ŞAPTE ZILE DE POFTĂ BUNĂ




PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI 


NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI. 

Vă propun o serie de reţete în care alimentele sunt combinate corect fără a le schimba gustul. Este indicat, pentru a furniza orgnismului toate elementele de care are nevoie să mîncaţi cît mai diversificat încercînd mereu alimente noi.
În reţetele pe care vi le propun , am ţinut cont ca legumele şi zarzavaturile să fie cele care se găsesc tot timpul anului, tocmai pentru că e vorba de o săptămînă tip, nu am considerat că ar fi oportun să o situez într-o anumită perioadă a anului.
De asemeni vă sfătuiesc pe cît posibil să consumaţi legume şi fructe de sezon şi axaţi-vă cît mai mult pe produse integrale şi biologice.
Prin produs integral înţelegem acel aliment care nu a suferit modificări prin procese de rafinare, este aşa cum natura l-a produs.
Produsul biologic provine din culturi agricole în care nu au fost folosite pesticide.

Reţetele pe care vi le propun sunt simple cît mai apropiate de bucătăria populară.
O dată pe săptămînă puteţi consuma carne şi de două ori peşte. Aceasta deoarece am luat în calcul faptul că încă pentru mulţi alimentaţia vegetariană  este dificil de urmat.

Împărţirea în grupe a alimentelor din săptămîna tip .

Cereale



 Cuscus
Spaghetti
Tagliatelle
fulgi de ovăz
grîu
făină de porumb
pîine integrală
pîine prăjită( fette biscottate)


proteine animale 





peşte slab- merluciu sau scumbie
carne de curcan
urdă
caşcaval
ouă
lapte

proteine vegetale

linte
fasole boabe
soia
tofu

germinate


grîu
soia

seminţe uleioase
seminţe de floarea soarelui şi de susan

legume şi zarzavaturi  




lăptuci
taraxacum
morcov
brocoli
conopidă
roşii
castra veţi
ardei gras
ceapă
 ciuperci
ridichi
cartofi

condimente 






ulei de măsline
arome
ulei de porumb
ulei de floarea soarelui
lămîie
oţet de vin
pătrunjel
sare 

Micul dejun
valabil pentru toate zilele săptămînii-mai multe variante  din care să alegeţi pe cea care vă place cel mai mult  

fructe



cîte doriţi, sunt apoase , depurative şi spre deosebire de majoritatea alimentelor nu au nici un fel de toxine . Consumate la micul dejun vor favoriza faza expulsiv- depurativă  de dimineaţa. 

Shake de lapte şi măr verde




este dezintoxicant şi alcalinizant. Aciditatea mărului determină coagularea laptelui care devine astfel mai uşor de digerat.

Suc de fructe şi legume
Exemplu: măr şi morcov la care adăogaţi cîteva picături de lămîie.

Mic dejun complet
este vorba de faimosul muesli Maximilian Bircher : un iaurt sau 200ml lapte , 2 linguri fulgi de ovăz , un măr ras, cîteva stafide , o linguriţă germeni de grîu , 2 nuci sfărîmate, o linguriţă de miere pentru îndulcit.
Este recomandat să lăsaţi fulgii de ovăz la înmuiat cam două ore pentru a favoriza digerabilitatea amidonului pe care îl conţin.

Cafea de cereale ( orz, năut)
folosiţi-o pentru lapte. Nu este recomandată folosirea cafelei naturale deoarece cafeina îngreunează mult digestia laptelui.

Ceai de fructe uscate 



şi pîine prăjită( cea din comert) cu gem de smochine.
Un mic dejun foarte chic!

Ceai de fructe
şi pîine prăjită cu nutella, cu condiţia să nu fie cea din comerţ, ci preparată în casă. Iată reţeta:
puneţi cam 50 gr de alune în storcătorul de fructe, adăogaţi puţin  ulei de arahide şi amestecaţi. Mai adăogati puţină miere şi făină de roşcove(carruba). Rezultat garantat.

Duminică  

Prînz 
salată de crudităţi condimentată cu ulei de măsline şi lămîie. 





