LA EDITURA TRACUS
ARTE A APARUT CARTEA MEA DE NUTRITIE
7 ANI LA
DIETA.AVENTURILE UNEI FEMEI GRASE
PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI
CELULITA ŞI
ALIMENTAŢIA
Ţesutul adipos, numit şi ţesut
gras, se caracterizează printr-o abundenţă de celule adipoase ( grase) sau adipocitele.
Acestea sunt celule sferice, formate dintr-una sau mai multe vacuole de
trigliceride, o varietate de lipide (acizi graşi) numărul lor in organism fiind de 20 până la
25 de miliarde. 1 kg de ţesut adipos conţine aproximativ 7 000 kcal.
Se
disting două tipuri de ţesut adipos:
-ţesut adipos alb
serveşte drept rezervă
energetică. Acesta
este organizat sub formă de lobi mici, vizibili cu ochiul liber, separaţi prin
pereţi despărţitori conjunctivi foarte fini. Adipocitele sale, tasate unele în
altele, conţin o singură picătură lipidică mare, înconjurată de o coroană
citoplasmatică subţire, nucleul lor fiind împins înspre periferie de unde şi
denumirea lor de celule uniloculare.
Ţesutul
adipos alb apare spre sfîşitul sarcinii şi continuă să se dezvolte până în
jurul vârstei de 14 ani.
Funcţii
-Protecţie
Ţesutul
adipos alb are rol de protecţie la nivelul unui număr mare de organe pe care le
înveleşte (rinichi, ganglioni limfatici, ţesut adipos orbitar) şi rol de
repartizare a sarcinilor (perniţe pentru laba piciorului şi palme, zone
periferice ale articulaţiilor mari )
-Rezervă.
Constituie rezervorul energetic cel mai important al
organismului, adipocitele sale fiind responsabile de stocarea acizilor graşi
care provin din alimentaţie sau din ficat, transformîndu-i în trigliceride
(lipogeneză), precum şi de utilizarea stocurilor de trigliceride, transformîndu-le
în acizi graşi (lipoliză), atunci cînd rezervele de glucide sunt epuizate (cure
de slăbire, eforturi fizice, luptă împotriva frigului, etc) sau cînd acestea
sunt inutilizabile (formă gravă de diabet).
Situat
sub piele, dar şi în profunzime în abdomen, ţesutul de rezervă se află, mai
ales, pe fese şi coapse, la femei, şi pe abdomen, la bărbaţi.
-Secreţie
Adipocitele
ţesutului adipos alb secretă mai mulţi hormoni, dintre care menţionăm leptina,
o proteină care reglează apetitul la nivelul hipotalamusului
-ţesutul adipos brun
situat
în principal în jurul vaselor mari şi al organelor toracice serveşte la
producerea căldurii.
Este,
de asemenea, organizat sub formă de lobi mici, dar este mai bine vascularizat
şi, mai ales, mai bine inervat decît ţesutul alb.
Adipocitele sale, mai mici, au un nucleu central şi o citoplasmă, care
conţine mitocondrii, care conţin, la rândul lor, un pigment respirator de
culoare brună, în care se scaldă numeroase vacuole lipidice mici. Din acest
motiv, ele sunt numite multiloculare.
Este mai abundent la animalele care hibernează, se formează, în cazul omului,
în timpul vieţii fetale. Îl regăsim în
principal la nou-născuţi, în jurul vaselor mari.
Funcţie
Spre
deosebire de ţesutul adipos alb, ţesutul adipos brun nu exportă energie, ci o
distribuie sub formă de căldură, datorită unei proteine, termogenina, conţinută
în mitocondriile adipocitelor sale. Această proteină permite, în special, adaptarea
termică a nou-născutului în momentul naşterii.
În
mod normal, ţesutul adipos reprezintă, în medie, între 18 şi 25 % din greutatea
corporală la femei şi 10- 15 % la bărbaţi.
Având
în vedere faptul că numărul de adipocite creşte până în jurul vârstei de 14
ani, este deosebit de important ca alimentaţia copiilor să fie supravegheată
până la vârsta adolescenţei, pentru a nu se pregăti un teren propice
obezităţii, la maturitate.
După
vârsta de 15 ani, numărul de adipocite este, în mod normal, fix: ele se pot
umple (putîndu-şi mări dimensiunea de până la 50 de ori!) şi se pot goli, dar,
odată formate, numărul lor nu scade niciodată (cu excepţia cazurilor de
liposucţie). De altfel, din acest motiv, după oprirea unui regim hipo-caloric,
greutatea pierdută se poate reface foarte uşor.
CE ESTE
CELULITA?
Termenul
celulită nu este corect deoarece în dicţionarul medical sufixul ită indică un
proces inflamator şi un unul degenerativ al dermei şi hipodermei. Celulita este
în realitate o alterare a ţesutului adipos cu hipertrofia anumitor componente definită
clinic paniculopatie edematoasă fibrosclerotică(P.E.FS.)
Modificări
în echilibrul sistemelor limfatic şi venos duc la o încetinire a fluxului
hematic cu staza lichidelor în spaţiile interstiţiale ( retenţie hidrică).
Prezenţa acestor lichide determină o distanţare a diferitelor adipocite ceea ce
împiedică buna lor funcţionare metabolică. Elasticitatea fibrelor colagene
scade, consecinţa fiind crearea de microleziuni şi eliberarea de toxine care
vor determina apariţia aşa numitei coji de portocală, celulita.
În
prima fază, celulita se manifestă în formă edematoasă la nivelul coapselor, braţelor,
feselor, retenţia hidrică şi acumularea de grăsimi dînd senzaţia de greutate la
nivel articular.
