DIETA GRUPURILOR SANGUINE


PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI 


NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI. 


DIETA GRUPURILOR SANGUINE

Discutată şi controversată, lansată cu mare tam-tam, urmată de mulţi după care, declarată repetentă,este una dintre numeroasele diete care au fost la modă şi au adus inventatorului un frumos profit economic.  Acestă dietă are la bază ideea nevoilor nutriţionale ale fiecărui grup sanguin. Este mai mult un regim alimentar. Despre ce e vorba?

La începutul secolului XX nu se ştia nimic despre grupurile de sînge. În anul 1901 Karl Landsteiner le-a descoperit salvînd astfel numeroase vieţi, dat fiind că, mecanismele transfuziilor au la bază compatibilitatea grupurilor.

Ulterior James D’Adamo, un naturopat american, a încercat prin studii şi observaţii să găsească legătura dintre grupuri şi alimentaţie. Studiile sale au fost continuate de  fiul Peter şi el naturopat.

La începuturile istorice ale omenirii exista un singur grup sanguin: 0.
În acea perioadă îndepărtată strămoşii noştri erau vînători şi culegători de fructe, seminţe, etc. Se hrăneau cu carne şi vegetalele pe care le găseau direct în natură. Odată cu răspîndirea speciei umane în alte arealuri s-au schimbat şi alimentele. Oamenii s-au grupat şi au început practicarea agriculturii şi creşterea animalelor, motiv pentru care organismul a fost nevoit să se adapteze la noile alimente ,tip cereale şi lapte, să le digereze şi să le asimileze. Au apărut astfel grupuri sanguine noi: A şi B. La acestea, mai tîrziu, s-a adăogat un al patrulea , foarte rar, AB, rezultat din încrucişarea între A şi B.

Fiecare grup are caracteristici specifice, care se consideră, ar putea duce persoanele purtătoare la un anume tip de boli .
Teoria lui D’Adamo se bazează pe această veche ipoteză şi pe existenţa lectinelor , substanţe de natură proteică ce se leagă de molecule formînd un fel de lipici. După părerea sa, sunt prezente şi în alimente fiind incompatibile cu anumite grupuri de sînge. În caz de incompatibilitate acestea se lipesc de un organ determinînd aglutinarea globulelor roşii cu alterarea funcţiilor organului respectiv.
Pe baza acestor observaţii D’Adamo a enumerat alimentele compatibile şi incompatibile pentru fiecare grup şi în acelaşi timp a evidenţiat o predispoziţie la anumite boli în funcţie de grupul de sînge.
Are dreptate D’Adamo?
Fiind un naturopat a elaborat o listă de alimente naturale, proaspete, care trebuiesc gătite cu multă atenţie, ceea ce nu e deloc rău. În acelaşi timp, nu uită de importanţa exerciţiului fizic, insistă pe consumul moderat de mîncare şi pe limitarea alimentelor puternic alergice cum ar fi, lactate şi cereale bogate în gluten.
Lumea ştiinţifică l-a acuzat de lipsa unor baze ştiinţifice în teoria sa, mai ales că lectinele nu se comportă cum susţine naturopatul şi nu există o corelaţie între anumite boli şi grupul sanguin. În Italia , Piero Mozzi, medic chirurg , a studiat îndeaproape această teorie modificînd-o pe baza unor criterii ştiinţifice. El rămîne de acord cu D’Adamo în sensul că, abandonînd dieta care a fost impusă evolutiv speciei umane, se ajunge la erori de alimenaţie care sunt cauza multor boli.
De exemplu el susţine că un consum mare de cereale este cauza unor patologii autoimune prezente în multe grupuri sanguine. Mozzi pleacă de la observaţia că triburile care încă mai trăiesc în stare sălbatică nu practica agricultura şi se hrănesc cu carne, peşte , seminţe şi fructe pe care le găsesc direct în natură. El recomandă eliminarea glutenului fiind în favoarea consumului de peşte şi carne. Este interesant faptul că subliniază: nu toate persoanele pot suporta o dietă vegetariană. Într-adevar o dietă fără proteine animale nu poate fi tolerată de toate persoanele dar, în contradicţie, consumul masiv de grăsimi saturate prezente în carne este cauza multor patologii mai mult sau mai puţin grave. 

Profilul nutriţional al grupurilor sanguine după D’Adamo

Grupul O 

este cel mai vechi şi se consideră că a apărut în Africa pentru a se răspîndi ulterior în Asia şi Europa. D’Adamo numeşte acest grup Vînătorul.
Se caracterizează prin:
-aparatat digestiv puternic
-sistem imunitar robust.
-articulaţii sensibile.
Recomadată o dietă pe bază de carne, peşte fructe şi legume.

