E-uri( 2)







COD         DENUMIRE                           UNDE SE POATE GASI            EFECTE COLATERALE


E200


ACIDUL SORBIC


Brînzeturi, dulciuri, produse de patiserie, margarină, pîine feliată, fructe uscate


Antimucegai

Netoxic



E201



SORBAT DE SODIU



Brînzeturi, grăsimi şi uleiuri vegetale( exclus ulei de măsline), margarină, maioneză, ravioli, produse de patiserie industriale




Antimucegai

Netoxic





E202




SORBAT DE POTASIU




Brînzeturi, grăsimi şi uleiuri vegetale( exclus ulei de măsline), margarină, maioneză, ravioli, produse de patiserie industriale




Antimucegai

Netoxic




E203




SORBAT
DE CALCIU




Brînzeturi, grăsimi şi uleiuri vegetale( exclus ulei de măsline), margarină, maioneză, ravioli, produse de patiserie industriale




Antimucegai

Netoxic





E210





ACID BENZOIC





Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag





DZA=5 mg/kg corp

Conservant,derivat al benzenului o hidrocarbură aromatică.

În natură se găseşte în balsamul de Peru şi Tolu, prune şi iaurt , dar în practică se obţine pe cale sintetică plecînd de la anhidrida ftalică.

Antimucegai

Toxic doar în doze mari

Se folosesşte oricum în doze foarte mici deoarece la doze mari dă un neplăcut gust amar. 






E211






BENZOAT DE SODIU






Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag






DZA=5 mg/kg corp

Este de 200 de ori mai solubil decît acidul benzoic şi reprezintă unul dintre cei mai importanţi agenţi antimicrobieni.

Studii recente arată că este toxic, dăunînd ficatului şi creierului.

În alimente, prin lege,  nu poate depăşi 0,1 %.

Datorită toxicităţii sale se recomandă limitarea consumului de produse care îl conţin.












E212









BENZOAT DE POTASIU









Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag castraveciori şi alte legume în oţet.









DZA=5 mg/kg corp



Antimucegai , antimicrobian. Este foarte  eficient în produse cu pH mai mic de 4.5, adică acide.

Împreună cu acidul ascorbic ( vitamina C) poate forma benzen, un produs cancerigen.







E213





BENZOAT DE CALCIU





Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag





DZA=5 mg/kg corp





Antimucegai

Toxic doar în doze mari






E214






PARAHIDROXIBENZOAT DE ETIL






Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag






DZA=5 mg/kg corp



Antimucegai

Toxic doar în doze mari






E215






SARE SODICĂ A ESTERULUI ETILIC AL ACIDULUI PARAOXIBENZOIC






Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag






DZA=5 mg/kg corp



Antimucegai

Toxic doar în doze mari







E216







PROPIL PARAOXIBENZOAT







Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag







DZA=5 mg/kg corp




Antimucegai
Toxic doar în doze mari






E217






SARE SODICA A ESTERULUI PROPILIC AL ACIDULUI PARAHIDROXIBENZOIC






Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag






DZA=5 mg/kg corp



Antimucegai

Toxic doar în doze mari






E218






METIL P-OXIBENZOAT( ESTER METILIC AL ACIDULUI  P-HIDROXIBENZOIC)






Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag






DZA=5 mg/kg corp




Antimucegai

Toxic doar în doze mari







E219







METIL 14 HIDROXIBENZOAT







Sucuri şi nectaruri din fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză, cheag








DZA=5 mg/kg corp



Antimucegai

Toxic doar în doze mari







E220







ANHIDRIDA SULFUROASĂ







Conserve de peşte, fructe uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe, băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post recoltare), oţet, cidru, bere, fructe deshidratate, glasate, confiate, fructe de mare, hot dog şi hamburger.







DZA = 10mg/kg de produs sau 10mg/L

Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp

Conservant, antimicrobian, antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile şi ajută la păstrarea culorii alimentelor împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi legumelor.

Folosit încă din perioada romană la vinficaţie.

