LA EDITURA TRACUS
ARTE A APARUT CARTEA MEA DE NUTRITIE
7 ANI LA
DIETA.AVENTURILE UNEI FEMEI GRASE
PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI.
Dieta Ketogenică( cetogenică) – o oportunitate
terapeutică ignorată.
ARTICOL SCRIS ÎN COLABORARE CU DR. KEITH GRIMALDI, DIRECTOR STIINTIFIC LA PROIECTUL EUROPEAN "EUROGENE"
publicat in Curierul medical de Argeş
Obezitatea
a devenit o urgenţă socială , asa cum spunea Lucrezio în trecut lumea murea de
foame, acum moare de prea multă mîncare.
Obezitatea,
în special cea abdominală a devenit unul dintre principalii factori de risc
cardiovascular şi împreună cu dislipidemia, hipertensiunea şi diabetul,
formează ceea ce numim sindrom metabolic.
În
ciuda faptului că pierderea în greutate este obiectivul mult dorit de obezi şi
supraponderali , beneficiile pentru sănătate fiind cunoscute, încă nu există
date definitive privind protocolul alimentar cel mai corect şi eficient pe
termen mediu-lung.
Strategia
alimentară cea mai răspîndită se bazează pe o dietă cu un conţinut ridicat de
carbohidraţi şi cantităţi scăzute de grăsimi. În realitate acest tip de dietă
este asociat cu o pierdere modestă în greutate şi nu este eficientă pe termen
lung.
Aderenţa
la acest tip de regim alimentar rezultă problematică din moment ce pacienţii
preferă dietele bogate în grăsimi. Un alt aspect care nu trebuie neglijat
constă în faptul că în aceste diete subiecţii au tendinţa de a alege
carbohidraţi simpli, zaharuri rafinate, în locul carbohidraţilor complecşi,
integrali, aşa cum este recomandat.
În
acest caz subiecţii, în special cei insulino rezistenţi, prin consumul de
zaharuri rafinate, ar putea ajunge la obezitate şi dislipidemie.
Datorită
scăzutei eficienţe a acestor diete, în ultimii ani atenţia specialistilor s-a
concentrat tot mai mult pe dietele VLCKD
sau very
low carbohydrate ketogenic diet, adică o dietă cu foarte puţini
carbohidraţi. Aceste diete şi-au demonstrat eficienţa pe termen
mediu-lung, ca arme de combatere a
obezităţii , hipertensiunii şi unii indicatori de risc cardiovascular.
Dieta ketogenică
se
bazează pe o reducere drastică a carbohidraţilor asociată cu o creştere
relativă a cotei de proteine şi grăsimi. Cunoştinţele privind aspectele
metabolice ale dietei ketogenice sunt datorate cercetărilor de pionerat ale
grupului Cahill( anii ’60) în perioadele de înfometare. Este cunoscut faptul că
abstinenţa de la mîncare determină o stare metabolică particulară: ketogeneza. Înfometarea sau postul negru este o
practică milenară folosită pentru a atinge a anumită stare spirituală în timpul
ritualurilor religioase. În vechiul testament , în Coran şi Mahabharata este
pomenită această practică ascetică.
Evident
foamea prelungită poate duce la pierderea rezervelor proteice ale organismului.
Dietele ketogenice moderne încearcă să inducă o stare de cetoacidoză
controlată cu un aport adecvat de proteine pentru menţinerea masei slabe.
Tocmai
din acest motiv au fost numite diete cu înalt conţinut proteic şi scăzut
conţinut de carbohidraţi.
Dieta
proteică a început să fie folosită cu succes încă din anii 1920 în tratamentul
epilepsiei, existînd dovezi chiar în Biblie privind efectul antepileptic al
acesteia( episodul epilepticului vindecat).
Din
punct de vedere al scăderii ponderale impulsul este dat de dr Atkins care în
1972 publică o carte în care propunea o reducere drastică a carbohidraţilor
pentru a slăbi. De atunci au fost făcute numeroase studii şi deşi s-a arătat
eficienţa acestei diete în scăderea ponderală cît şi rezultatele pozitive în
prevenirea riscurilor cardiovascolare, continuă să fie o dietă ignorată, mulţi
nutriţionişti refuzînd-o.
Ce este ketogeneza?
