe aspecte privind funcţionarea organismului nostru şi felul în care factorii genetici şi de mediu interacţionează între ei determinînd starea noastră de sănătate.
Fondatorul Eurogeneticii , dr. Keith Grimaldi, lucrează de mai mulţi ani la crearea testelor genetice fiind considerat unul dintre cei mai mari experţi mondiali în genetica personală. Experienţa şi profesionalismul său se regăsesc în testele Eurogenetica vîndute în toată lumea şi folosite de mii de persoane.

Eurodiet este o societate  fondată de curînd cu scopul de a promova în România testele genetice. Directorul ştiintific al societăţii este Marie Vrânceanu.

Cine este Keith Grimaldi?

Un englez care a s-a licenţiat şi s-a perfecţionat în biochimie clinică la Universitatea  din Cambridge unde a obţinut şi titlul de doctor în ştiinţe cu o teză despre diabetul de tip 1.
A lucrat mult timp ca cercetător la UCL unde s-a ocupat de boli metabolice şi genetica tumorilor.
În anul 2002 a fost promovat director ştiinţific la Sciona Ltd(USA), unde a devenit unul dintre cei mai mari experţi în dezvoltarea şi aplicare nutrigeneticii.
Ca o paranteză, inclusiv tisanoreica, operează cu testele create de dr K. Grimaldi. În 2010, Uniunea Europeană, i-a acordat o bursă de cercetare în cadrul proiectului Eurogene, moment din care a început să lucreze full time în Italia.
Dr Grimaldi conduce şi o echipă de cercetători care a realizat primul studiu clinic de nutrigenetică şi care a demonstrat în mod ştiinţific importanţa aplicării acesteia în curele de slăbire. Printre colaboratorii săi cei mai apropiaţi dr. Moreno Colaiacovo, cercetător şi Marie Vrânceanu, nutriţionist.

Cine este Marie Vrânceanu ?

Absolventă a facultăţii de Biologie din Iaşi, promoţia 1986.
În anul 1997 se inscrie la doctorat cu o teză de microbiologie clinică: Studiul unor tulpini de Escherichia coli izolate în infecţiiile urinare la gravide, perioadă în care este prezentă la două congrese internaţionale, unul la Wellington , New Zealand şi altul în Korea.  În anul  2000 emigrează în Italia, unde hotărăşte să se specializeze în nutriţie motiv pentru care se înscrie la Universitatea statală din Milano, cursul Nutrizione e benessere. Alte cursuri: biologia-fisiologia modulistica della nutrizione umana, Università Cattolica, Milano, Reazioni avverse agli alimenti , AINUC, Roma. 
Întrebată ce anume a împins-o de la microbiologie la nutriţie, răspunde fără ezitare: sunt o ex obeză. În disperarea de a găsi o rezolvare la cele 100 de kg pe care le aveam am hotărît să devin nutriţionist. Nu regret, asta îmi dă posibilitatea să îi ajut pe alţii. In anul 2010 l-a intilnit pe dr Keith Grimaldi, s-a specializat in nutrigenetica si impreuna lucreaza si in prezent la un studiu de cercetare privind dieta genetica. Este autoarea cărţii: 7 ani la dieta. Aventurile unei femei grase si in curs de aparitie Cheia greutatii e in ADN tau. 

Redactor, rubrica Nutriţie şi sănătate la ziarul Vocea ta, ziar pentru vorbitorii de limbă română din Germania. 
Din ianuarie 2011 semnează săptămînal rubrica de nutriţie în Curierul medical de Argeş.  


NUTRIGENETICA, FUNCŢIONEAZĂ?

 interviu cu dr. Keith Grimaldi

MV-ce anume intenţionează să facă nutrigenetica?

Dr. K.G: încearcă să folosească informatia genotipică  a unui individ pentru a determina proprietăţile proteinelor codificate de anumite gene şi în acest sens efectul asupra metabolismului, transportului, absorbţiei nutrienţilor din dietă cît şi efectul asupra eliminărilor de toxine. O variaţie genetică, de exemplu SNP, poate influenţa activitatea unei enzime care la rîndul ei influenţează metabolismul acidului folic.
Este analoagă farmacogeneticii, unde o variaţie a unei gene influenţează viteza de metabolizare a medicamentului.  În prezent există îndrumări, norme standard privind alimentaţia corectă şi care se bazează pe mulţi ani de studii ştiinţifice. Aceste norme ne ajută să mentinem cît mai mult posibil un stil de viaţă sănătos.
Scopul nutrigeneticii este acela de a modifica aceste orientări alimentare în funcţie de genotipul şi fenotipul individual. Cu ajutorul nutrigeneticii  putem înţelege cum alimentele interacţionează cu organismul nostru. În cazul nutrigeneticii este foarte important ca informaţia să fie furnizată în mod corect, serios, responsabil şi atunci da, că va fi în folosul pacientului.

