PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI.
BINE AŢI VENIT ÎN LUMEA DIETELOR PERSONALIZATE.
Mai
întîi să facem cunoştinţă:
Eurogenetica LTD este o
societate creată în anul 2010 cu scopul de a pune la dispoziţia publicului
descoperirile genetice din ultimul deceniu.
Studierea
ADN-ului a clarificat multe aspecte privind funcţionarea organismului nostru şi
felul în care factorii genetici şi de mediu interacţionează între ei determinînd
starea noastră de sănătate.
Fondatorul
Eurogeneticii , dr. Keith Grimaldi,
lucrează de mai mulţi ani la crearea testelor genetice fiind considerat unul
dintre cei mai mari experţi mondiali în genetica personală. Experienţa şi
profesionalismul său se regăsesc în testele Eurogenetica vîndute în toată lumea
şi folosite de mii de persoane.
Eurodiet este o
societate fondată de curînd cu scopul de
a promova în România testele genetice. Directorul ştiintific al societăţii este
Marie Vrânceanu.
Cine este Keith
Grimaldi?
Un
englez care a s-a licenţiat şi s-a perfecţionat în biochimie clinică la
Universitatea din Cambridge unde a
obţinut şi titlul de doctor în ştiinţe cu o teză despre diabetul de tip 1.
A
lucrat mult timp ca cercetător la UCL unde s-a ocupat de boli metabolice şi
genetica tumorilor.
În
anul 2002 a fost promovat director ştiinţific la Sciona Ltd(USA), unde a devenit unul dintre cei mai mari experţi în
dezvoltarea şi aplicare nutrigeneticii.
Ca o paranteză,
inclusiv tisanoreica,
operează cu testele create de dr K. Grimaldi. În 2010, Uniunea Europeană, i-a
acordat o bursă de cercetare în cadrul proiectului Eurogene, moment din care a
început să lucreze full time în Italia.
Dr
Grimaldi conduce şi o echipă de cercetători care a realizat primul studiu
clinic de nutrigenetică şi care a demonstrat în mod ştiinţific importanţa
aplicării acesteia în curele de slăbire. Printre colaboratorii săi cei mai
apropiaţi dr. Moreno Colaiacovo, cercetător şi Marie Vrânceanu, nutriţionist.
Cine
este Marie Vrânceanu ?
Absolventă
a facultăţii de Biologie din Iaşi, promoţia 1986.
În
anul 1997 se inscrie la doctorat cu o teză de microbiologie clinică: Studiul
unor tulpini de Escherichia coli izolate în infecţiiile urinare la gravide,
perioadă în care este prezentă la două congrese internaţionale, unul la
Wellington , New Zealand şi altul în Korea. În anul
2000 emigrează în Italia, unde hotărăşte să se specializeze în nutriţie
motiv pentru care se înscrie la Universitatea statală din Milano, cursul Nutrizione e benessere. Alte cursuri: biologia-fisiologia modulistica della nutrizione umana, Università Cattolica, Milano, Reazioni avverse agli alimenti , AINUC, Roma.
Întrebată
ce anume a împins-o de la microbiologie la nutriţie, răspunde fără ezitare:
sunt o ex obeză. În disperarea de a găsi o rezolvare la cele 100 de kg pe care
le aveam am hotărît să devin nutriţionist. Nu regret, asta îmi dă posibilitatea
să îi ajut pe alţii. In anul 2010 l-a intilnit pe dr Keith Grimaldi, s-a specializat in nutrigenetica si impreuna lucreaza si in prezent la un studiu de cercetare privind dieta genetica. Este
autoarea cărţii: 7 ani la dieta. Aventurile unei femei grase si in curs de aparitie Cheia greutatii e in ADN tau.
Redactor, rubrica Nutriţie şi sănătate la ziarul Vocea ta, ziar
pentru vorbitorii de limbă română din Germania.
Din ianuarie 2011 semnează săptămînal
rubrica de nutriţie în Curierul medical de Argeş.
NUTRIGENETICA,
FUNCŢIONEAZĂ?
interviu cu dr. Keith Grimaldi
MV-ce anume
intenţionează să facă nutrigenetica?
Dr. K.G: încearcă să
folosească informatia genotipică a unui
individ pentru a determina proprietăţile proteinelor codificate de anumite gene
şi în acest sens efectul asupra metabolismului, transportului, absorbţiei
nutrienţilor din dietă cît şi efectul asupra eliminărilor de toxine. O variaţie
genetică, de exemplu SNP, poate influenţa activitatea unei enzime care la
rîndul ei influenţează metabolismul acidului folic.