În
a doua etapă are loc o creştere în volum a ţesutului conjunctiv şi nodulii
devin vizibili la strîngerea între degete a pielii. Acest stadiu poartă numele
de celulită fibroasă. Dacă nu se iau măsuri împotriva insuficientei oxigenări
şi drenări procesul poate evolua spre următoarea fază de celulită sclerotică în
care suprafaţa cutanată este dură, rece şi dureroasă la pipăit.
CAUZELE PEFS
factorii
care duc la apariţia celulitei sunt congenitali( primari) şi secundari. Femeile
sunt ţinta preferată şi în special cele de rasă caucaziană. Estrogenii sunt
responsabili de concentrarea adipozităţilor pe coapse şi în general partea
inferioară a corpului. Dintre factorii
secundari menţionăm:perioadele menstruale, sarcina, sedentarismul, alimentaţia
incorectă, fumat, stres cît şi obiceiul de a îmbrăca haine foarte strîmte.
CUM SĂ PREVENIM
CELULITA?
În
realitate nu există o cură rezolutivă ci doar metode de ameliorare ale
aspectului estetic. Din acest motiv este foarte important să dezintoxicăm
organismul de toate obiceiurile incorecte care îi alterează funcţionarea
normală, aşadar să prevenim.
SFATURI
ANTICELULITĂ
:
alimentaţie
corectă asociată cu activitate fizică constantă. În acest sens se recomandă consumul
abundent de fructe şi legume şi 2 litri de apă pe zi pentru a ajuta circulaţia
limfatică. Împotriva aspectului inestetic se recomandă cicluri de masaj
limfodrenant.
Intervenţii:
micro terapia
un
tratament natural şi sigur care constă în injectarea superfercială a unei soluţii
hipersaline cu scopul de a rechema lichidele, prezente în diverse părţi ale
corpului, spre dermă.
mesoterapia
în
acest caz se injectează în profunzime ( 5mm) o soluţie de medicamente care au
ca scop reducerea cantităţii de lichide cu îmbunătăţirea microcirculaţiei.Fiind
o tehnică invazivă poate duce la ruptura capilarelor, motiv pentru care nu este
recomandată înainte de începerea verii.
leciliza
se
injectează la un centimetru în profunzime un compus de fosfatidilcolină(fosfolipid)
şi acid dezoxicolic care va determina ruptura adipocitelor cu dispersia lor. În
această tehnică este esenţială experienţa operatorului pentru evitarea
complicaţiilor.
cavitaţia
are
la bază ultrasunetele. Celulele adipoase vor fi supraîncălzite şi se vor rupe.
Acest tratament va fi mai eficient combinat cu creme şi soluţii fiziologice.
radiofrecvenţa
absolut
nedureroasă are optime rezultate mai ales în creşterea tonicităţii musculare.
O
serie de plante pot fi de asemeni utile: cireş, păpădie, mesteacăn, anghinare.
În
caz de celulită alimentaţia corectă are un rol fundamental şi nu ne referim
doar cantitativ ci şi calitativ.
În acest sens:
-nu eliminaţi complet
carbohidraţii.
-reduceţi
consumul de sare.
-alegeţi
alimente bogate în fibre, vitamina C, E şi potasiu.
-fructele
proaspete şi legumele favorizează tranzitul intestinal şi sunt bogate în fibre,
vitamine şi carbohidraţi cu absorbţie lentă.
-evitaţi
alimentele din cutii.
-preparaţi
alimentele în mod simplu: grătar, vapori .
-citiţi
cu atenţie etichetele alimentelor şi evitaţi-le pe cele care au ca prim
ingredient sarea sub diferite forme: clorură de sodiu, fosfat monosodic,
glutamat de sodiu, bicarbonat de sodiu.
Iată
cîteva exemple privind conţinutul în sodiu a unor alimente:
Aliment
|
Conţinutul
în sodiu exprimat în mg/100grame
|
Prosciuto
crudo
|
2600
|
Salam
|
1600
|
Pastramă
|
700
|
Gorgonzola
|
870
|
Parmezan
|
700
|
Caşcaval
|
450
|
Pizza
|
750
|
Vinete
|
26
|
Cartofi
|
7
|
Roşii
|
6
|
Ardei
|
2
|
Cireşe
|
3
|
Căpşuni
|
2
|
Mere
Banane
|
2
1
|
Carne
de viţel
|
89
|
Carne
de porc
|
76
|
Carne
de pui
|
70
|
Scoici
|
290
|
Creveţi
|
146
|
Ton
|
43
|
Păstrăv
|
40
|
Cartofi
prăjiţi( în pungă)
|
1070
|
Atenţie la condimente!!!
Uleiul
de măsline şi seminţe are 0 mg/100 gr, untul 7 şi margarina 800.
-evitaţi
salamurile, brînzeturile grase şi fermentate, prăjeli.
-renunţaţi
la băuturi dulci şi gazate( coca-cola, pepsi, etc) la sucuri din fructe cu
adaos de zaharuri, alcool, ciocolată.
Atenţie
la consumul de cafea ce nu trebuie să depăşească 2-3 ceşcuţe pe zi( mă refer la
espresso scurt)
TRATAMENT CU AMIN 21 K SI TEST GENETIC , SOLUTIA PENTRU A SPUNE ADIO CELULITA!
Cabinet: strada PROF. ION BOGDAN 21, sector 1, Bucureşti
programări la telefon
021 2100665; 0737 252558; 0744 476983