MV: aşadar dl doctor, vorbim despre o dietă a viitorului. Credeţi că nutrigenetica va fi în stare să definească alimentaţia perfectă?  

DR. K. Grimaldi: nu putem avea asemenea pretenţii dar, în mod sigur nutrigenetica va programa o alimentaţie categoric mai corectă şi mai bună decît actualele orientări care practic sunt talie unică,  în realitate variaţiile genetice înseamnă o diversitate metabolică.

MV: în ce sens nutrigenetica îi va ajuta pe pacienţi?

Dr. K. Grimaldi: în primul rînd dietele vor ţine cont de stilul nostru de viaţă, gusturi şi ADN. Studiind interacţiunile între dietă şi gene va fi posibil să realizăm o hartă cu alimente pe care fiecare să le mănînce şi să slăbească fără sacrificii. Ştiţi foarte bine că astăzi a slăbi pare aproape imposibil şi cere foarte multe sacrificii, motiv pentru care , statistic vorbind, 50% dintre persoanele care au început o dietă o abandonează în primele şase luni. Cei care se pun la dietă din proprie iniţiativă pentru a pierde cîteva kilograme în plus renunţă dupa două săptămîni. Cine în schimb urmează o dietă la recomandarea medicului care a atras atenţia asupra riscurilor pe care le are obezitatea  o va ţine pentru maxim 2-3 luni. Nici marii obezi nu rezistă mai mult de şase luni chiar dacă sunt conştienţi de gravitatea situaţiei.

MV: înţeleg că genele, practic, ne spun cine suntem? 

Dr. K. Grimaldi: exact. Dietele falimentează pentru că nu sunt personalizate, nu ţin cont de ceea ce suntem, de gusturile noastre, de ADN ul nostru. Există, de exemplu, persoane care pentru a slăbi nu ar trebui să elimine carbohidraţii în schimb urmează diete care reduc drastic aceşti compuşi convinşi fiind că în acest fel vor rămîne mai sănătoşi. Nu există diete eficiente pentru toţi. Un aliment sau o dietă care dă rezultate bune la o persoană pot fi dăunătoare pentru o alta.

 În tabelul de mai jos se pot observa alimentele de evitat pentru a preveni anumite boli şi îngrăşarea.


Alimentul
Gene implicate
Dacă ai variaţii ale acestor gene înseamnă că
sare
SARE
ACE
Ai o sensibilitate la sare peste limita normală fiind predispus la hipertensiune motiv pentru care nu va trebui să depăşeşti 5gr de sodiu pe zi , în loc de 6 , limita maxima admisă de nutriţionişti pentru persoanele care nu au această variantă.
bicchieri

ALCOOL
ADH1C
Eşti foarte sensibil la alcool şi metabolizezi mai lent acest produs. În acest caz un consum moderat va avea un efect pozitiv asupra nivelului colesterolului. Dacă nu ai această variantă metabolizezi repede alcoolul şi prin urmare eşti predispus la ciroze şi tumori legate de consumul de alcool.
olio-331x300

ULEI DE MĂSLINE
APOC3
Trebuie să reduci cantitatea de grăsimi saturate din alimentaţie de la 22 gr doza zilnică recomandată la 16 gr maxim. 
cafea

Cafea
CYP1A2*1F
Trebuie să limitezi cantitatea de cafeină, maxim 2-3 cafele pe zi.
carne-alla-griglia

CARNE LA GRĂTAR
CYP1A2*1F
Trebuie să reduci drastic consumul de carne la grătar. conţine susbstanţe cancerigene la care eşti sensibil.
250x

CRUCIFERE
GSTM1
Eşti o persoană predispusă la tumori şi prin urmare va trebui să reduci consumul de crucifere maxim de trei ori pe săptămînă.
Burro-olio-280x280

ALIMENTE CARE CONŢIN GRĂSIMI SATURATE
APOC3 ŞI LPL
trebuie să eviţi consumul de grăsimi saturate la 16 gr/ zi .
1490panificatie_01_zoom

FĂINOASE
ACE ŞI PPARG
Trebuie să reduci carbohidraţii rafinaţi în favoarea fibrelor pentru a preveni apariţia diabetului de tip 2 şi a sindromului metabolic. Se recomandă  30-40 de minute de activitate fizică pe zi.

