|
COD
|
DENUMIRE
|
UNDE SE POATE GĂSI
|
POSIBILE EFECTE
COLATERALE
|
|
E100
|
CURCUMINA (colorant galben de origine vegetală)
|
Muştar, vegeta, supe
congelate, curry
|
Netoxic
|
|
E 101
E 101a
|
RIBOFLAVINA
RIBOFLAVINA 5 FOSFAT
colorant galben de origine
vegetală
|
Biscuiţi, dulciuri
|
Netoxic.
Poate fi produs de organisme
modificate genetic
|
|
E102
|
TARTRAZINA
colorant galben de origine
sintetică
|
Dulciuri, siropuri, sucuri,
conserve vegetale( înafară de tomate)
|
Doza zilnică admisă(DZA)=7,5mg/kg corp
Contraindicat persoanelor
alergice la salicilaţi(aspirine) şi fiind un agent eliberator de histamine
poate crea probleme astmaticilor.
Poate produce hiperactivitate,
insomnii, posibile efecte cancerogene, mutagene si teratogene.
Interzis în Austria, Finlanda şi
Norvegia.
|
|
E 103
|
CRIZOINA REZORCINOL
|
|
Poate provoca reacţii alergice.
Toxic
Interzis în Europa şi în SUA.
|
|
E 104
|
GALBEN DE CHINOLINĂ
colorant sintetic
|
dropsuri, sucuri, lichioruri, peşte
afumat şi coloranţii pentru ouăle de Paşte.
|
DZA=10 mg/ kg corp
Poate provoca intoleranţe,
rinite, eczeme, tulburări de vedere, insomnii.
In asociaţie cu aspartamul E951
poate ataca celulele nervoase cu o intensi tate de 7 ori mai mare decît atunci
cînd e folosit singular.
În doze mari a declanşat apariţia cancerului de ficat şi
rinichi la animalele de laborator.
|
|
E 110
|
GALBEN
ORANJ S
colorant galben azoic
|
Sucuri, siropuri, produse de patiserie, dulciuri,
îngheţată, gem de caise, biscuiţi cu umplutură de caise, băuturi instant pe
bază de ciocolată, cremă de brînză, cremă de iaurt, marzipan, praf de budincă,
pesmet confectionat.
|
DZA=2,5 mg/kg corp
Contraindicat persoanelor
alergice la aspirină, astmatici.
Poate provoca dureri de stomac,
vomă.
Toxic
|
|
E120
|
ACIDUL CARMINIC
Colorant roşu obţinut fie
sintetic, fie din insecte ale speciei Dactylopius coccus.
|
Aperitive, Bitter,
Campari, lichioruri siropuri, băuturi
nealcoolice, îngheţată, dropsuri de culoare violet şi roşie, iaurt, marţipan,
cosmetice şi unele medicamente.
|
DZA= 5 mg/ kg corp
Poate provoca la subiecţi
predispuşi reactii alergice care merg de la erupţii cutanate la şoc
anafilactic.
Nu sunt disponibile date
privind eventuale efecte colaterale.
A se evita administrarea
la copii.
Dubios
|
|
E 122
|
ZORUBINA
Colorant roşu azoic, sintetic
|
siropuri, băuturi nealcoolice,
îngheţată, marţipan, budinci, sosuri de culoare închisă, supe instant, băuturi
instant.
|
DZA= 4 mg/ kg corp
Contraindicat persoanelor
alergice la aspirină, astmatici. Poate provoca erupţii cutanate, alergii,
rinite.
Suspectat a fi cancerigen.
În combinaţie cu E124 provoacă
daune cortexului suprarenal
Este interzis în Austria,
Norvegia, Suedia.
|
|
E 123
|
AMARANT
Colorant roşu azoic, produs chimic foarte periculos
|
Admis doar pentru caviar.
|
Efecte mutagene, teratogene(
produce rea de defecte morfologice la făt), cancerigen.
Interzis în mai multe ţări din
Europa , printre care Italia şi Franţa.
|
|
E 124
|
ROŞU
STACOJIU
Colorant roşu azoic, produs chimic foarte periculos.
|
Dropsuri, produse de patiserie,
biscuiţi, siropuri, dulciuri, sucuri, îngheţată şi unele iaurturi, sosuri,
ketchup, cireşe confiate, conserve de somon
|
DZA= 4mg/ kg corp
Poate provoca erupţii cutanate,
insomnii, probleme astmaticilor şi după anumiţi cercetători englezi ar dăuna
în dezvoltarea creierului la copii.