Pentru persoanele sănătoase acest  aditiv poate fi considerat sigur, fiind un compus natural produs chiar de organismul nostru în timpul metabolismului unor aminoacizi şi inactivat de sistemele de dezintoxicare endogene prin intermediul enzimelor sulfitoxidaze.
Cu toate acestea la persoanele sensibile poate provoca bronhospasm( astmatici) şi reacţii alergice  la subiecţii sensibili la salicilaţi. Totuşi trebuie să menţionez că numărul persoanelor sensibile este estimat la 0,05-1% din populaţie.

Provoacă pierderi de calciu şi distruge vitamina B.

Poate produce  greaţă, dureri de cap( în special în cazul consumatorilor de vinuri de calitate îndoielnică) , tulburări digestive. 






E221






SULFIT DE SODIU






Conserve de peşte, fructe uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe, băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post recoltare)






Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs sau 10mg/L

Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp

Conservant, antimicrobian, antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile  şi ajută la păstrarea culorii alimentelor împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi legumelor.






Poate provoca dureri de cap, reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de slăbiciune









E222









BISULFIT DE SODIU









Conserve de peşte, fructe uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe, băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post recoltare)









Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs sau 10mg/L

Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp

Conservant, antimicrobian, antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile  şi ajută la păstrarea culorii alimentelor împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi legumelor.

Poate provoca dureri de cap, reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de slăbiciune


E223


METABISULFIT DE SODIU


Conserve de peşte, fructe uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe, băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post recoltare)


Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs sau 10mg/L

Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp

Conservant, antimicrobian, antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile  şi ajută la păstrarea culorii alimentelor împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi legumelor.

Poate provoca dureri de cap, reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de slăbiciune






E224






METABISULFIT DE POTASIU






Conserve de peşte, fructe uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe, băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post recoltare)






Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs sau 10mg/L

Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp

Conservant, antimicrobian, antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile  şi ajută la păstrarea culorii alimentelor împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi legumelor.

Poate provoca dureri de cap, reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de slăbiciune








E226







SULFIT DE CALCIU







Conserve de peşte, fructe uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe, băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post recoltare)







Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs sau 10mg/L

Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp

Conservant, antimicrobian, antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile  şi ajută la păstrarea culorii alimentelor împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi legumelor.

Poate provoca dureri de cap, reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de slăbiciune





E227





BISULFIT DE CALCIU





Conserve de peşte, fructe uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe, băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post recoltare)





Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs sau 10mg/L

Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp


Conservant, antimicrobian, antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile  şi ajută la păstrarea culorii alimentelor împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi legumelor.

Poate provoca dureri de cap, reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de slăbiciune






E228






SULFIT ACID DE POTASIU






Conserve de peşte, fructe uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe, băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post recoltare)






Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs sau 10mg/L

Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp

Conservant, antimicrobian, antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile  şi ajută la păstrarea culorii alimentelor împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi legumelor.

Poate provoca dureri de cap, reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de slăbiciune











E230







DIFENIL

Derivat sintetic din carbon folosit şi ca pesticid. 







Tratamentul superficial al cojilor de banane, citrice şi al ambalajelor acestora.







DZA=0,05 mg / kg corp

Antimucegai .
Se impregnează în coajă şi nu se elimină cu spălarea. Provoaca reacţii alergice, greaţă, vărsături, iritarea ochilor.

Interzis în Australia.

Toxic

Optaţi pentru fructe netratate. 






E231






ORTOFENIL FENOL






Tratamentul superficial al cojilor de banane, citrice şi al ambalajelor acestora.






DZA=0,05 mg / kg corp


Origine petrochimică.

A provocat cancer şi probleme renale la animalele de laborator.

Interzis în Australia 







E232







ORTOFENIL FENAT DE SODIU







Tratamentul superficial al cojilor de banane, citrice şi al ambalajelor acestora.







DZA=0,05 mg / kg corp




Origine petrochimică.


Poate fi cancerigen.

Interzis în Australia

Toxic