MV domnule doctor cu ajutorul nutrigenelor vorbim şi de prevenirea unor boli?

DR K. Grimaldi ; sigur că da, ştim foarte bine că este mai uşor să prevenim decît să tratăm. Nutrigenetica dă individului posibilatatea de a avea un stil de viaţă sănătos şi în conformitate cu programele sale genetice. Ştim foarte bine că starea noastră de sănătate la bătrîneţe depinde de cum am trăit în tinereţe.

MV :În ce priveşte slăbirea cu ajutorul nutrigeneticii?

Dr. K. Grimaldi :aşa după cum aţi văzut anumite variaţii genetice determină o stare de sensibilitate faţă de anumiţi compuşi. De exemplu, femeile care au variaţii ale genei ADRB2 au tendinţa la îngrăşare dacă nu fac activitate fizică chiar dacă vor consuma cantităţi mici de alimente. Cine are variante ale genelor PPARG şi FABP2 , este sensibil la grăsimi şi se va îngrăşa chiar consumînd cantităţi mici din acestea.

MV: ştiu că în prezent se lucrează mult la o altă ramură a nutrigeneticii şi anume genetica gustului. Puteţi să ne explicaţi despre ce e vorba?

Dr. K. Grimaldi :genetica gustului măsoară gradul de sensibilitate la dulce şi amar. Pentru cine de exemplu este sensibil la amar se va recomanda evitarea unor alimente ca: varză, brocoli, cafea, cicoare, conopidă, apă tonică. 

vedete care au adoptat dieta genetica sunt multe , amintim doar: Sharon Stone Elisabetta Gregoraci, Angelina Jolie, Vic Beckam si Demi Moore

TESTELE PE CARE LE PROPUNEM

Eurogenetica Full Nutrition

Variaţii genetice analizate

    26
Testul este recomandat celor care doresc să urmeze un program alimentar personalizat.
O dată cu rezultatele testului vot fi explicate pacientului efectele fiecărei variaţii genetice asupra metabolismului şi vor fi întocmite tabelele nutriţionale adecvate

Gene analizate :
ACE, ADH1C, APOC3 , CYP1A2, GSTM1, GSTT1, HLA DQ2, HLA DQ8, IL6, LPL, MTHFR, PPARG, SOD2, TNF, VDR


Testul examinează 26 variaţii genetice care au efect asupra metabolismului grăsimilor, carbohidraţilor şi a modului în care organismul nostru răspunde la exerciţiul fizic. Testul a fost conceput special pentru a-l ajuta pe nutriţionist în prescrierea unei optime diete de slăbire pa baza sensibilităţii genetice individuale. Pe baza rezultatelor sistemul va calcula un punctaj de sensibilitate raportat la 3 parametri:carbohidraţi rafinaţi, grăsimi saturate şi activitate fizică.
Fiecare pacient va avea caracteristici specifice ce vor fi luate în consideraţie în stabilirea dietei.

Gene analizate:

ACE, ADRB2, ADRB3, APOA2, FABP2, FTO, PPARG, TCF7L2

COST 150 EURO 

ANALIZA ADN SE EXECUTA IN ITALIA LA GENETICLAB 
REZULTATELE SUNT DISPONIBILE IN 3 SAPTAMINI 

TESTUL SKIN AGING
COST 200 EURO 

TESUL PENTRU PREVENIREA GLAUCOMULUI SI A DEGENERARII MACULARE 
COST 170 EURO 

TEST GENETIC PENTRU PERFORMANTA SPORTIVA SI SPORT 
COST 200 EURO 

TEST GENETIC PENTRU SANATATEA OSULUI 
COST 150 EURO 


https://www.facebook.com/pages/New-Eurodiet/399207306805867?fref=ts