PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI
Fast food-urile s-au
înmulţit ca ciupercile după ploaie. Oriunde te învîrţi găseşti unul şi în
mijlocul atîtor chioşcuri, bărăcuţe care vor să-ţi dea de mîncare cît mai rapid
cu putinţă, Mc Donald’s e leader. O multinaţională care se erijează într-un
simbol de consum, un model de societate
care în goana după cîştiguri trece peste tot şi toate. Cum s-ar spune nu
priveşte pe nimeni în faţă.
Mc
Donald’s nu e altceva decît o formă de
globalizare a vieţii noastre şi o maşinărie foarte eficientă de a face bani. La
Mc Donald’s ai impresia că poţi să
mănînci mult cu bani puţini. Cartofii prăjiţi dau pe-afară din pachetele în
care îţi sunt serviţi, hamburgheri au dimensiuni mai mari decît bulca de pîine,
care fiind aşa vaporoasă dă senzaţia unui sandviă foarte mare şi cum multă lume
încă mai cred că mult este echivalent cu bun nu e de mirare că în ultima vreme
porţiile s-au dublat sau chiar triplat.
Pe
urma McDonald’s îţi dă de mîncare rapid, nu te lasă să pierzi timpul inutil. De
altfel unul din sloganurile companiei sună cam aşa: poţi gusta mîncarea şi fără
să pierzi timpul inutil. Ca să îşi arate eficienţa multinaţionala a inventat Mc
Drive unde conducătorul auto cumpără mîncarea direct prin geamul maşinii. În
mod sigur managerii de la Mc nu sunt proşti.
Ambalajul
în care vă este oferită cina va trebui să îl aruncaţi voi , în felul acesta
societatea are mai puţine probleme cu eliminarea deşeurile.
Gustul
la Mc Donald este acelaşi. Cine, pentru motive de serviciu călătoreşte mult, va
mînca acelaşi hamburger cu acelaşi gust peste tot în lume, iată deci că nu
trebuie să vă adaptaţi la noile culturi culinare.
Mc
Donald’s execută şi un control subtil
asupra clienţilor care începe cu menu-ri restrînse , puţine posibilităţi de a
alege şi terminînd cu scaunele incomode , toate acestea satisfăcînd pe deplin
dorinţele multinaţionalei: scopul şi durata vizitei cît mai scurte.
Cu
cîţiva ani în urma McDonald’s avea un slogan: facem totul pentru voi. În realitate sunt clienţii cei care fac
totul: staţi la rînd pentru a lua
mîncarea, o duceţi la masă, aruncaţi resturile şi puneţi tava la locul ei.
Cei
care lucrează în faimoasa catenă sunt controlaţi de către maşini care dozează
băuturile, îngheţata şi avertizează cînd s-au prăjit cartofii.
Institul
National de nutriţie din Italia a făcut un studiu privind compoziţia
alimentelor servite la Mc.
Iată
concluziile: înainte de orice igiena a rezultat impecabilă. Mîncarea?
McDonald’s
cheltuie anual peste 2 miliarde de dolari în publicitate . Printre sloganuri
atrăgătoare e şi acesta: gust şi calitate fiind asiguraţi că hamburgherii sunt din
carne de vită 100% fără conservanţi ,
fără aditivi. Şi unde mai pui că sunt prăjiţi un timp bine studiat, 35 de
secunde, pentru a păstra inalterate proprietăţile nutritive.
Cartofii
sunt prăjiţi cu ulei vegetal după un procedeu care îi face crocanţi.
Îngheţata
şi milk shake-ul sunt preparate cu lapte de cea mai bună calitate, bogate în
calciu şi prin urmare recomandate copiilor în creştere şi adolescenţilor.
Aceasta
este reclama, dar dacă citim eticheta cu ingrediente, scrise cu litere foarte
mici înţelegem că nu prea există nimic natural în Mcproduse.
Descoperim
astfel o mulţime de aditivi alimentari , glutamat de sodiu şi sigle de tipul E
472, E 410. Toate produse acceptate de lege , de UE, dar care sunt obţinute
sintetic în laborator şi care pe termen lung pot fi dăunătoare sănătăţii.
Cartofii
Mc sunt congelaţi şi împachetaţi în saci standard de 10kg cu un termen de garanţie de 9 luni de la data congelării.
După ce au fost prăjiţi cartofii nu pot fi conservaţi mai mult de 7 minute, de
altfel în momentul în care s-au răcit gustul şi consistenţa se schimbă total. Se
pare că secretul gustului cartofilor de la McDonald’s constă în folosirea unei
combinaţii de zahăr şi sare care creează un gust neutru în care fiecare
consumator va regăsi un minim din gustul personal.
Hamburgherul
cîntăreşte 80 grame şi conţine:
46
gr de carne de vită tocată( limbă, inimă, grăsimi, intestine, cartilaje)
10
grame de carne recuperată mecanic din resturile carcasei şi tocată,
20 gr de apă
2 gr de sare,
1
gr glutamat de sodiu,
5
gr polifosfati şi conservanţi.
Uleiul
în care se prăjesc cartofii este compus din 90-92 % grăsime de bovine şi 8-10 %
ulei de bumbac( acest ulei este utilizat şi în prepararea margarinei)
În
ce priveşte sucurile sunt apă cu coloranţi sintetici, zahăr sau edulcoloranţi şi
gaz.
O
porţie Mc Donald’s conţine cam 1000 de
calorii ceea ce este prea mult pentru o masă normală care nu trebuie să
depăşească 700-800 de calorii. Rezultatele, le vedeţi în figura de mai jos
Evident
copii sunt victime sigure ale acestei multinaţionale care mai nou organizează
şi sărbătorirea zilei de naştere . Nu trebuie să vă mai preocupaţi să alegeţi ornamentale cu care să împodobiţi
casa, să preparaţi prăjiturile şi torturile, să vă informaţi cam ce place şi ce
nu invitaţilor copilului. Se gîndeşte la toate astea McDonald’s. La urma urmei
a găsit tot timpul modalitatea de a-i atrage pe micuţi prin figurine surpriză
infilate în menu-rile standard şi cîte şi mai cîte.
M-am
informat pentru voi şi iată cum se desfăşoară o zi de naştere la MC.
Faza
1 pregătirea 15 minute
faza
2 primirea oaspeţilor 10 minute
faza
3 luarea comenzilor 5 minute
faza
4 aducerea comenzilor -10 minute
faza
5 mîncat- 15 minute
faza
6 jocuri -15 minute
faza
7 -plecarea .
V-ar
place să sărbătoriţi aniversarea copiilor voştri cu Happy Meal şi torturi
sintetice? Dacă da, La mulţi ani!
Din
punctul meu de vedere copii trebuiesc lăsaţi să se joace în aer liber şi nu în
săli aseptice. Cît despre hrană , spre norocul nostru, alimentele adevărate
încă se mai găsesc.
În
curînd voi fi prezentă în Romania cu o echipă de nutriţionisti italieni pentru promovarea celei mai noi şi eficiente metode
de slăbire.