FOOD4ME/sau cum să slăbeşti şi să previi cu nutrigenetica

PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI 
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI


FOOD4ME-sau cum să slăbeşti şi să previi cu nutrigenetica

Interviu cu dr. Keith Grimaldi, nutrigenist. ( publicat în Curierul medical de Argeş)
Dragi cititori revin cu noutăţi asupra unui articol mai vechi: slăbeşti cu nutrigenetica!
Astăzi este o realitate, cheia greutăţii se află în ADN-ul nostru.
La întrebările mele va răspunde colegul meu dr Keith Grimaldi, specializat în biologie moleculară şi nutrigenetică, absolvent la Cambridge University ,unul dintre primii creatori ai testului nutrigene.
Dr K. Grimaldi , în anul 2001 a creat primul test nutriginetic cu Societatea Sciona, test care ulterior a fost perfecţionat, tradus în mai mult de 10 limbi şi vîndut în toată lumea. Practic se poate demonstra că cel puţin 100000 de persoane au făcut un test de nutrigene creat de dr Grimaldi.
Printre altele este review editor la revista Frontiers in nutrigenomics şi partener în cadrul amplului program internaţional food4me, pe care îl vom prezenta şi în România.
Este director ştiintific al proiectului european Eurogene.

Marie Vrânceanu : Dr. Grimaldi, cu ce se ocupă nutrigenetica?

Dr. K. Grimaldi: ştiinţific nutrigenetica studiază felul în care variaţiile genetice pot influenţa răspunsurile organismului la anumiţi nutrienţi sau toxine din alimentaţie.  

MV: ce nume intenţionează să facă nutrigenetica?

Dr. K.G: încearcă să folosească informatia genotipică  a unui individ pentru a determina proprietăţile proteinelor codificate de anumite gene şi în acest sens efectul asupra metabolismului, transportului, absorbţiei nutrienţilor din dietă cît şi efectul asupra eliminărilor de toxine. O variaţie genetică, de exemplu SNP, poate influenţa activitatea unei enzime care la rîndul ei influenţează metabolismul acidului folic.
Este analoagă farmacogeneticii, unde o variaţie a unei gene influenţează viteza de metabolizare a medicamentului.  În prezent există îndrumări, norme standard privind alimentaţia corectă şi care se bazează pe mulţi ani de studii ştiinţifice. Aceste norme ne ajută să mentinem cît mai mult posibil un stil de viaţă sănătos.
Scopul nutrigeneticii este acela de a modifica aceste orientări alimentare în funcţie de genotipul şi fenotipul individual. Cu ajutorul nutrigeneticii  putem înţelege cum alimentele interacţionează cu organismul nostru. În cazul nutrigeneticii este foarte important ca informaţia să fie furnizată în mod corect, serios, responsabil şi atunci da, că va fi în folosul pacientului.

MV: aşadar dl doctor, vorbim despre o dietă a viitorului. Credeţi că nutrigenetica va fi în stare să definească alimentaţia perfectă?  

DR. K. Grimaldi: nu putem avea asemenea pretenţii dar, în mod sigur nutrigenetica va programa o alimentaţie categoric mai corectă şi mai bună decît actualele orientări care practic sunt talie unică,  în realitate variaţiile genetice înseamnă o diversitate metabolică.

MV: în ce sens nutrigenetica îi va ajuta pe pacienţi?

Dr. K. Grimaldi: în primul rînd dietele vor ţine cont de stilul nostru de viaţă, gusturi şi ADN. Studiind interacţiunile între dietă şi gene va fi posibil să realizăm o hartă cu alimente pe care fiecare să le mănînce şi să slăbească fără sacrificii. Ştiţi foarte bine că astăzi a slăbi pare aproape imposibil şi cere foarte multe sacrificii, motiv pentru care , statistic vorbind, 50% dintre persoanele care au început o dietă o abandonează în primele şase luni. Cei care se pun la dietă din proprie iniţiativă pentru a pierde cîteva kilograme în plus renunţă dupa două săptămîni. Cine în schimb urmează o dietă la recomandarea medicului care a atras atenţia asupra riscurilor pe care le are obezitatea  o va ţine pentru maxim 2-3 luni. Nici marii obezi nu rezistă mai mult de şase luni chiar dacă sunt conştienţi de gravitatea situaţiei.

MV: înţeleg că genele, practic, ne spun cine suntem? 

Dr. K. Grimaldi: exact. Dietele falimentează pentru că nu sunt personalizate, nu ţin cont de ceea ce suntem, de gusturile noastre, de ADN ul nostru. Există, de exemplu, persoane care pentru a slăbi nu ar trebui să elimine carbohidraţii în schimb urmează diete care reduc drastic aceşti compuşi convinşi fiind că în acest fel vor rămîne mai sănătoşi. Nu există diete eficiente pentru toţi. Un aliment sau o dietă care dă rezultate bune la o persoană pot fi dăunătoare pentru o alta.