Este
analoagă farmacogeneticii, unde o variaţie a unei gene influenţează viteza de
metabolizare a medicamentului. În
prezent există îndrumări, norme standard privind alimentaţia corectă şi care se
bazează pe mulţi ani de studii ştiinţifice. Aceste norme ne ajută să mentinem
cît mai mult posibil un stil de viaţă sănătos.
Scopul
nutrigeneticii este acela de a modifica aceste orientări alimentare în funcţie
de genotipul şi fenotipul individual. Cu ajutorul nutrigeneticii putem înţelege cum alimentele interacţionează
cu organismul nostru. În cazul nutrigeneticii este foarte important ca
informaţia să fie furnizată în mod corect, serios, responsabil şi atunci da, că
va fi în folosul pacientului.
MV: aşadar dl
doctor, vorbim despre o dietă a
viitorului. Credeţi că nutrigenetica va fi în stare să definească
alimentaţia perfectă?
DR. K. Grimaldi: nu putem avea
asemenea pretenţii dar, în mod sigur nutrigenetica va programa o alimentaţie
categoric mai corectă şi mai bună decît actualele orientări care practic sunt talie
unică, în realitate variaţiile genetice
înseamnă o diversitate metabolică.
MV: în ce sens
nutrigenetica îi va ajuta pe pacienţi?
Dr. K. Grimaldi: în primul rînd
dietele vor ţine cont de stilul nostru de viaţă, gusturi şi ADN. Studiind
interacţiunile între dietă şi gene va fi posibil să realizăm o hartă cu
alimente pe care fiecare să le mănînce şi să slăbească fără sacrificii. Ştiţi
foarte bine că astăzi a slăbi pare aproape imposibil şi cere foarte multe
sacrificii, motiv pentru care , statistic vorbind, 50% dintre persoanele care au
început o dietă o abandonează în primele şase luni. Cei care se pun la dietă
din proprie iniţiativă pentru a pierde cîteva kilograme în plus renunţă dupa
două săptămîni. Cine în schimb urmează o dietă la recomandarea medicului care a
atras atenţia asupra riscurilor pe care le are obezitatea o va ţine pentru maxim 2-3 luni. Nici marii
obezi nu rezistă mai mult de şase luni chiar dacă sunt conştienţi de gravitatea
situaţiei.
MV: înţeleg că
genele, practic, ne spun cine suntem?
Dr. K. Grimaldi: exact. Dietele
falimentează pentru că nu sunt personalizate, nu ţin cont de ceea ce suntem, de
gusturile noastre, de ADN ul nostru. Există, de exemplu, persoane care pentru a
slăbi nu ar trebui să elimine carbohidraţii în schimb urmează diete care reduc
drastic aceşti compuşi convinşi fiind că în acest fel vor rămîne mai sănătoşi.
Nu există diete eficiente pentru toţi. Un aliment sau o dietă care dă rezultate
bune la o persoană pot fi dăunătoare pentru o alta.
În tabelul de mai jos se pot observa
alimentele de evitat pentru a preveni anumite boli şi îngrăşarea.
Alimentul
|
Gene
implicate
|
Dacă
ai variaţii ale acestor gene înseamnă că
|
|
SARE
|
ACE
|
Ai
o sensibilitate la sare peste limita normală fiind predispus la hipertensiune
motiv pentru care nu va trebui să depăşeşti 5gr de sodiu pe zi , în loc de 6
, limita maxima admisă de nutriţionişti pentru persoanele care nu au această
variantă.
|
|
ALCOOL
|
ADH1C
|
Eşti
foarte sensibil la alcool şi metabolizezi mai lent acest produs. În acest caz
un consum moderat va avea un efect pozitiv asupra nivelului colesterolului.
Dacă nu ai această variantă metabolizezi repede alcoolul şi prin urmare eşti
predispus la ciroze şi tumori legate de consumul de alcool.
|
|
ULEI
DE MĂSLINE
|
APOC3
|
Trebuie
să reduci cantitatea de grăsimi saturate din alimentaţie de la 22 gr doza
zilnică recomandată la 16 gr maxim.
|
|
Cafea
|
CYP1A2*1F
|
Trebuie
să limitezi cantitatea de cafeină, maxim 2-3 cafele pe zi.
|
|
CARNE
LA GRĂTAR
|
CYP1A2*1F
|
Trebuie
să reduci drastic consumul de carne la grătar. conţine susbstanţe cancerigene
la care eşti sensibil.