Curcan cu ciuperci 




150 gr piept de curcan ( în cazul în care gătiţi doar pentru o persoană)
ciuperci champignon 250 gr
usturoi
pătrunjel tocat mărunt,
un păhărel de vin alb.

Carnea de curcan este săracă în grăsimi şi combinaţia cu ciuperci , bogate în săruri minerale ajută la digestie.
Rumeniţi carnea la foc iute pe o parte şi alta folosind foarte puţin ulei de măsline( cît să fie unsă tigaia) . Adăogati ciupercile tăiate în felii subţiri, 2 căţei de usturoi pisat şi 50ml vin alb. Piperaţi, săraţi( cît mai puţină sare) şi lăsaţi la foc mic. Continuaţi pînă cînd toate ingredientele s-au fiert adăogînd din cînd în cînd puţină apă. 

Cina
salată mixtă 

Cuibuşoare
spaghetti ( alegeţi din cele subţiri) 70 gr( pentru o persoană)
tofu 100 gr
germeni de soia 100 gr
ulei de măsline.

Acest fel de mîncare bogat în proteine de soia este uşor de digerat. Fierbeţi spaghetele în apă sărată după care strecuraţi-le şi puneţi-le într-o tavă rotindu-le în aşa fel încît să formaţi mici cuibuleţe. În mijloc puneţi germenii de soia fierţi şi condimentaţi cu puţin ulei de măsline. Acoperiţi cuiburile cu un strat subţire de tofu şi daţi la cuptor. Sunt gata cînd brînza de soia s-a topit.

Luni

prînz 
salată mixtă

iahnie de fasole



o cutie de fasole deja fiartă din comerţ
o jumătate de ceapă
2 căţei de usturoi
Sare
pătrunjel

Frecaţi fasolea cu un pic de ulei de floarea soarelui, adăogaţi o jumătate de ceapă tăiată mărunt, un pic de usturoi , sare şi pătrunjel tocat mărunt. Serviţi cu 2 felii de pîine( 40gr) .

Cina

tagliatelle a nitukè    

tagliatelle 70 gr 
seminţe de susan
1 morcov
 parmezan  
o ceapă
ţelină
ulei de măsline 

Fierbeţi tagliatellele în apă cu sare. Într-o tigaie antiaderentă puneţi puţin ulei de măsline. Tăiaţi ceapa mărunt şi rumeniţi-o în tigaie după care adăogaţi morcovul şi ţelina date prin răzătoare. Lăsaţi să fiarba la foc mic. Peste tagliatelele fierbinţi vărsaţi nitukè-ul. Probabil aţi înţeles că acest nitukè este un condiment din legume şi zarzavaturi recomandat de alimentaţia macrobiotică.
Amestecaţi totul, dacă vă place puneţi şi cîteva seminţe de susan prăjite.    

Legume la grătar




jumătate de ardei gras
un bostănel
o roşie
jumătate de vînătă

tăiaţi-le subţiri şi puneţi-le pe grătar. Condimentaţi cu puţin ulei de măsline  

Marţi
prînz

salată mixtă

macrou cu telina  
200 gr macrou
frunze de ţelină
ulei de măsline
piper
usturoi

fierbeţi macroul timp de 15 minute. În apa sărată fierbeţi frunzele de ţelină. Strecuraţi şi lăsaţi să se răceasca. Taiaţi fin ţelina şi peştele şi amestecaţi-le. Condimentaţi după gust cu sare , piper, usturoi, ulei şi pătrunjel. Puteţi consuma şi o felie de pîine integrală (20 de grame) 

Cina
salata mixtă cu germeni de soia

pure de linte 




150 gr linte
o ceapă
un morcov
ţelină
sare

fierbeţi lintea împreună cu ceapa, morcovul, ţelina. Cînd au stat din fiert puteţi adăoga o crenguţă de rosmarin. Lăsaţi să se odihnească pentru o oră. Scoateţi celelalte ingrediente şi cu mixerul faceţi pureul de linte. Condimentaţi cu puţin ulei de măsline. Serviţi cu cîteva felii de pîine prăjită( din comerţ) peste care aţi stors puţin usturoi.

