DIETA MACROBIOTICA


este un model alimentar ideat de japonezul  George Oshawa  în anul 1900 şi inspirat din modul de viaţă al călugărilor zen, autorul însuşi fiind descendent al unei familii de samurai. Literalmente această dietă înseamnă viaţă lungă ( de la grecul makros= lung şi bios=viaţă) . Se bazează pe ideea menţinerii echilibrului energiilor opuse şi complementare Yin şi Yang care guvernează universul şi implicit starea de sănătate a fiinţelor vii.
Conform bucătărie macrobiotice fiecare aliment aparţine uneia dintre cele două clase energetice:Yin şi Yang.
Dacă vă imaginaţi o scară gradată de la 0 la 7 alimentele Yin le găsim de la 0 la +7 şi Yang de la 0 la -7. Alimetele Yin sunt cele cu compoziţie acidă, gust amar, dulce şi aromatic şi care conţin o cantitate mare de potasiu. Cele Yang sunt alcaline, au gust sărat, picant, şi conţin o cantitate mai mare de sodiu. Prin preparea alimentelor Yang creşte cantitatea de energie care va fi reglată în funcţie de sezon: mare iarna, medie primăvara şi toamna, minimă vara.
Dieta macrobiotică exclude alimentele transformate industrial cum ar fi, de exemplu, zahărul şi margarina, dearece procesele de prelucrare industrială alterează echilibrul energetic al alimentului. De asemeni interzice sau reduce drastic alimente de origine animală( carne, lapte, ouă) băuturile alcoolice, cafea, oţet, băuturi gazoase.
Dieta macrobiotică se bazează pe cereale integrale , grîu, porumb, orz, miei, ovăz, orez, secară) legume şi zarzavaturi, fructe, semioleaginoase-seminţe de bostan, susan, floarea soarelui. Condimentele trebuie să fie naturale: sare marină, ulei de măsline obţinut la rece, sos de soia.

Combinaţiile alimentare se vor face tot pe baza criteriului de respectare a echilibrului între Yin şi Yang.

Analiză critică:

dieta macrobiotică este o adevarată filozofie alimentară absolut nerecomandată persoanelor aflate în căutarea unui model practic. Din punct d evedere dietetic are toate caracteristicile negative ale dietei vegan cu posibilitatea apariţiei carenţelor de proteine, fier, calciu, zinc, vitamina B12, vitamina D.
Pe lînga aceste riscuri trebuie să recunoaştem, este o dietă monotonă care exclude categorii întregi de alimente.
Din punctul meu de vedere dieta macrobiotică este una din acele diete care, datorită sărăciei şi lipsei de apetibilitate a alimentelor propuse, determină consumarea acestora în cantităţi mici , motiv pentru care există şi o pierdere în greutate.