Alimente permise:
linte, năut, ulei de măsline extravergine extras la rece, crustacei,fructe de mare în general, brînză de soia, pîine de soia, pîine de orez, alge marine, brocoli, anghinare, varză, ceapă, ridiche, spanac, smochine, nuci, prune, dovleac.

Alimente interzise:
salamuri, carne de porc, brînzeturi, iaurt, ouă, dulciuri pe bază de mais, îngheţată, couscous, fasole albe de Spania, vinete, căpşuni, mandarine, afine, ciuperci cultivate, cartofi, măsline, arahide, nuci de cocos, oţet de vin, fistic, băuturi gazoase, cola, cafea, castraveţi şi alte legume în oţet, cacao, ciocolată.  

Conform lui D’Adamo, alimetele permise determină scăderea în greutate , cele interzise creşterea.  

Grupul A = Agricultorul

a apărut acum 15.000 de ani în urmă.
Caracteristici:
-aparat digestiv fragil
-sistem imunitar sensibil dar adaptabil.
-metabolism total opus grupului 0.

Patologii posibile:
-anemie
-dereglari hepatice si cardiocirculatorii
-diabet de tip I
-neoplazie.
Se recomandă dieta vegetariană cu multe legume şi zarzavaturi proaspete, cereale( fără grîu) soia , lapte şi derivate. Nu, decis, pentru carne. Optim pentru metabolism ananasul. Fructele pot fi consumate nu doar proaspete dar şi sub formă de gem şi dulceaţă.  Atenţie la portocale.

Alimente permise :
cereale integrale: orz, ovăz, porum, secară, alac sau grîu din specia Triticum monococcum, grîul preistoric, cunoscut în unele zone ale ţării şi sub denumirea de ţenchi –grîu moale. Grîul din care se face pîinea aparţine speciei Triticus aestivus sau vulgare. Alte alimente permise: fasole neagră, fasole verde –păstăi, linte, sfeclă, usturoi, brocoli, anghinre, ridichi, cicoare, ceapă, salată verde, păpădie, varză, dovleac, caise, ananas, arahide, cireşe, smochine proaspete şi uscate, lămîi, grepfruit, prune, ulei de măsline , de in, fructe de pădure, lapte de soia, pîine de soia, tofu.

Alimente interzise:
preparate tip salam , suncă , afumături, unt, caşcaval, gorgonzola, lapte, îngheţată, carne în cutie. A se reduce drastic consumul de: fasole albă, tărîţe, varză murată, măsline, vinete, roşii, ardei graşi, cartofi, banane, mango, papaia, nuci de cocos, ulei de arahide, de porum, oţet de vin.

Grupul B: Nomadul

apărut conform părerilor acum 10000 de ani în urmă printre populaţiile mongolice şi caucazice din Asia centrală se caracterizează prin:
-echilibru şi adaptabilitate
-aparat digestiv puternic
-sistem imunitar activ
-adaptabilitate nutriţional.

Tendinte patologice:
-oboseală cronică
-diabet
-boli autoimune.
O dietă echilibrată pentru acest grup prevede multe zarzavaturi, fructe, lapte şi derivate.

Alimente permise:
zarzavaturi cu frunze verzi,  brocoli, morcovi, varză murată, vinete, cartofi, ardei graşi, fructe proaspete, ananas, banane, prune, papaya, lapte şi derivate din lapte, caş urdă, brînză de vaci, brînză de capră, ouă, grîu, miere, fasole albă, dulciuri din orez, curry, ginseng, rosmarin, pătrunjel

Alimente interzise
carne de porc, gorgonzola, îngheţată, sărăţele, pîine integrală, alune, fistic, seminţe de bostan, arahide, avocado, ulei deporumb, tofu, tărîţe, couscous, făină de orz, germeni de grîu, năut, mămăligă, fasole neagră, linte, anghinare, dovleac. 

Grupul AB: Enigmaticul


apărut cu cîteva mii de ani în urmă este o încrucişare între A şi B.
Are:
-sistem imunitar extrem de adaptabil şi suportă o alimentaţie echilibrată.
Tendinţe patologice: afecţiuni cardiovascolare, anemii, neoplazii.

Alimete permise :
orez, grîu brînzeturi proaspete, ouă, legume, zarzavaturi,  struguri negri, ceai verde, ulei de măsline, pîine de secară, dulciuri şi preparate pe bază de orez, fasole albă, usturoi, brocoli, castra veti, ţelină, vinete, păpădie, varză, ananas, arahide, castane cireşe, smochine, lămîi, nuci, prune.

Alimete interzise :
carne , preparate din carne tip salam , şuncă, afumături, fasole de Spania, năut, gorgonzola, unt, dulciuri pe bază de mais, bob, anghinare, ardei gras, portocale ,banane, mango, rodii, alune, nuci de cocos, alimente în saramură şi în oţet otet de vin

Părere personală: nu sunt adepta acestui tip de dietă deoarece are multe lacune, ştiintific vorbind.