Miercuri

prînz

vinete alla parmezana 





2 vinete potrivite
300 gr pulpă de roşii
 ulei de floarea soarelui
100 gr de parmezan ras
150 gr mozzarella
Sare
 cîteva frunze de busuioc

tăiaţi vinetele pe lung în felii subţiri. Puneţi-le la grătar pe o parte şi alta. Săraţi. Într-o tigaie puneţi pulpa de roşii cu puţin ulei, prăjiti şi la urmă adăogati frunzele de busuioc tocate mărunt. Într-o tavă de cuptor sau vas iener puneţi un strat de suc de roşii şi deasupra unul de vinete. Peste acestea un alt strat de roşii, putin parmezan şi cîteva felii de mozzarelle. Alternaţi pînă la terminarea compoziţiei. Daţi la cuptor, 150de grade pentru 20 de minute. Se servesc calde.

Cină

pîrjoluţe de cartofi

200 gr cartofi fierţi
1 ou
sare
piper
pesmet
ulei pentru prăjit.

Cu o furculiţă striviţi cartofii fierţi, amestecaţi cu oul , sarea şi piperul. Faceţi mici pîrjoluţe, daţi-le prin pesmet şi prăjiţi în ulei încins.

Salată mixtă 

Joi

prînz

cuscus





100 gr cuscus pe care îl fierbeţi în zeama de supă de legume.
Separat preparaţi un stufat de legume cum ar fi morcovi tăiaţi a la julien, conopidă, varză, roşii, fasole păstăi, ceapă şi diverse arome.
Puneţi cuscusul pe farfurie şi turnaţi deasupra stufatul de legume.

Cina  

cubuleţe de mămăligă la cuptor

tăiaţi cubuleţe mari cîteva felii de mămăligă rece.
Puneţi-le la cuptor într-o tavă unsă cu ulei . După ce au căpatat culoare puneţi-le pe un platou , presăraţi parmezan ras şi serviţi-le cît sunt calde.

Spanac fiert
puneţi spanacul la fiert, scurgeţi-l de apa rămasă, adaogaţi puţin ulei de măsline, parmezan ras şi serviţi-l cît e cald. 

Vineri

prînz

salată mixtă de sezon

peşte la grătar

200 gr de filet de peşte spadă sau păstrăv
lămîie.

Cină
orez cu bostănei şi mazăre


 



100 gr de orez
ulei de măsline
zeamă de supa de legume
un bostănel fraged
mazăre boabe 50 gr

Rumeniţi orezul în 2 linguri de ulei şi adăogaţi puţin cîte puţin zeama de supă. Cînd orezul este aproape fiert adăogaţi bostănelul tăiat fin şi mazărea. Condimentaţi cu puţin ulei crud.

Sîmbătă

prînz

salată orientală

3 cartofi fierţi în coajă
50 gr măsline
2 castraveciori în oţet
o ceapă
sare  
o linguriţă maioneză light

tăiaţi cartofii în felii subţiri, adăogaţi restul ingredientelor şi serviţi .  

Cina

Salată  de fasole verde

2 ceşti de fasole uscată
ulei de măsline
2 linguri oţet
sare
piper
ceapă
cîteva frunze de salată
pătrunjel

puneţi fasolea în apă rece cu puţin bicarbonat pentru 12 ore după care scurgeţi acoperiţi cu apă rece şi puneţi  la fert. După ce s-au fiert aruncaţi apa rămasă şi lăsaţi să se răcească. Tăiaţi o ceapă solzişori, adăogaţi ulei, sare, piper , frunzele de salată şi pătrunjelul tocat mărunt.
    

Între mese, ca şi gustare puteţi consuma un fruct de sezon sau un iaurt.   
De asemeni puteţi să mai consumaţi migdale care sunt foarte hrănitoare, bogate în proteine, vitamine din grupul B, vitamina E, grăsimi nesaturate, magneziu, fier , potasiu.