PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI
FOOD4ME-sau cum să
slăbeşti şi să previi cu nutrigenetica
Interviu
cu dr. Keith Grimaldi, nutrigenist.
( publicat în Curierul medical de Argeş)
Dragi
cititori revin cu noutăţi asupra unui articol mai vechi: slăbeşti cu nutrigenetica!
Astăzi
este o realitate, cheia greutăţii se află în ADN-ul nostru.
La
întrebările mele va răspunde colegul meu dr Keith Grimaldi, specializat în
biologie moleculară şi nutrigenetică, absolvent la Cambridge University ,unul dintre primii creatori ai testului nutrigene.
Dr
K. Grimaldi , în anul 2001 a creat primul test nutriginetic cu Societatea
Sciona, test care ulterior a fost perfecţionat, tradus în mai mult de
10 limbi şi vîndut în toată lumea. Practic se poate demonstra că cel puţin 100000
de persoane au făcut un test de nutrigene creat de dr Grimaldi.
Printre
altele este review editor la revista
Frontiers in nutrigenomics şi partener în cadrul amplului program internaţional
food4me,
pe care îl vom prezenta şi în România.
Este
director
ştiintific al proiectului european Eurogene.
Marie Vrânceanu : Dr. Grimaldi,
cu ce se ocupă nutrigenetica?
Dr. K. Grimaldi: ştiinţific
nutrigenetica studiază felul în care variaţiile genetice pot influenţa răspunsurile
organismului la anumiţi nutrienţi sau toxine din alimentaţie.
MV: ce nume
intenţionează să facă nutrigenetica?
Dr. K.G: încearcă să
folosească informatia genotipică a unui
individ pentru a determina proprietăţile proteinelor codificate de anumite gene
şi în acest sens efectul asupra metabolismului, transportului, absorbţiei
nutrienţilor din dietă cît şi efectul asupra eliminărilor de toxine. O variaţie
genetică, de exemplu SNP, poate influenţa activitatea unei enzime care la
rîndul ei influenţează metabolismul acidului folic.
Este
analoagă farmacogeneticii, unde o variaţie a unei gene influenţează viteza de metabolizare
a medicamentului. În prezent există
îndrumări, norme standard privind alimentaţia corectă şi care se bazează pe
mulţi ani de studii ştiinţifice. Aceste norme ne ajută să mentinem cît mai mult
posibil un stil de viaţă sănătos.
Scopul
nutrigeneticii este acela de a modifica aceste orientări alimentare în funcţie
de genotipul şi fenotipul individual. Cu ajutorul nutrigeneticii putem înţelege cum alimentele interacţionează
cu organismul nostru. În cazul nutrigeneticii este foarte important ca
informaţia să fie furnizată în mod corect, serios, responsabil şi atunci da, că
va fi în folosul pacientului.
MV: aşadar dl
doctor, vorbim despre o dietă a
viitorului. Credeţi că nutrigenetica va fi în stare să definească
alimentaţia perfectă?
DR. K. Grimaldi: nu putem avea
asemenea pretenţii dar, în mod sigur nutrigenetica va programa o alimentaţie
categoric mai corectă şi mai bună decît actualele orientări care practic sunt talie
unică, în realitate variaţiile
genetice înseamnă o diversitate metabolică.
MV: în ce sens
nutrigenetica îi va ajuta pe pacienţi?
Dr. K. Grimaldi: în primul rînd
dietele vor ţine cont de stilul nostru de viaţă, gusturi şi ADN. Studiind
interacţiunile între dietă şi gene va fi posibil să realizăm o hartă cu
alimente pe care fiecare să le mănînce şi să slăbească fără sacrificii. Ştiţi
foarte bine că astăzi a slăbi pare aproape imposibil şi cere foarte multe sacrificii,
motiv pentru care , statistic vorbind, 50% dintre persoanele care au început o
dietă o abandonează în primele şase luni. Cei care se pun la dietă din proprie
iniţiativă pentru a pierde cîteva kilograme în plus renunţă dupa două săptămîni.
Cine în schimb urmează o dietă la recomandarea medicului care a atras atenţia
asupra riscurilor pe care le are obezitatea
o va ţine pentru maxim 2-3 luni. Nici marii obezi nu rezistă mai mult de
şase luni chiar dacă sunt conştienţi de gravitatea situaţiei.
MV: înţeleg că
genele, practic, ne spun cine suntem?
Dr. K. Grimaldi: exact. Dietele
falimentează pentru că nu sunt personalizate, nu ţin cont de ceea ce suntem, de
gusturile noastre, de ADN ul nostru. Există, de exemplu, persoane care pentru a
slăbi nu ar trebui să elimine carbohidraţii în schimb urmează diete care reduc
drastic aceşti compuşi convinşi fiind că în acest fel vor rămîne mai sănătoşi.
Nu există diete eficiente pentru toţi. Un aliment sau o dietă care dă rezultate
bune la o persoană pot fi dăunătoare pentru o alta.
MV: domnule doctor, cum putem să aflăm ce profil genetic
avem ?
