Fenomenul McDonald’s sau Fast food Kills


PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI 

NOUA FRONTIERA A NUTRITIEIFast food-urile s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Oriunde te învîrţi găseşti unul şi în mijlocul atîtor chioşcuri, bărăcuţe care vor să-ţi dea de mîncare cît mai rapid cu putinţă, Mc Donald’s e leader. O multinaţională care se erijează într-un simbol de  consum, un model de societate care în goana după cîştiguri trece peste tot şi toate. Cum s-ar spune nu priveşte pe nimeni în faţă.
Mc Donald’s  nu e altceva decît o formă de globalizare a vieţii noastre şi o maşinărie foarte eficientă de a face bani. La Mc Donald’s  ai impresia că poţi să mănînci mult cu bani puţini. Cartofii prăjiţi dau pe-afară din pachetele în care îţi sunt serviţi, hamburgheri au dimensiuni mai mari decît bulca de pîine, care fiind aşa vaporoasă dă senzaţia unui sandviă foarte mare şi cum multă lume încă mai cred că mult este echivalent cu bun nu e de mirare că în ultima vreme porţiile s-au dublat sau chiar triplat.
Pe urma McDonald’s îţi dă de mîncare rapid, nu te lasă să pierzi timpul inutil. De altfel unul din sloganurile companiei sună cam aşa: poţi gusta mîncarea şi fără să pierzi timpul inutil. Ca să îşi arate eficienţa multinaţionala a inventat Mc Drive unde conducătorul auto cumpără mîncarea direct prin geamul maşinii. În mod sigur managerii de la Mc nu sunt proşti.
Ambalajul în care vă este oferită cina va trebui să îl aruncaţi voi , în felul acesta societatea are mai puţine probleme cu eliminarea deşeurile.
Gustul la Mc Donald este acelaşi. Cine, pentru motive de serviciu călătoreşte mult, va mînca acelaşi hamburger cu acelaşi gust peste tot în lume, iată deci că nu trebuie să vă adaptaţi la noile culturi culinare.
Mc Donald’s  execută şi un control subtil asupra clienţilor care începe cu menu-ri restrînse , puţine posibilităţi de a alege şi terminînd cu scaunele incomode , toate acestea satisfăcînd pe deplin dorinţele multinaţionalei: scopul şi durata vizitei cît mai scurte.
Cu cîţiva ani în urma McDonald’s avea un slogan: facem totul pentru voi. În realitate sunt clienţii cei care fac totul:  staţi la rînd pentru a lua mîncarea, o duceţi la masă, aruncaţi resturile şi puneţi tava la locul ei.
Cei care lucrează în faimoasa catenă sunt controlaţi de către maşini care dozează băuturile, îngheţata şi avertizează cînd s-au prăjit cartofii.
Institul National de nutriţie din Italia a făcut un studiu privind compoziţia alimentelor servite la Mc.
Iată concluziile: înainte de orice igiena a rezultat impecabilă. Mîncarea?
McDonald’s cheltuie anual peste 2 miliarde de dolari în publicitate . Printre sloganuri atrăgătoare e şi acesta: gust şi calitate  fiind asiguraţi că hamburgherii sunt din carne de vită 100%  fără conservanţi , fără aditivi. Şi unde mai pui că sunt prăjiţi un timp bine studiat, 35 de secunde, pentru a păstra inalterate proprietăţile nutritive.

Cartofii sunt prăjiţi cu ulei vegetal după un procedeu care îi  face crocanţi.

Îngheţata şi milk shake-ul sunt preparate cu lapte de cea mai bună calitate, bogate în calciu şi prin urmare recomandate copiilor în creştere şi adolescenţilor.

Aceasta este reclama, dar dacă citim eticheta cu ingrediente, scrise cu litere foarte mici înţelegem că nu prea există nimic natural în Mcproduse.
Descoperim astfel o mulţime de aditivi alimentari , glutamat de sodiu şi sigle de tipul E 472, E 410. Toate produse acceptate de lege , de UE, dar care sunt obţinute sintetic în laborator şi care pe termen lung pot fi dăunătoare sănătăţii.

Cartofii Mc sunt congelaţi şi împachetaţi în saci standard de 10kg cu un termen de  garanţie de 9 luni de la data congelării. După ce au fost prăjiţi cartofii nu pot fi conservaţi mai mult de 7 minute, de altfel în momentul în care s-au răcit gustul şi consistenţa se schimbă total. Se pare că secretul gustului cartofilor de la McDonald’s constă în folosirea unei combinaţii de zahăr şi sare care creează un gust neutru în care fiecare consumator va regăsi un minim din gustul personal.
Hamburgherul cîntăreşte 80 grame şi conţine:
46 gr de carne de vită tocată( limbă, inimă, grăsimi, intestine, cartilaje)
10 grame de carne recuperată mecanic din resturile carcasei şi tocată,
 20 gr de apă
 2 gr de sare,
1 gr glutamat de sodiu,
5 gr polifosfati şi conservanţi.
Uleiul în care se prăjesc cartofii este compus din 90-92 % grăsime de bovine şi 8-10 % ulei de bumbac( acest ulei este utilizat şi în prepararea margarinei)

În ce priveşte sucurile sunt apă cu coloranţi sintetici, zahăr sau edulcoloranţi şi gaz.
O porţie Mc Donald’s  conţine cam 1000 de calorii ceea ce este prea mult pentru o masă normală care nu trebuie să depăşească 700-800 de calorii. Rezultatele, le vedeţi în figura de mai jos


Evident copii sunt victime sigure ale acestei multinaţionale care mai nou organizează şi sărbătorirea zilei de naştere . Nu trebuie să vă mai preocupaţi  să alegeţi ornamentale cu care să împodobiţi casa, să preparaţi prăjiturile şi torturile, să vă informaţi cam ce place şi ce nu invitaţilor copilului. Se gîndeşte la toate astea McDonald’s. La urma urmei a găsit tot timpul modalitatea de a-i atrage pe micuţi prin figurine surpriză infilate în menu-rile standard şi cîte şi mai cîte.
M-am informat pentru voi şi iată cum se desfăşoară o zi de naştere la MC.
Faza 1 pregătirea 15 minute
faza 2 primirea oaspeţilor 10 minute
faza 3 luarea comenzilor 5 minute
faza 4 aducerea comenzilor -10 minute
faza 5 mîncat- 15 minute
faza 6 jocuri -15 minute
faza 7 -plecarea .

V-ar place să sărbătoriţi aniversarea copiilor voştri cu Happy Meal şi torturi sintetice? Dacă da, La mulţi ani!
Din punctul meu de vedere copii trebuiesc lăsaţi să se joace în aer liber şi nu în săli aseptice. Cît despre hrană , spre norocul nostru, alimentele adevărate încă se mai găsesc.

În curînd voi fi prezentă în Romania cu o echipă de nutriţionisti italieni pentru promovarea celei mai noi şi eficiente metode de slăbire.
Pentru informaţii suplimentare nu ezitaţi să mă contactaţi la adresa mea de email: marie_vranceanu@yahoo.com