Cancerul de sîn
şi alimentaţia
Una
dintre bolile care seamănă teroare printre femei, este, fără doar şi poate
cancerul de sîn. În lume, statistic, o femeie din opt, este diagnosticată cu
această patologie.Acum cîţiva ani în urmă(1994) pe primele pagini ale tuturor
ziarelor mondiale se putea citi vestea
descoperirii genei BRCA-1 responsabilă de teribila boala. Evident cine avea o
istorie familială cu cancer de sîn a întrevăzut o speranţă şi rezolvarea problemei cu ajutorul
geneticii. Inclusiv specialiştii şi casele farmaceutice sperau în manipularea genei, motiv pentru
care au fost puse la punct o mulţime de teste cu scopul de a preveni boala. Din
păcate nimeni nu s-a gîndit că pe lîngă secvenţa genetică responsabil de
apariţia cancerului este, în mare parte, stilul nostru de viaţă.
Studiile
ştiinţifice au arătat că peste 80% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite
printr-un stil de viaţă corect, incluzînd aici şi alimentaţia. Dar tot
statistic rezultă că doar 10% din populaţia planetei are un stil de viaţă
corect.
Patru
importanţi factori de risc pentru cancerul de sîn sunt influenţaţi de alimentaţie.
Astfel riscul creşte cînd o femeie:
-are
prima menstruaţie la vîrstă precoce
-menopauza
la vîrstă înaintată
-niveluri
crescute ale hormonilor feminini în sînge
-valori
ridicate ale colesterolului endogen
O
alimentatie bogată în produşi de origine animală şi carbohidraţi rafinaţi
anticipează prima menstruaţie, prelungeşte intrarea la menopauză şi creşte
nivelul hormonilor feminini în sînge. Estrogenii şi progesteronul au un
important rol în declanşarea bolii. Femeile care consumă multe alimente de
origine animală şi puţine de origine vegetală au un nivel crescut al acestor
hormoni în sînge, o viaţă fertilă mai lungă şi risc crescut de a se îmbolnăvi.
În
acest sens s-a demonstrat ştiinţific că se poate poate preveni cancerul de sîn
ţinînd sub control nivelurile de estrogen printr-o alimentaţie corectă, cu puţine
grăsimi dar multe legume şi fibre alimentare.
Din
păcate foarte puţine femei sunt informate în legătură cu această realitate.
Evident
cine are frecvente cazuri de cancer de sîn în familie are motive să se preocupe
şi nu se poate nega importanţa factorilor ereditari( gene).
Dar
nu trebuie să cădem în comportamente extremiste şi să fugim de responsabilitatea
privind propria sănătate, cu fraza: e ereditar.
Un
grup de cercetători a demonstrat că doar 3% din cazurile de cancer la sîn pot
fi atribuite patrimoniului genetic familial, chiar dacă fatalismul genetic
continuă să domine în mentalitatea colectivă.
Genele
implicate în apariţia bolii sunt BRCA-1 şi BRCA-2 şi care după ce au suferit
mutaţia se vor transmite din generaţie în generaţie. În entuziasmul
descoperirii au fost ignorate unele informaţii cum ar fi: doar 0,2 % din populaţia
totală este purtătoare a acestor gene , dată fiind raritatea acestei aberaţii
genetice. Un alt aspect e că aceste gene nu participă singure la evoluţia
bolii.
Prezenta
celor două secvenţe BRCA-1 şi BRCA-2 nu înseamnă neapărat apariţia bolii,
pentru exprimarea lor un rol decisiv îl au factorii de mediu şi dietetici.
Într-un studiu recent “Average risks of breast and ovarian cancer
associated with BRCA1 or BRCA2 mutation detected in case series
unselected for family history” se arată că 65% din totalul purtătoarelor de
BRCA1 riscă să se îmbolnăvească de cancer de sîn pînă în şaptezeci de ani şi
39% de cancer de ovar în timp ce pentru purtătoarele de BRCA2 riscul era de 45
şi respectiv 11%.
Este evident că femeile care
au aceste secvenţe genetice sunt mult mai predispuse îmbolnăvirii, dar jumătate
din ele cu o dieta corectă şi un stil de viaţă sănătos nu va contracta
niciodată boala.
Screening şi profilaxie non nutriţională
A
se supune unei mamografii şi a face testul genetic nu înseamnă şi profilaxie.
Statisticile arată că speranţa de viaţă este superioară de cinci ani în cazul în
care boala este descoperită în stadiu initial, ceea ce înseamnă că nu tratamentul
oncologic a evoluat , pur şi simplu descoperirea bolii la timp conduce la un
rezultat mai bun.
Cu
scop preventiv se foloseste tamoxifenul, un medicament ale cărui beneficii sunt
încă neclare şi al cărui rol este antiestrogenic( scăderea nivelului
estrogenilor în sînge) . Asa cum am mai spus estrogenii sunt principalii
responsabili de apariţia cancerului. Dar întrebarea e: dacă aceşti hormoni sunt
în cantitate mare şi dacă s-a recunoscut ştiinţific că nivelul lor este legat
de tipul de alimentaţie de ce nu se sugerează femeilor un alt tip de dietă? De
ce se cheltui atîţia bani pentru un medicament cu rezultate încă neclare?