Dr. K.Grimaldi: în prezent
există laboratoare private care execută teste pentru nutrigene .
MV pentru pacient un astfel de test este dificil ?
Dr. K. Grimaldi:
absolut deloc, vorbim de un tampon bucal.
Recoltarea se poate face de către nutriţionist direct în cabinetul acestuia.
Tampoanele sunt funizate de către laboratoarele de specialitate.
Mv: care este
costul unui astfel de test?
Dr.K. Grimaldi: în linee cu celelalte
analize , între 200 şi 220 de euro.
MV: Puteţi da un
exemplu practic privind nutrigenele, pentru cititorii Curierului medical?
Dr.K.Grimaldi : Sigur că da.
În tabelul de mai jos se pot observa alimentele de evitat pentru a preveni
anumite boli şi îngrăşarea.
Alimentul
|
Gene
implicate
|
Dacă
ai variaţii ale acestor gene înseamnă că
|
|
SARE
|
ACE
|
Ai
o sensibilitate la sare peste limita normală fiind predispus la hipertensiune
motiv pentru care nu va trebui să depăşeşti 5gr de sodiu pe zi , în loc de 6
, limita maxima admisă de nutriţionişti pentru persoanele care nu au această
variantă.
|
|
ALCOOL
|
ADH1C
|
Eşti
foarte sensibil la alcool şi metabolizezi mai lent acest produs. În acest caz
un consum moderat va avea un efect pozitiv asupra nivelului colesterolului.
Dacă nu ai această variantă metabolizezi repede alcoolul şi prin urmare eşti
predispus la ciroze şi tumori legate de consumul de alcool.
|
|
ULEI
DE MĂSLINE
|
APOC3
|
Trebuie
să reduci cantitatea de grăsimi saturate din alimentaţie de la 22 gr doza
zilnică recomandată la 16 gr maxim.
|
|
Cafea
|
CYP1A2*1F
|
Trebuie
să limitezi cantitatea de cafeină, maxim 2-3 cafele pe zi.
|
|
CARNE
LA GRĂTAR
|
CYP1A2*1F
|
Trebuie
să reduci drastic consumul de carne la grătar. conţine susbstanţe cancerigene
la care eşti sensibil.
|
CRUCIFERE
|
GSTM1
|
Eşti
o persoană predispusă la tumori şi prin urmare va trebui să reduci consumul
de crucifere maxim de trei ori pe săptămînă.
|
ALIMENTE
CARE CONŢIN GRĂSIMI SATURATE
|
APOC3
ŞI LPL
|
trebuie
să eviţi consumul de grăsimi saturate la 16 gr/ zi .
|
|
FĂINOASE
|
ACE
ŞI PPARG
|
Trebuie
să reduci carbohidraţii rafinaţi în favoarea fibrelor pentru a preveni apariţia
diabetului de tip 2 şi a sindromului metabolic. Se recomandă 30-40 de minute de activitate fizică pe zi.
|
MV domnule doctor
cu ajutorul nutrigenelor vorbim şi de prevenirea unor boli?
DR K. Grimaldi ; sigur că da,
ştim foarte bine că este mai uşor să prevenim decît să tratăm. Nutrigenetica dă
individului posibilatatea de a avea un stil de viaţă sănătos şi în conformitate
cu programele sale genetice. Ştim foarte bine că starea noastră de sănătate la
bătrîneţe depinde de cum am trăit în tinereţe.
MV :În ce priveşte
slăbirea cu ajutorul nutrigeneticii?
Dr. K. Grimaldi :aşa după cum
aţi văzut anumite variaţii genetice determină o stare de sensibilitate faţă de
anumiţi compuşi. De exemplu, femeile care au variaţii ale genei ADRBR2 au
tendinţa la îngrăşare dacă nu fac activitate fizică chiar dacă vor consuma
cantităţi mici de alimente. Cine are variante ale genelor PPARG şi FABP2 , este
sensibil la grăsimi şi se va îngrăşa chiar consumînd cantităţi mici din
acestea.
MV: ştiu că în
prezent se lucrează mult la o altă ramură a nutrigeneticii şi anume genetica gustului. Puteţi să ne
explicaţi despre ce e vorba?
Dr. K. Grimaldi :genetica gustului
măsoară gradul de sensibilitate la dulce şi amar. Pentru cine de exemplu este
sensibil la amar se va recomanda evitarea unor alimente ca: varză, brocoli,
cafea, cicoare, conopidă, apă tonică.
MV: înţeleg că
viitorul nutriţiei este în mîinile geneticienilor?
DR K. Grimaldi: în mod sigur ,
nu numai pentru dietele de slăbire dar şi pentru un stil de viaţă corect şi
sănătos.
MV :vă mulţumesc şi
voi reveni cu un nou articol privind amplul program International food4me.
Dr K. Grimaldi: şi eu vă
mulţumesc şi aştept cu mare plăcere să cunosc direct publicul român , exact aşa
cum aţi spus, în cadrul programului food4me.
Nota: testul nutrigene acum disponibil si pentru romani. Contact: marie_vranceanu@yahoo.com