|
E200
|
ACIDUL SORBIC
|
Brînzeturi, dulciuri, produse
de patiserie, margarină, pîine feliată, fructe uscate
|
Antimucegai
Netoxic
|
|
E201
|
SORBAT DE SODIU
|
Brînzeturi, grăsimi şi
uleiuri vegetale( exclus ulei de măsline), margarină, maioneză, ravioli,
produse de patiserie industriale
|
Antimucegai
Netoxic
|
|
E202
|
SORBAT DE POTASIU
|
Brînzeturi, grăsimi şi
uleiuri vegetale( exclus ulei de măsline), margarină, maioneză, ravioli,
produse de patiserie industriale
|
Antimucegai
Netoxic
|
|
E203
|
SORBAT
DE CALCIU
|
Brînzeturi, grăsimi şi
uleiuri vegetale( exclus ulei de măsline), margarină, maioneză, ravioli,
produse de patiserie industriale
|
Antimucegai
Netoxic
|
|
E210
|
ACID BENZOIC
|
Sucuri şi nectaruri din
fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate,
maioneză, cheag
|
DZA=5 mg/kg corp
Conservant,derivat al
benzenului o hidrocarbură aromatică.
În natură se găseşte în
balsamul de Peru şi Tolu, prune şi iaurt , dar în practică se obţine pe cale
sintetică plecînd de la anhidrida ftalică.
Antimucegai
Toxic doar în doze mari
Se folosesşte oricum în
doze foarte mici deoarece la doze mari dă un neplăcut gust amar.
|
|
E211
|
BENZOAT DE SODIU
|
Sucuri şi nectaruri din fructe,
conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză,
cheag
|
DZA=5 mg/kg corp
Este de 200 de ori mai solubil
decît acidul benzoic şi reprezintă unul dintre cei mai importanţi agenţi
antimicrobieni.
Studii recente arată că este
toxic, dăunînd ficatului şi creierului.
În alimente, prin lege, nu poate depăşi 0,1 %.
Datorită toxicităţii sale se
recomandă limitarea consumului de produse care îl conţin.
|
|
E212
|
BENZOAT DE POTASIU
|
Sucuri şi nectaruri din fructe,
conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate, maioneză,
cheag castraveciori şi alte legume în oţet.
|
DZA=5 mg/kg corp
Antimucegai , antimicrobian.
Este foarte eficient în produse cu pH
mai mic de 4.5, adică acide.
Împreună cu acidul ascorbic (
vitamina C) poate forma benzen, un produs cancerigen.
|
|
E213
|
BENZOAT DE CALCIU
|
Sucuri şi nectaruri din
fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate,
maioneză, cheag
|
DZA=5
mg/kg corp
Antimucegai
Toxic doar în doze mari
|
|
E214
|
PARAHIDROXIBENZOAT DE ETIL
|
Sucuri şi nectaruri din
fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate,
maioneză, cheag
|
DZA=5 mg/kg corp
Antimucegai
Toxic doar în doze mari
|
|
E215
|
SARE SODICĂ A ESTERULUI
ETILIC AL ACIDULUI PARAOXIBENZOIC
|
Sucuri şi nectaruri din
fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate,
maioneză, cheag
|
DZA=5 mg/kg corp
Antimucegai
Toxic doar în doze mari
|
|
E216
|
PROPIL PARAOXIBENZOAT
|
Sucuri şi nectaruri din
fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate,
maioneză, cheag
|
DZA=5 mg/kg corp
Antimucegai
Toxic doar în doze mari
|
|
E217
|
SARE SODICA A ESTERULUI PROPILIC
AL ACIDULUI PARAHIDROXIBENZOIC
|
Sucuri şi nectaruri din
fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate,
maioneză, cheag
|
DZA=5 mg/kg corp
Antimucegai
Toxic doar în doze mari
|
|
E218
|
METIL P-OXIBENZOAT( ESTER METILIC AL ACIDULUI P-HIDROXIBENZOIC)
|
Sucuri şi nectaruri din
fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate,
maioneză, cheag
|
DZA=5 mg/kg corp
Antimucegai
Toxic doar în doze mari
|
|
E219
|
METIL 14 HIDROXIBENZOAT
|
Sucuri şi nectaruri din
fructe, conserve de peşte, caviar, pastă de măsline, sucuri acidulate,
maioneză, cheag
|
DZA=5 mg/kg corp
Antimucegai
Toxic doar în doze mari
|
|
E220
|
ANHIDRIDA SULFUROASĂ
|
Conserve de peşte, fructe
uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe,
băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post
recoltare), oţet, cidru, bere, fructe deshidratate, glasate, confiate, fructe
de mare, hot dog şi hamburger.
|
DZA =
10mg/kg de produs sau 10mg/L
Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg
corp
Conservant, antimicrobian,
antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile şi ajută la păstrarea
culorii alimentelor împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă
culoarea fructelor şi legumelor.
Folosit încă din perioada
romană la vinficaţie.
