E-uri (I)


COD
DENUMIRE
UNDE SE POATE GĂSI
POSIBILE EFECTE COLATERALE
E100
CURCUMINA (colorant galben de origine vegetală)
Muştar, vegeta, supe congelate, curry
Netoxic




E 101

E 101a



RIBOFLAVINA

RIBOFLAVINA 5 FOSFAT
colorant galben de origine vegetală



Biscuiţi, dulciuri



Netoxic.

Poate fi produs de organisme modificate genetic 



E102



TARTRAZINA

colorant galben de origine sintetică



Dulciuri, siropuri, sucuri, conserve vegetale( înafară de tomate)



Doza zilnică admisă(DZA)=7,5mg/kg corp

Contraindicat persoanelor alergice la salicilaţi(aspirine) şi fiind un agent eliberator de histamine poate crea probleme astmaticilor.

Poate produce hiperactivitate, insomnii, posibile efecte cancerogene, mutagene si teratogene.

Interzis în Austria, Finlanda şi Norvegia.




E 103



CRIZOINA REZORCINOL





Poate provoca reacţii alergice.

Toxic

Interzis în Europa şi în SUA.



E 104



GALBEN DE CHINOLINĂ
colorant sintetic



dropsuri, sucuri, lichioruri, peşte afumat şi coloranţii pentru ouăle de Paşte.



DZA=10 mg/ kg corp

Poate provoca intoleranţe, rinite, eczeme, tulburări de vedere, insomnii.

In asociaţie cu aspartamul E951 poate ataca celulele nervoase cu o intensi tate de 7 ori mai mare decît atunci cînd e folosit singular.

În doze mari  a declanşat apariţia cancerului de ficat şi rinichi la animalele de laborator.





E 110





GALBEN ORANJ S
colorant galben azoic



Sucuri, siropuri, produse de patiserie, dulciuri, îngheţată, gem de caise, biscuiţi cu umplutură de caise, băuturi instant pe bază de ciocolată, cremă de brînză, cremă de iaurt, marzipan, praf de budincă, pesmet confectionat.  



DZA=2,5 mg/kg corp

Contraindicat persoanelor alergice la aspirină, astmatici.

Poate provoca dureri de stomac, vomă.

Toxic


E120


ACIDUL CARMINIC
Colorant roşu obţinut fie sintetic, fie din insecte ale speciei Dactylopius coccus.



Aperitive, Bitter, Campari,  lichioruri siropuri, băuturi nealcoolice, îngheţată, dropsuri de culoare violet şi roşie, iaurt, marţipan, cosmetice şi unele medicamente.


DZA= 5 mg/ kg corp

Poate provoca la subiecţi predispuşi reactii alergice care merg de la erupţii cutanate la şoc anafilactic.

Nu sunt disponibile date privind eventuale efecte colaterale.

A se evita administrarea la copii.

Dubios  



E 122



ZORUBINA
Colorant roşu azoic, sintetic



siropuri, băuturi nealcoolice, îngheţată, marţipan, budinci, sosuri de culoare închisă, supe instant, băuturi instant.  



DZA= 4 mg/ kg corp

Contraindicat persoanelor alergice la aspirină, astmatici. Poate provoca erupţii cutanate, alergii, rinite.

Suspectat a fi cancerigen.

În combinaţie cu E124 provoacă daune cortexului suprarenal

Este interzis în Austria, Norvegia, Suedia.





E 123




AMARANT
Colorant roşu azoic, produs chimic foarte periculos




Admis doar pentru caviar.


Efecte mutagene, teratogene( produce rea de defecte morfologice la făt), cancerigen.

Interzis în mai multe ţări din Europa , printre care Italia şi Franţa.





E 124





ROŞU STACOJIU
Colorant roşu azoic, produs chimic foarte periculos.





