DIETOLANDIA SI OBEZOLANDIA

articol aparut in Curierul medical de Arges
Există o ţară numită Dietolandia a cărei frontieră e prevăzută cu numeroase uşi rotatorii. Mulţi sunt oamenii care aşteaptă să viziteze acest tărîm.
Interesant e că persoanele intră în Dietolandia fericite, surîzătoare, dar odată ajunse înăuntru devin triste, deprimate, supărate pe toţi şi pe toate. Pare că în această ţară fercirea e necunoscută şi oamenii cînd ating obiectivul pentru care se află acolo nu ştiu cum să scape mai repede şi să se întoarcă în Obezolandia. Aici, e adevărat,  nu sunt toţi frumoşi şi traşi prin inel dar măcar sunt veseli, simpatici.
Obezolandia la rîndul ei este invadată de spoturi publicitare ce demonstrează legiuni de fete frumoase care trăiesc în deplină fericire hrănindu-se doar cu salate şi iaurt.
Şi din cînd în cînd apare cîte un bătrînel, care renunţînd la una dintre cele mai mari plăceri ale vieţii, mîncarea, duce o existenţă de super erou. 
În felul acesta obezul este convins să calce pragul Dietolandiei.
“Voi deveni ca ei, voi fi fericit!”  
Dar de îndată ce intră îl întîmpină o amară realitate. Grăsuţul nostru este cîntărit, măsurat  şi mai ales înfometat. Mîncărurile gustoase sunt considerate un păcat mortal. Obezul pierde jovialitatea, devine răutacios, vede cum pielea i se zbîrceşte şi chiar îi scade şi apetitul sexual. Şi atunci, unde sunt super eroii şi tinerii hipervitaminizaţi dacă aici sunt toţi negri de supărare?
Din acest motiv cînd are ocazia fuge în Obezolandia ca mai apoi să se răzgîndească şi să se întoarcă în Dietolandia şi tot aşa un du-te vino fără a găsi soluţii la problemele personale.

Uffaaa, dietele!
Astăzi circulă o mulţime de teorii despre nutriţie. Prea multe. Apar specialişti care propun diete dintre cele mai ciudate , după ei vin alţii care îi combat, bloguri pline de sfaturi , reviste cu regimuri de tot felul dar care nu au nicăieri semnătura unui nutriţionist..şi?
În ultima vreme s-a vorbit foarte mult despre dieta Dukan. Şi mai mult de cînd s-a aflat că ducesa Kate Midleton o urmează. Ca să fiu sinceră cam acelaşi tip de dietă l-am urmat şi eu doar că la vremea respectivă doctorul Dukan, deşi scrisese vreo 17 tratate de nutriţie, nu era cunoscut la nivel mondial.
Dieta în sine are la bază ideea lansată cu mult timp în urmă de regretatul doctor Atkins şi rezumată la fraza: singurul lucru pe care nu trebuie să i-l dăm unui obez sunt carbohidraţii  şi de aici au derivat o serie întreagă de diete aşa zis chetogenice. Evident mulţi specialiştii s-au răzvrătit considerînd acest tip de diete  dăunator, datorită formării de corpi cetonici, care vă explicam într-un alt număr, pot crea cetoacidoză. Este adevărat, dar şi mai adevărat că între cercetare şi pratică nu există un strîns raport, din această cauză rezultatele crecetărilor ajung la practicieni cu întîrziere. Astăzi se cunoaşte cu exactitate că pericolul potenţial al chetozei a fost supraevaluat şi asta deoarece în cazul persoanelor sănătoase chetogeneza este un fenomen fiziologic normal care permite organismului să supravieţuiască în absenţa mîncarii în perioade de foamete. Corpii cetonici reprezintă o sursă de energie alternativă importantă pentru creier în lipsa glucidelor. Persoanele care urmează astfel de diete nu suferă de foame şi cum corpii cetonici au un efect similar cu cel al etanolului sunt chiar vesele şi euforice, motiv pentru care unii specialişti au numit-o dieta surîsului. În subiecţii sănătoşi corpii cetonici nu depăşesc nivelul de siguranţă aşa cum se întîmplă la diabeticii insulino-dependenţi  decompensaţi.
Evident acest tip de dietă nu reprezintă alimentaţia perfectă dar are avantajul că se aplică pentru o scurtă perioadă cu recomandarea de a fi reluată din cînd în cînd pentru a ţine organismul în stare de alertă şi a stimula lipoliza.