Posibile efecte cancerogene
Toxic
|
|
E 127
|
ERITOZINA
Colorant roşu sintetic
|
Dropsuri, compoturi, fructe
confiate, îngheţate.
|
DZA=0,1 mg/ kg corp
Conţine iod motiv pentru care poate
da probleme de tiroidă .
Într-un studiu pe şobolani a rezultat cancerigen.
Toxic
|
|
E 131
|
COLORANT ALBASTRU
Sintetic
|
Lichior, dropsuri, siropuri,
îngheţată şi spumosul pentru copii.
|
Poate provoca probleme de
tensiune arterială, greaţă, insomnie.
Interzis în Australia, SUA şi Norvegia
Toxic
|
|
E 132
|
ALBASTRU INDIGO
|
Îngheţată, dulciuri,
produse de patiserie, fructe confiate
|
DZA=5 mg/kg corp
Puţine studiile privind
efectele secundare ale acestui aditiv.
Dubios
|
|
E140
|
CLOROFILĂ
Colorant natural obţinut din
produşi vegetali
|
îngheţate, dulciuri
|
Netoxic
|
|
E 142
|
COLORANT VERDE BRILIANT
Sintetic
|
Fructe confiate,
siropuri, dropsuri, lichioruri, îngheţată.
|
DZA= 5 mg/ kg corp
Obţinut prin tratarea
zahărului la cald.
Toxicitate scăzută.
Nu se cunosc efecte
secundare.
|
|
E 150 a
b
c
d
|
CARAMEL
CARAMEL DE SULFIT CAUSTIC
CARAMEL
AMONIU
CARAMEL
SULFIT DE AMONIU
|
Îngheţate, distilaţi
alcoolici, lichior, sucuri, produse de cofetărie
|
Netoxic .
Poate fi produs de OMG
|
|
E151
|
NEGRU BN
Colorant chimic
|
Creme, îngheţate, dropsuri,
caviar nemţesc, icre
|
DZA=5mg/ kg corp cu recomandarea de a nu fi
depăşită
Contraindicat astmaticilor.
Poate provoca erupţii cutanate.
În combinaţie cu benzoaţii
poate provoca hiperactivitate la copii.
La animalele de laborator(
porci) a dus la apariţia chisturilor intestinale.
|
|
E 160 a, b, c, d, e f
|
Alfa, beta şi gamma caroteni, capsantina,
licopen, beta-apo 8 carotenal şi esterul său etilic
|
Sosuri, condimente, produse
de patiserie, dulciuri, îngheţată.
|
Sunt substanţe care dau
culoarea galben portocalie morcovilor si dovleacului.
Netoxice
|
|
E 161a
b
c
d
e
f
g
|
xantofile
bixina
ciptoxantina rubixantina
violoxantina
rodoxantina
canta xantina
coloranţi galbeni de origine
vegetală
|
produse de patiserie, sosuri,
condimente, îngheţate.
|
Netoxic
Pot fi produse de OMG
|
|
E 162
|
BETANINA
colorant roşu extras din
rădăcina de sfeclă roşie
|
Produse de patiserie, sosuri,
paste, inghetata, condimente
|
Netoxic
|
|
E163
|
ANTOCIANI
coloranti rosii,mov .
albastri extrasi din fructe si legume
|
Produse de patiserie, sosuri,
paste, îngheţată, condimente
|
Netoxic
|
|
E170
|
CARBONAT DE CALCIU
Derivat din calcar( rocă
sedimentară)
|
produşi în pulbere unde împiedică formarea de cocoloaşe.
decoraţii alimentare
|
NETOXIC
|
|
E180
|
PIGMENT ROŞU RUBIN
|
Folosirea este admisă
doar pentru crusta brînzeturilor
|
DZA= 1,5 mg/ kg corp
Poate produce reacţii
cutanate( erupţii)
contraindicat
astmaticilor.
Informaţiile privind toxicitatea
acestui produs sunt contradictorii.
Dubios
|