În
absenţa de carbohidraţi organismul uman nu poate urma căile metabolice normale
pentru asimilarea grăsimilor. După cîteva zile de post negru sau de reducere
drastică a carbohidraţilor, mai puţin de 20 gr pe zi, glucoza de rezervă devine
insuficientă şi nu mai poate asigura
oxidarea grăsimilor prin intermediul oxalacetatului în ciclul Krebs şi nici
alimentarea SNC. Creierul nu poate utiliza grăsimile ca sursă de energie astfel
încît după 3-4 zile fără carbohidraţi va trebui să găsească surse alternative,
reprezentate în acest caz de corpii cetonici.
Aceştia se formează plecînd de la excesul de acetilCoA. Producerea de corpi
cetonici numită şi ketogeneză are loc în matricea mitocondrială din ficat.
Corpii cetonici sunt reprezentaţi de: acidul acetil-acetic (AcAc), acidul B-hidroxibutiric( 3HB) si acetona.
Principalul
corp cetonic este acidul acetil acetic care se formează prin decarboxilarea
spontană a acetonei.
În
ketogeneza fiziologică
( cea obţinută prin VLCKD) nivelul ketonemiei este de maxim 7/8mM, cu un pH
invariabil, în timp ce la diabeticul decompensat valorile pot depăşi 20mM cu
scăderea valorii pH.
La
o persoană sănătoasă CC în sînge nu vor depăşi 8mM tocmai pentru că SN va
utiliza în mod eficient aceste molecule în scop energetic.
Din punct de vedere evolutiv , nici o specie
şi în particular cea umană , nu ar fi putut supravieţui milioane de ani dacă nu
ar fi putut tolera perioade de foame. Aşa cum am mai subliniat , înfometarea,
postul negru, este o condiţie pentru ketogeneză.
În
timpul postului negru valoarea hematică a insulinei scade, în timp ce
glucagonul creşte tocmai pentru a menţine nivelul normal al glicemiei.
Cînd
organismul trece de la o alimentaţie abundentă la post negru sau la o dietă
VLCKD se înregistrează o creştere a acizilor graşi liberi şi corpilor cetonici
din sînge. După circa trei zile de VLCKD cînd concentraţia CC ajunge la 4mmol/l
senzaţia de foame se reduce considerabil.
În
mod evident acesta este unul dintr avantajele evolutive ale dietei ketogenice
permiţînd reducerea caloriilor prin efecul anorectic al CC.
Un
alt avantaj evolutiv al CC este efectul euforic şi stabilizant al stării de
spirit ştiut fiind că aceasta joacă un rol foarte important în dietă.
Dieta ketogenică şi pierderea grăsimilor
ipotezele
privin mecanismul de funcţionare al dietelor VLCKD este foarte contradictoriu.
Unii autori susţin că nu există nici un fel de avantaj metabolic pentru diete
VLCKD şi că pierderea în greutate s-ar datora unui scăzut aport caloric şi
capacităţii saţiante mai ridicată a proteinelor. Alţi autori promovează ideea
avantajului metabolic care ar putea explica pierderea în greutate în cazul
VLCKD. Din păcate această a doua teorie se loveşte de o mare dificultate în
difuzare şi anume contrastează cu viziunea clasică despre funcţionarea
metabolismului şi pierderea în greutate, viziune bazată pe prima lege a
termodinamicii( conservarea energiei).
Pe
bază acestor concepte tradiţionale în cadrul unei conferinţe organizată de
Departamentul Agriculturii din USA privind dietele populare s-a concluzionat că
diminuarea aportului caloric duce la pierderea în greutatea independent de
compoziţia macronutrienţilor. Sunt şi alţi autori care sugerează acelaşi lucru,
dar în ciuda părerilor studiile demonstrează că subiecţii care urmează o dietă
VLCKD au o pierdere în greutate mult mai mare în primele şase luni comparativ
cu subiecţii care urmează diete clasice hipocalorice. Aceşti autori consideră
că eficienţa mai mare a VLCKD se datorează celei de a 2 legi a termodinamicii.
În
acest sens ei ipotizează că utilizarea în scop energetic a proteinelor din
VLCKD este un proces foarte scump pentru organism şi în concluzie ar putea duce
la o pierdere de calorii. Într-o dietă foarte săracă în carbohidraţi corpul
nostru are nevoie într-o primă fază de circa 60-65 de gr glucoză pe zi şi care
într-o mică proportie 16% este furnizată de glicerol şi în cea mai mare parte
de gliconeogeneza proteinelor alimentare sau tisulare.
Orientativ
100 gr de proteine pot produce 57 gr de glucoză deci 110 gr proteine ar fi suficiente
pentru 60 -65 gr glucoză.