|
|
CRUCIFERE
|
GSTM1
|
Eşti
o persoană predispusă la tumori şi prin urmare va trebui să reduci consumul
de crucifere maxim de trei ori pe săptămînă.
|
|
ALIMENTE
CARE CONŢIN GRĂSIMI SATURATE
|
APOC3
ŞI LPL
|
trebuie
să eviţi consumul de grăsimi saturate la 16 gr/ zi .
|
|
FĂINOASE
|
ACE
ŞI PPARG
|
Trebuie
să reduci carbohidraţii rafinaţi în favoarea fibrelor pentru a preveni
apariţia diabetului de tip 2 şi a sindromului metabolic. Se recomandă 30-40 de minute de activitate fizică pe zi.
|
MV domnule doctor
cu ajutorul nutrigenelor vorbim şi de prevenirea unor boli?
DR K. Grimaldi ; sigur că da,
ştim foarte bine că este mai uşor să prevenim decît să tratăm. Nutrigenetica dă
individului posibilatatea de a avea un stil de viaţă sănătos şi în conformitate
cu programele sale genetice. Ştim foarte bine că starea noastră de sănătate la
bătrîneţe depinde de cum am trăit în tinereţe.
MV :În ce priveşte
slăbirea cu ajutorul nutrigeneticii?
Dr. K. Grimaldi :aşa după cum
aţi văzut anumite variaţii genetice determină o stare de sensibilitate faţă de
anumiţi compuşi. De exemplu, femeile care au variaţii ale genei ADRB2 au
tendinţa la îngrăşare dacă nu fac activitate fizică chiar dacă vor consuma
cantităţi mici de alimente. Cine are variante ale genelor PPARG şi FABP2 , este
sensibil la grăsimi şi se va îngrăşa chiar consumînd cantităţi mici din
acestea.
MV: ştiu că în
prezent se lucrează mult la o altă ramură a nutrigeneticii şi anume genetica gustului. Puteţi să ne
explicaţi despre ce e vorba?
Dr. K. Grimaldi :genetica
gustului măsoară gradul de sensibilitate la dulce şi amar. Pentru cine de
exemplu este sensibil la amar se va recomanda evitarea unor alimente ca: varză,
brocoli, cafea, cicoare, conopidă, apă tonică.
vedete care au adoptat dieta genetica sunt multe , amintim doar: Sharon Stone Elisabetta Gregoraci, Angelina Jolie, Vic Beckam si Demi Moore
TESTELE PE CARE
LE PROPUNEM
Eurogenetica Full Nutrition
Variaţii genetice analizate
26
Testul este
recomandat celor care doresc să urmeze un program alimentar personalizat.
O dată cu
rezultatele testului vot fi explicate pacientului efectele fiecărei variaţii
genetice asupra metabolismului şi vor fi întocmite tabelele nutriţionale
adecvate
Gene analizate :
ACE, ADH1C, APOC3 , CYP1A2, GSTM1, GSTT1, HLA DQ2,
HLA DQ8, IL6, LPL, MTHFR, PPARG, SOD2, TNF, VDR
|
Testul
examinează 26 variaţii genetice care au efect asupra metabolismului grăsimilor,
carbohidraţilor şi a modului în care organismul nostru răspunde la exerciţiul
fizic. Testul a fost conceput special pentru a-l ajuta pe nutriţionist în prescrierea
unei optime diete de slăbire pa baza sensibilităţii genetice individuale. Pe
baza rezultatelor sistemul va calcula un punctaj de sensibilitate raportat la 3
parametri:carbohidraţi rafinaţi, grăsimi saturate şi activitate fizică.
Fiecare
pacient va avea caracteristici specifice ce vor fi luate în consideraţie în
stabilirea dietei.
Gene analizate:
ACE, ADRB2, ADRB3, APOA2, FABP2, FTO, PPARG, TCF7L2
|
COST 150 EURO
ANALIZA ADN SE EXECUTA IN ITALIA LA GENETICLAB
REZULTATELE SUNT DISPONIBILE IN 3 SAPTAMINI
TESTUL SKIN AGING
COST 200 EURO
TESUL PENTRU PREVENIREA GLAUCOMULUI SI A DEGENERARII MACULARE
COST 170 EURO
TEST GENETIC PENTRU PERFORMANTA SPORTIVA SI SPORT
COST 200 EURO
TEST GENETIC PENTRU SANATATEA OSULUI
COST 150 EURO
https://www.facebook.com/pages/New-Eurodiet/399207306805867?fref=ts