Una dintre cele mai propagate şi mai recomandate diete rămîne cea hipocalorică.
Din informaţiile mele are venerabilă vîrstă de 65 de ani şi invariabil falimentează. Cu toate acestea sub titlul de alimentaţie echilibrată continuă să fie predată şi apoi aplicată. În teorie acesta este unul dintre cele mai logice şi corecte regimuri, în practică cel mai rău, asta deoarece nu ţine seama de latura emotivă. Înainte de a vă recomanda o astfel de dietă nutriţionistul adept al hipocaloriei va spune: mîncaţi prea mult  şi va decide dacă să vă dea un regim de 1800, 1500, 1200 sau chiar 600 de calorii. Şi voi va trebui să petreceţi ziua cîntărind alimente  şi adunînd caloriile.
A mînca hipocaloric , susţin colegii mei, înseamnă  a mînca echilibrat. Dar dacă o persoană grasă ar fi fost în stare să mănînce echilibrat , ar mai fi ajuns în această situţie? Credeţi că există în lume măcar o singură femeie care să vrea să fie grasă? Şi dacă totuşi există femei grase înseamnă că nu deţin mijloacele necesare pentru a rezista la impulsul de a mînca.
Despre dietele cu mese substitutive nici nu vreau să vorbesc. Omenirea nu a fost concepută pentru a se hrăni cu prafuri. Pe limbă există papile gustative specializate în detectarea diferitelor senzaţii de dulce, amar, sărat, acru.   
De ce mănîncă oamenii? Ca să supravieţuiască? E suficientă o sondă în nas, o perfuzie. Oamenii mănîncă de plăcere! De nu ar fi aşa ne-am hrăni ca astronauţii.  Exp: pastila 1 curcan , pastila 2 cremă de zahar ars, pastila 3 şampanie!

Dietele chetogenice( dieta Dukan este o astfel de dietă)  se desfăşoară în mai multe faze şi utilizează proteinele pure.
În prima etapă numită şi de atac, care durează de la 1 la 7 zile alimentaţia va fi compusă numai din proteine pure. Acestea se găsesc în:
-albuş de ou( cu cea mai mare puritate)
-carne slabă de viţel
-carne de pui fără piele
-orice fel de peşte
-crustacei, moluşte, fructe de mare
-somon afumat
-brînzeturi proaspete degresate( brînză slabă de vaci şi urdă) .

De ce un regim cu proteine pure?
Pentru că reduce aportul caloric. Organismul nostru nu este obişnuit la o alimentaţie unică şi din acest motiv intestinul nu va reuşi să utilizeze în întregime caloriile.
Vor fi folosite doar proteinele necesare pentru muşchi, globule , piele, unghii, păr, restul rămînînd neutilizate.
Energia consumată în digerarea proteinelor este enormă deoarece sunt constituite din catene molecolare lungi în care inelele de bază, aminoacizii, sunt strîns legate între ele fiind nevoie de multă energie pentru ruperea acestora.
Exp: din 1500 de calorii asumate cu proteinele la sfîrşitul zilei vor rămîne disponibile 1000, 500 fiind consumate în propria digestie.

Proteinele pure reduc pofta de mîncare.
După 2-3 zile de dietă cu proteine pure senzaţia de foame, inamicul numărul unu dispare complet.

Un regim cu proteine pure este hidrofug
Combate edemele şi retenţia hidrică. Acest aspect este foarte important mai ales în cazul femeilor grase. De obicei un bărbat gras mănîncă prea mult în timp ce la femeie mecanismul creşterii în greutate este mai complex şi asociat cu retenţia hidrică, ce frînează şi reduce rezultatele dietelor.

Proteinele pure cresc rezistenţa organismului astăzi antrenorii recomandînd regimurile proteice sportivilor .

In timpul slăbirii cu acest regim masa musculară este protejată.

În aceste diete este necesar a se consuma şi o cantitate mare de apă care împreună cu proteinele va avea un rol important şi în combaterea celulitei

Epilog
am ajuns la o constatare: cînd o persoană vrea să se tundă, să se coafeze, merge la coafor, vrea manichiură, merge la manichiuristă , se depilează la cosmeticiană şi tot aşa. Nici prin cap nu i-ar trece să facă aceste operaţii acasă, că doar de aceea există fel de fel de meserii şi servicii.
Cînd o persoană spune mă apuc de dietă lucrurile se schimbă brusc. Mai toţi apelează la sfaturile prietenilor, reviste, internet , fel de fel de bloguri. Şi uite aşa unul dintre cele mai importante lucruri pentru sănătatea noastră , alimentaţia este încredinţat unei forme de self service de cele mai multe ori dăunătoare.
 Amintiţi-vă că pentru orice tip de dietă sfatul unui specialist este absolut necesar.
Cu specialistul veţi face schema nutriţională, vă veţi concorda asupra timpilor şi mai ales asupra strategiilor necesare pentru reuşita programului.
O dietă nu e doar un simplu regim alimentar, e un nou stil de viaţă.
Specialistul vă va ajuta , va sta alături de voi, vă va încuraja cînd voinţa voastră se va clătina.
Nici un fel de dietă nu trebuie înfruntată în singurătate.