MV: domnule doctor, cum putem să aflăm ce profil genetic avem ?

Dr. K.Grimaldi: în prezent există laboratoare private care execută teste pentru nutrigene .

MV pentru pacient un astfel de test este dificil ?

Dr. K. Grimaldi:  absolut deloc, vorbim de un tampon bucal. Recoltarea se poate face de către nutriţionist direct în cabinetul acestuia. Tampoanele sunt funizate de către laboratoarele de specialitate.

Mv: care este costul unui astfel de test?

Dr.K. Grimaldi: în linee cu celelalte analize , între 200 şi 220 de euro.

MV: Puteţi da un exemplu practic privind nutrigenele, pentru cititorii Curierului medical?

Dr.K.Grimaldi : Sigur că da. În tabelul de mai jos se pot observa alimentele de evitat pentru a preveni anumite boli şi îngrăşarea.


Alimentul
Gene implicate
Dacă ai variaţii ale acestor gene înseamnă că

SARE
ACE
Ai o sensibilitate la sare peste limita normală fiind predispus la hipertensiune motiv pentru care nu va trebui să depăşeşti 5gr de sodiu pe zi , în loc de 6 , limita maxima admisă de nutriţionişti pentru persoanele care nu au această variantă.


ALCOOL
ADH1C
Eşti foarte sensibil la alcool şi metabolizezi mai lent acest produs. În acest caz un consum moderat va avea un efect pozitiv asupra nivelului colesterolului. Dacă nu ai această variantă metabolizezi repede alcoolul şi prin urmare eşti predispus la ciroze şi tumori legate de consumul de alcool.


ULEI DE MĂSLINE
APOC3
Trebuie să reduci cantitatea de grăsimi saturate din alimentaţie de la 22 gr doza zilnică recomandată la 16 gr maxim. 


Cafea
CYP1A2*1F
Trebuie să limitezi cantitatea de cafeină, maxim 2-3 cafele pe zi.


CARNE LA GRĂTAR
CYP1A2*1F
Trebuie să reduci drastic consumul de carne la grătar. conţine susbstanţe cancerigene la care eşti sensibil.CRUCIFERE
GSTM1
Eşti o persoană predispusă la tumori şi prin urmare va trebui să reduci consumul de crucifere maxim de trei ori pe săptămînă.ALIMENTE CARE CONŢIN GRĂSIMI SATURATE
APOC3 ŞI LPL
trebuie să eviţi consumul de grăsimi saturate la 16 gr/ zi .


FĂINOASE
ACE ŞI PPARG
Trebuie să reduci carbohidraţii rafinaţi în favoarea fibrelor pentru a preveni apariţia diabetului de tip 2 şi a sindromului metabolic. Se recomandă  30-40 de minute de activitate fizică pe zi.

MV domnule doctor cu ajutorul nutrigenelor vorbim şi de prevenirea unor boli?

DR K. Grimaldi ; sigur că da, ştim foarte bine că este mai uşor să prevenim decît să tratăm. Nutrigenetica dă individului posibilatatea de a avea un stil de viaţă sănătos şi în conformitate cu programele sale genetice. Ştim foarte bine că starea noastră de sănătate la bătrîneţe depinde de cum am trăit în tinereţe.

MV :În ce priveşte slăbirea cu ajutorul nutrigeneticii?

Dr. K. Grimaldi :aşa după cum aţi văzut anumite variaţii genetice determină o stare de sensibilitate faţă de anumiţi compuşi. De exemplu, femeile care au variaţii ale genei ADRBR2 au tendinţa la îngrăşare dacă nu fac activitate fizică chiar dacă vor consuma cantităţi mici de alimente. Cine are variante ale genelor PPARG şi FABP2 , este sensibil la grăsimi şi se va îngrăşa chiar consumînd cantităţi mici din acestea.

MV: ştiu că în prezent se lucrează mult la o altă ramură a nutrigeneticii şi anume genetica gustului. Puteţi să ne explicaţi despre ce e vorba?

Dr. K. Grimaldi :genetica gustului măsoară gradul de sensibilitate la dulce şi amar. Pentru cine de exemplu este sensibil la amar se va recomanda evitarea unor alimente ca: varză, brocoli, cafea, cicoare, conopidă, apă tonică.

MV: înţeleg că viitorul nutriţiei este în mîinile geneticienilor?

DR K. Grimaldi: în mod sigur , nu numai pentru dietele de slăbire dar şi pentru un stil de viaţă corect şi sănătos.

MV :vă mulţumesc şi voi reveni cu un nou articol privind amplul program International food4me.

Dr K. Grimaldi: şi eu vă mulţumesc şi aştept cu mare plăcere să cunosc direct publicul român , exact aşa cum aţi spus, în cadrul programului food4me. 


Nota:  testul nutrigene acum disponibil si pentru romani. Contact: marie_vranceanu@yahoo.com