Dropsuri, produse de patiserie, biscuiţi, siropuri, dulciuri, sucuri, îngheţată şi unele iaurturi, sosuri, ketchup, cireşe confiate, conserve de somon  





DZA= 4mg/ kg corp

Poate provoca erupţii cutanate, insomnii, probleme astmaticilor şi după anumiţi cercetători englezi ar dăuna în dezvoltarea creierului la copii.

Posibile efecte cancerogene

Toxic  






E 127






ERITOZINA
Colorant roşu sintetic






Dropsuri, compoturi, fructe confiate, îngheţate.






DZA=0,1 mg/ kg corp

Conţine iod motiv pentru care poate da probleme de tiroidă .

Într-un  studiu pe şobolani a rezultat cancerigen.

Toxic






E 131






COLORANT ALBASTRU
 Sintetic






Lichior, dropsuri, siropuri, îngheţată şi spumosul pentru copii.






Poate provoca probleme de tensiune arterială, greaţă, insomnie.

Interzis în Australia, SUA şi Norvegia

Toxic





E 132





ALBASTRU INDIGO






Îngheţată, dulciuri, produse de patiserie, fructe confiate





DZA=5 mg/kg corp

Puţine studiile privind efectele secundare ale acestui aditiv.

Dubios  




E140




CLOROFILĂ
Colorant natural obţinut din produşi vegetali




îngheţate, dulciuri




Netoxic




E 142




COLORANT VERDE BRILIANT
Sintetic




Fructe confiate, siropuri, dropsuri, lichioruri, îngheţată.




DZA= 5 mg/ kg corp

Obţinut prin tratarea zahărului la cald.

Toxicitate scăzută.

Nu se cunosc efecte secundare.





E 150 a
        
           b

          
           c

          
          d






CARAMEL

CARAMEL DE SULFIT CAUSTIC

CARAMEL AMONIU

CARAMEL SULFIT DE AMONIU





Îngheţate, distilaţi alcoolici, lichior, sucuri, produse de cofetărie 





Netoxic .

Poate fi produs de OMG










E151










NEGRU BN

Colorant chimic










Creme, îngheţate, dropsuri, caviar nemţesc, icre










DZA=5mg/ kg corp cu recomandarea de a nu fi depăşită

Contraindicat astmaticilor.

Poate provoca erupţii cutanate.

În combinaţie cu benzoaţii poate provoca hiperactivitate la copii.

La animalele de laborator( porci) a dus la apariţia chisturilor intestinale.









E 160 a, b, c, d, e f







Alfa, beta şi gamma caroteni, capsantina, licopen, beta-apo 8 carotenal şi esterul său etilic







Sosuri, condimente, produse de patiserie, dulciuri, îngheţată.







Sunt substanţe care dau culoarea galben portocalie morcovilor si dovleacului.

Netoxice














E 161a
b
c
d
e
f
g














xantofile
bixina
ciptoxantina rubixantina
violoxantina
rodoxantina
canta xantina

coloranţi galbeni de origine vegetală














produse de patiserie, sosuri, condimente, îngheţate.














Netoxic

Pot fi produse de OMG






E 162






BETANINA

colorant roşu extras din rădăcina de sfeclă roşie






Produse de patiserie, sosuri, paste, inghetata, condimente






Netoxic



E163



ANTOCIANI

coloranti rosii,mov . albastri extrasi din fructe si legume



Produse de patiserie, sosuri, paste, îngheţată, condimente



Netoxic





E170




CARBONAT DE CALCIU

Derivat din calcar( rocă sedimentară)




produşi în pulbere unde  împiedică formarea de cocoloaşe.
decoraţii alimentare




NETOXIC




E180




PIGMENT ROŞU RUBIN




Folosirea este admisă doar pentru crusta brînzeturilor




DZA= 1,5 mg/ kg corp

Poate produce reacţii cutanate( erupţii)

contraindicat astmaticilor.

Informaţiile privind toxicitatea acestui produs sunt contradictorii.

Dubios