LA EDITURA TRACUS
ARTE A APARUT CARTEA MEA DE NUTRITIE
7 ANI LA
DIETA.AVENTURILE UNEI FEMEI GRASE
PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI.
Cancerul de
prostata şi alimentaţia
Am
suspiciunea că mulţi nu stiu exact ce este prostata, motiv pentru care cancerul
care loveşte acest organ se află la baza unor discuţii aprinse.
Prostata este un organ musculo glandular de
forma unei castane care înconjoară porţiunea iniţială a uretrei la bărbat ,
adică tubul prin care urina şi lichidul seminal ies din corp.
La
adult are cam 3,8 cm în lungime şi 20-30 gr în greutate.
Glanda
este compusă din 30-50 de tuburi sau mici glande care secretă lichidul seminal, unul din principalii
componenţi ai spermei şi care hrăneşte şi vehiculează spermatozoizii.
După
cum se vede este un organ foarte mic dar care crează mari probleme.
Aşa
cum arată un studiu, cancerul de prostată reprezintă 25% din totalul cazurilor
de cancer. Circa jumătate dintre bărbaţii peste 70 de ani au un cancer latent
la prostată, o formă silenţioasă care nu produce tulburări majore.
Deşi
foarte răspîndit cancerul de prostată are o evoluţie lentă, doar 7% dintre
subiecţii afectaţi mor înainte de 5 ani. În acest caz atît medicul cît şi
pacientul se găsesc în faţa unei dileme: boala va deveni un factor de risc
înainte ca moartea să survină din alte cauze?
În
prezent pentru a depista cancerul de prostată se controlează markerul PSA-antigen
prostatic specific şi al cărui nivel maxim admis este 4.
Peste
această valoare se consideră că persoana este în pericol de a dezvolta boala.
Testul este destul de ambiguu.
Dar
ce anume duce la apariţia cancerului de prostată?
Răspunsul
este unul unanim acceptat în lumea ştiinţifică: alimentaţia.
Un
studiu realizat la Harvard arată că persoanele care consumă multe
lactate se vor îmbolnăvi cu o frecvenţă de patru ori mai mare în
comparaţie cu cele care consumă cantităţi reduse. Astfel aportul masiv de lactate
devine factor declanşator.
Se
pare că acest lucru se datorează conţinutului ridicat de calciu şi fosfor din
aceste produse.
Să
vedem cum stau lucrurile.
Un prim mecanism se referă la un
hormon implicat în dezvoltarea celulelor cancerigene numit factor de creştere insulino-like
1( IGF-1) . Acesta este predictiv pentru cancer exact ca şi
colesterolul pentru cardiopatii.
În
condiţii normale acest hormon controlează timpii de creştere ai celulelor, adică
reproducerea acestora şi eliminarea celor vechi, uzate.
În
stări patologice factorul IGF-1 devine mai activ favorizînd dezvoltarea de noi
celule şi inhibînd eliminarea celor uzate ducînd la apariţia cancerului.
Dar
ce legătură are aceasta cu alimentaţia?
S-a
constatat că o dietă cu produse preponderent de origine animală creşte
nivelurile acestui hormon în sînge. Referitor la cancerul de prostată s-a
demonstrat că subiecţii care au un nivel crescut de IGF-1 în sînge au un risc
de 5,1 ori mai mare de a se îmbolnăvi . Şi nu numai atît: orice bărbat care are
niveluri scăzute ale unei proteine care leagă şi dezactivează IGF-1, prezintă
un risc de 9 ori mai mare de a se îmbolnăvi.
Al doilea mecanism se referă la metabolismul
vitaminei D. Aceasta nu este o substanţă nutritivă pe care să o consumăm. Organismul
nostru poate produce cantitatea necesară printr-o simplă expunere la soare,
timp de 20 de minute în fiecare zi.
Producerea acestei vitamine mai este
legată şi de alimentaţie.