Rolul
cheltuielilor energetice în gluconeogeneză în cazul VLCKD a fost confirmat de
mai mulţi autori, costul procesului , plecînd de la proteinele alimentare şi
cele endogene, fiind de 400-600Kcal/zi.
Un
alt factor care trebuie luat în consideraţie este acţiunea dinamică specifică a
alimentelor denumită şi efect termic al nutrienţilor(
thermogenic response to food). Acest parametru calculează cheltuială energetică
pe care organismul nostru trebuie să o susţină pentru a absorbi şi metaboliza
nutrienţii. Pentru a exemplifica, luăm în consideraţie o dietă de 2000Kcal/zi
cu distribuţia clasică a nutrienţilor CHO, grăsimi şi proteine 55:30:15, şi calculînd
efectul termic al nutrienţilor ( care corespunde la o cheltuială de 7%, , 2,5%
şi 25%) caloriile real disponibile vor fi 1825, 5.
Presupunînd
că am reduce cu 20% procentul de carbohidraţi iniţiali înlocuindu-l cu un procent
egal de proteine şi grăsimi am obţine o ulterioară reduce de circa 80 de
calorii. În acest caz aportul caloric efectiv ar fi de
1757Kcal( în practică am pierdut 243 de Kcal pentru termogeneză) . Daca
ulterior vom reduce carbohidraţii cu încă 8% vom pierde alte 40 Kcal şi vom
ajunge la un total zilnic de 1717,8 Kcal.
În
rezumat putem afirma că efectul scăderii ponderale în VLCKD este determinat de
mai mulţi factori:
-reducerea
poftei de mîncare prin intermediul corpilor cetonici
-reducerea
mecanismelor de liposinteză şi creşterea lipolizei
-diminuarea
coeficientului respirator în repaos( QR reprezintă raportul dintre CO₂ produs şi O₂ consumat.
Ca exemplu, în cazul zaharurilor QR =1 în timp ce pentru un amestec de acizi
graşi QR=0,7).
-creşterea cheltuielilor metabolice datorită
gluconeogenezei şi acţiunii termice a proteinelor.
Dieta
ketogenică şi parametri de risc cardiovascular
în ciuda părerilor negative ale unor autori,
tot mai multe studii recente arată că reducerea carbohidraţilor pînă la inducerea
cetoacidozei fiziologice îmbunătăţeşte substanţial parametrii hematobiochimici.
Se pare că VLCKD este esenţială în reducerea trigliceridelor sanguine, reducerea
colesterolului total şi creşterea colesterolului HDL. Efectul VLCKD asupra
reduce rii colesterolului se explică prin scăderea insulinemiei. Insulina
facilitează enzima HMHCoA reductază implicată în produce rea colesterolului, în
timp ce colesterolul exogen o inhibă. Altfel spus, insulina creşte producţia de
colesterol în timp ce colesterolul exogen o scade.
Aceste noi date biochimice , experimentale,
aduc numeroase dubii asupra rolului grăsimilor alimentare în creşterea
colesterolului şi trigliceridelor.
Dieta
Ketogenică şi riscul renal
un alt aspect foarte discutat este cel al unei
posibile daune renale prin creşterea excreţiei de azot în cursul metabolismului
proteic şi care ar putea duce la creşterea presiunii glomerurale şi hiperfiltraţie.
În realitate lucrurile nu stau aşa şi
majoritatea celor care susţin posibile daune renale se bazează pe observaţii
experimentale făcute pe animale ( porci şi şobolani). Unii autori în experimente
realizate pe modele animale şi om arată că nu există nici un fel de pericol
renal chiar în cazul de aport proteic crescut. La subiecţi cu funcţie renală
intactă nu s-a înregistrat nici un fel de efect negativ.
Posibilele efecte renale ar putea fi limitate
doar la presiunea sanguină aceasta deoarece aminoacizii implicaţi în
gluconeogeneză şi sau urea- geneză au un efect de scădere a tensiunii în timp
ce aminoacizii acidificanţi ar cauza o creştere a tensiunii. Studii recente au
demonstrat că dieta VLCKD are ca efect o regresie a nefropatiei diabetice la şobolani.
Dietele ketogenice în realitate sunt doar
relativ hiperproteice şi riscul renal este practic inexistent.
În ce priveşte riscul de acidoză , în timpul
VLCKD, corpii cetonici nu depăşesc 8mM/l ceea ce înseamnă că la subiecţi cu
funcţie insulinică intactă este practic inexistent.