Se
ştie că o dietă cu puţine grăsimi şi produse de origine animală scade nivelul
estrogenilor şi cu aceştia riscul de cancer. Un studiu condus în America pe un
grup de fetiţe cu vîrste cuprinse între opt şi 10 ani a urmărit nivelurile de estrogen
asociate la schimbări de dietă. Astfel voluntarele au urmat pentru şapte ani un
regim alimentar sărac în lipide, sub 28% şi sub 150mg colesterol zilnic, dar bogat
în fibre şi carbohidraţi cu absorbţie lentă( legume şi fructe). S-a putut
observa o scădere a nivelului estrogenilor cu 20-30% comparativ cu colegele lor
care urmau o alimentaţie tipic occidentală. I
În
prezent femeilor cu risc crescut de cancer la sîn li se oferă două
posibilitati:
1.să
se supună periodic controalelor şi să aştepte
2.să
ia tamoxifen pentru toată viaţa.
Dar
ar trebui să mai existe o opţiune: schimbarea dietei.
O
altă problemă este cea a terapiei hormonale substitutive. Se stie că multe
femei ajunse la menopauză se supun acestor tratamente pentru a înlătura neplăcutele
tulburări legate de acest fenomen. În prezent terapia substitutivă este mult
discutată deoarece s-a constatat că beneficiile pe care le aduce sunt inferioare
problemelor pe care le crează printre care apariţia cancerului de sîn şi boli cardiovasculare.
Femeia
la menopauză este afectată de o serie de tulburări emotive şi fiziologice mai
mult decît neplăcute şi în acest caz cum ar trebui procedat? Lăsată să sufere toate
aceste teribile transformări sau să se supună tratamentului cu riscul apariţiei
cancerului?
La
această întrebare pot răspunde nutriţioniştii. Rolul alimentaţiei este
incontestabil. S-a demostrat că femeile orientale( The China Study) nu au
tulburări de menopauză la el cu cele occidentale datorită tocmai modului
diferit de a se alimenta.
Odată
cu încheierea fertilităţii nivelurile estrogenilor scad. Este tocmai această
scădere bruscă responsabilă de toate tulburările din menopauza. Femeile care au
un regim alimentar bogat în produse de origine vegetală au niveluri de estrogeni
mai scăzute şi precipitarea nivelului acestora în menopauză este mai puţin drastică.
Iată
decalogul profilaxiei nutriţionale:
1.Fructe si legume- 5 porţii pe zi
pentru un total de circa 700 gr. Alegeţi legume bogate în betacaroten ( culoare
galbenă ) şi vitamina C, un puternic antioxidant care inactivează multe
substanţe cancerogene. Alegeţi legume bogate în fibre, linte, fasole, mazăre,
porumb, orz, orez.
2. Grăsimile . Evitaţi grăsimile de origine
animală, unt, salam , brînzeturi şi alimentele prăjite. Consumaţi doar carne
slabă de pui, curcan , fără piele şi peşte( este bogat în omega 3) . Organismul
nostru are nevoie şi de grăsimi care ajută la vehicularea vitaminelor A, D, E
si K. În acest scop folosiţi uleiul extravergine de măsline.
3. Greutatea. Încercaţi să nu depăşiţi cu mai mult de 5 kg
greutatea pe care o aveaţi la 20 de ani. Obezitatea creste riscul apariţiei
cancerului.
4. Alcool. Nu consumaţi băuturi spirtoase,
alcoolul este dăunător sănătăţii. Vinul, cel de calitate, este consiliat dar nu
mai mult de 2 pahare pe zi.
5. Produse
naturale în meniu. Evitaţi pe cît posibil produse care au suferit
importante tratamente industriale. Alegeţi produse naturale( din fericire încă
se mai găsesc) pe care să le gătiţi voi. Consumati pîine în cantitate moderată
şi doar integrală. Citiţi bine etichetele şi evitaţi pîinea făcută cu făină OO
şi adaos de zahăr sau malţ.
6. Norme igienice conservaţi
mîncărurile în mod corespunzător evitînd astfel dezvoltarea agenţilor patogeni.
7. Aditivi şi conservanţi evitaţi alimentele
conservate deoarece unii aditivi pot fi periculoşi. Citiţi etichetele
produselor. Alegeţi fructele şi legumele de sezon de preferinţă cele autohtone.
Multe fructe exotice conţin aditivul E230( difenil) antimucegai, cu care se
impregnează coaja. Nu se duce prin spălare.
8. Metode de preparare . Evitaţi
alimentele preparate la temperaturi elevate, grătar, fierte, afumate.
9. Integratori alimentari pentru cine
urmează o alimentaţie corectă integratorii pe bază de vitamine şi altele sunt
absolut inutili.
10. Renunţaţi la fumat