Producerea formei celei mai active ale
acesteia, numită şi vitamina D hipercativă, este strict monitorizată de către
organism. Această formă aduce numeroase beneficii organismului printre care şi
prevenirea cancerului, osteoporozei, bolilor autoimune. Un medicament pe bază
de vitamina D hiperactivă ar fi prea puternic şi prea periculos pentru a putea
fi folosit.
Alimentaţia noastră va determina cantitatea
de vitamina D hiperactivă ce va fi produsă şi modul în care va fi folosită în
organism.
Astfel, dietele bogate în alimente de
origine animală ( printre care şi lactatele) au tendinţa de a bloca producerea acesteia.
Nivelul scăzut al vitaminei hiperactive în sînge duce la apariţia cancerului de
prostată. Un aport de calciu crescut crează de asemeni un mediu propice scăderii
de vitamina D hiperactivă, agravînd problema.
Soluţia?
Schimbarea stilului de viaţă şi consumarea
în cantităţi cît mai reduse o produşilor de origine animală, în special
lactate, carne, salamuri de orice fel cît şi produşi care să irite căile
urinare( exemplu-ardei iute).
În acest sens alegeţi alimente bogate în
antioxidanţi, cum ar fi lycopenul
prezent în tomate. Studiile arată că acesta împreună cu vitamina D au un
important rol profilactic.
Foarte bune sunt seminţele de in care au
şi rol în blocarea tumorii. Sunt bogate în omega 3 şi un studiu realizat în SUA
pe 161 de pacienţi a arătat că după 30 de zile de tratament cu seminţe de in, pacienţii
au fost operaţi şi prostata examinată. Astfel s-a constatat o reducere cu 40 %
a tumorii în grupul celor trataţi cu seminţe de in comparativ cu grupul
placebo.
Consumaţi cît mai multe legume proaspete(
acestea nu trebuie să lipsească de la nici o masă). Alegeţi legumele, fasole,
linte, bob, mazăre ca sursă de proteine, nu au colesterol şi conţin cantităţi
reduse de carbohidraţi.
Ceaiul verde prin conţinutul
său în catechină este un bun aliat în lupta împotriva radicalilor liberi.
Ovăzul este un aliat
preţios care echilibrează hormonii masculini.
Urzica prin conţinutul
sau bogat în fier şi vitamina C este importantă în apărarea prostatei şi
combaterea gutei.
Germenii de grîu sunt o
importantă sursă de vitamina E cu rol în
dezintoxicarea organismului deoarece împiedică oxidarea acizilor graşi nesaturaţi
din membranele plasmatice, generaţi de radicalii liberi. Doza consiliată
1200UI/zi( unităţi internaţionale).
Alga Spirulina pe lîngă un
conţinut ridicat în vitaminele C, E şi B, metionină, seleniu, caroteni, are şi
un bogat conţinut în superoxidodizmutază, o enzimă antioxidantă foarte utilă în
combaterea radicalilor liberi.
Evitaţi grăsimile vegetale hidrogenate(
margarină şi produse de patiserie) şi alegeţi uleiurile din seminte de in sau
de măsline.
Consumaţi seminţe de bostan nesărate.
Renunţaţi la băuturile gazate , ceai
negru şi alcool.
Scoateţi din alimentaţie zaharurile
rafinate şi îndulcitorii pe bază de aspartam.
Nu adăogaţi gheaţă la băuturi deoarece
forţaţi organismul la un consum suplimentar de energie pentru menţinerea
temperaturii constante.
Practicaţi regulat o activitate fizică. Optim înotul asociat cu streching.
Un studiu publicat în Journal
of the American Medical Association arată că, Serenoa repens, ar putea
fi soluţia pentru prevenirea hipertrofiei prostatice benigne şi cine ştie poate
chiar al carcinomului prostatic.
Este vorba de un palmier pitic care se
găseşte în sud estul Statelor Unite în preajma coastelor litorale şi pe care
nativii americani îl foloseau în special în combaterea afecţiunilor aparatului
urinar. Planta conţine principii active capabile să contracareze efectul
hormonal negativ ( cauza principală a hipertrofiei benigne ) asupra glandei.