Pentru persoanele sănătoase
acest aditiv poate fi considerat sigur,
fiind un compus natural produs chiar de organismul nostru în timpul
metabolismului unor aminoacizi şi inactivat de sistemele de dezintoxicare
endogene prin intermediul enzimelor sulfitoxidaze.
Cu toate acestea la persoanele
sensibile poate provoca bronhospasm( astmatici) şi reacţii alergice la subiecţii sensibili la salicilaţi.
Totuşi trebuie să menţionez că numărul persoanelor sensibile este estimat la
0,05-1% din populaţie.
Provoacă pierderi de calciu şi
distruge vitamina B.
Poate produce greaţă, dureri de cap( în special în cazul
consumatorilor de vinuri de calitate îndoielnică) , tulburări digestive.
|
|
E221
|
SULFIT DE SODIU
|
Conserve de peşte, fructe
uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe,
băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post
recoltare)
|
Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs
sau 10mg/L
Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp
Conservant, antimicrobian, antioxidant,
antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile şi ajută la păstrarea culorii alimentelor
împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi
legumelor.
Poate provoca dureri de cap,
reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de
slăbiciune
|
|
E222
|
BISULFIT DE SODIU
|
Conserve de peşte, fructe
uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe,
băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post
recoltare)
|
Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs
sau 10mg/L
Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp
Conservant, antimicrobian,
antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile şi ajută la păstrarea culorii alimentelor împiedicînd
înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi legumelor.
Poate provoca dureri de cap,
reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de
slăbiciune
|
|
E223
|
METABISULFIT DE SODIU
|
Conserve de peşte, fructe
uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe,
băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post
recoltare)
|
Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs
sau 10mg/L
Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg
corp
Conservant, antimicrobian,
antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile şi ajută la păstrarea culorii alimentelor
împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi
legumelor.
Poate provoca dureri de cap,
reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de
slăbiciune
|
|
E224
|
METABISULFIT DE POTASIU
|
Conserve de peşte, fructe
uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe,
băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post
recoltare)
|
Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs
sau 10mg/L
Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg
corp
Conservant, antimicrobian,
antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile şi ajută la păstrarea culorii alimentelor
împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi
legumelor.
Poate provoca dureri de cap,
reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de
slăbiciune
|
|
E226
|
SULFIT DE CALCIU
|
Conserve de peşte, fructe
uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe,
băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post
recoltare)
|
Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs
sau 10mg/L
Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg
corp
Conservant, antimicrobian,
antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile şi ajută la păstrarea culorii alimentelor
împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi
legumelor.
Poate provoca dureri de cap,
reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de
slăbiciune
|
|
E227
|
BISULFIT DE CALCIU
|
Conserve de peşte, fructe
uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe,
băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post
recoltare)
|
Doza admisă în alimente = 10mg/kg de produs
sau 10mg/L
Doza zilnică admisă la consum=0,7 mg/kg corp
Conservant, antimicrobian,
antioxidant, antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile şi ajută la păstrarea culorii alimentelor
împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi
legumelor.
Poate provoca dureri de cap,
reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de
slăbiciune
|
|
E228
|
SULFIT ACID DE POTASIU
|
Conserve de peşte, fructe
uscate, fulgi de cartofi, amidon, gem, dulceaţă, vin, sucuri de fructe,
băuturi pe bază de fructe, ciuperci uscate, struguri de masă( tratament post
recoltare)
|
Doza admisă în alimente =
10mg/kg de produs sau 10mg/L
Doza zilnică admisă la
consum=0,7 mg/kg corp
Conservant, antimicrobian, antioxidant,
antienzimatic.Inactivează ciupercile, mucegaiurile şi ajută la păstrarea culorii alimentelor
împiedicînd înegrirea acestora. Păstrează intactă culoarea fructelor şi
legumelor.
Poate provoca dureri de cap,
reacţii alergice, dificultate în respiraţie, tuse , gîfîială, stare de
slăbiciune
|
|
E230
|
DIFENIL
Derivat sintetic din carbon
folosit şi ca pesticid.
|
Tratamentul superficial al
cojilor de banane, citrice şi al ambalajelor acestora.
|
DZA=0,05
mg / kg corp
Antimucegai .
Se impregnează în coajă şi nu
se elimină cu spălarea. Provoaca reacţii alergice, greaţă, vărsături,
iritarea ochilor.
Interzis în Australia.
Toxic
Optaţi pentru fructe
netratate.
|
|
E231
|
ORTOFENIL FENOL
|
Tratamentul superficial al
cojilor de banane, citrice şi al ambalajelor acestora.
|
DZA=0,05 mg / kg corp
Origine petrochimică.
A provocat cancer şi probleme
renale la animalele de laborator.
Interzis în Australia
|
|
E232
|
ORTOFENIL FENAT DE SODIU
|
Tratamentul superficial al
cojilor de banane, citrice şi al ambalajelor acestora.
|
DZA=0,05 mg / kg corp
Origine petrochimică.
Poate fi cancerigen.
Interzis în Australia
Toxic
|