Cercelul magnetic de slabit, Zerodiet


LA EDITURA TRACUS ARTE A APARUT CARTEA MEA DE NUTRITIE
7 ANI LA DIETA.AVENTURILE UNEI FEMEI GRASE


                                  PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI 


NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI. 


Din jurnalul unei femei grase ( fragment din cartea pe teme de nutriţie Şapte ani în Dietolandia. Aventurile unei femei grase. de Marie Vrânceanu, în curs de apariţie la editura Tracus arte. prevăzută pentru luna mai 2012)

10 ianuarie 2011deschid televizorul şi faimosul moderator italian Bruno Vespa tocmai ne spune buonasera la începerea emisiunii Porta a Porta. Printre invitaţi nu pot să nu-l remarc pe Giorgio Calabresi faimos nutriţionist italian, profesor la Universitatea din Torino şi dietolog consultant al echipei de fotbal Juventus. Dacă e Calabresi în mod sigur se vorbeşte de diete. Rămîn pe Rai 1 şi aflu astfel că a apărut un dispozitiv care te ajută să slăbeşti fără dietă. Tocmai din acest motiv se numeşte chiar zerodiet.

Să vedem despre ce e vorba: doi biomagneţi care se poziţionează într-un punct anume pe lobul urechii. Inventatorul( de altfel medic) susţine că efectul este similar cu cel al acupuncturii. Bruno se întoarce spre Calabresi întrebîndu-l ce crede. Simpaticul profesor răspunde zîmbind: fără doar şi poate dacă se urmează în acelaşi timp o dietă hipocalorică pacientul va slăbi în mod sigur. Medicul, tatăl magneţilor, ripostează explicînd telespectatorilor că dispozitivul presează asupra unor puncte care vor transmite semnale la creier, mai precis la centrul foamei, inhibînd pofta de mîncare. Se mănîncă mai puţin şi se pierd pînă la 4 kg pe lună.

Zîmbesc aducîndu-mi aminte în cîte capcane de acest fel am căzut şi eu pe parcursul vieţii de grasă.18 octombrie 1998prietena mea Yvone nu este nicicum o persoană grasă, poate uşor supraponderală, concret cred că are 2 sau 3 kg în plus. Vrea neapărat să slăbească şi uite aşa găseşte într-o revistă de femei reclama la un cercel magnetic care te ajută să pierzi pînă la 30 de kg de slăninuţă. Luăm adresa, facem comanda şi chiar dacă preţul e destul de ridicat sînt în al noulea cer numai la gîndul că în sfîrşit voi fi din nou frumoasă şi slabă. După vreo săptămînă de aşteptări soseşte pachetul. Mă uit atent la indicaţii şi plasez cercelul exact ca în imaginea din prospect. Printre altele are un aspect chic şi pare că aş avea un fel de piercing, mă simt foarte în trend. Mă cam strînge şi mă cam doare dar strîng din dinţi: să moară centrul foamei ! După o lună de zile înafară de o ureche roşie, umflată şi dureroasă, nu s-a schimbat nimic în aspectul meu. Kilogramele sînt toate la locul lor. Nici prietena mea nu a scăpat de kilogramele în plus. Nu mă las şi continui cercetările. Găsesc un produs natural 100% pe bază de alga fucus. Bat la uşile tuturor plafarurilor, farmaciilor şi cheltui vreo 300 de euro pe flacoanele  cu pastiluţe maro. După şase luni, înfară de tulburări al tiroidei nu se întîmplă nimic altceva. Sînt la fel de grasă ca şi înainte.În comerţ există o serie infinită de produse de obicei pe bază de chitosan , fibre, alge brune, care sînt comercializate ca produse pentru slăbire. Doar că nu te fac să slăbeşti. Majoritatea sînt fibre, evident nu sînt dăunătoare, dar acelaşi efect se obţine cu o alimentaţie corespunzătoare. Dacă veţi citi cu atenţie prospectul acestor produse veţi vedea scris mic de tot: bun adjuvant în curele de slăbire. Dacă mîncaţi ca de obicei şi luaţi astfel de produse în mod sigur nu veţi pierde nici un kilogram, dar dacă veţi urma şi o dietă cu puţine calorii, slăbirea este garantată, ceea ce înseamnă că nu sînt produsele cele care vă slăbesc, dar dieta.

 Din păcate reclamele televisive au forţa adevărului. În special în domeniul dietelor sînt vehicolul principal al minciunii. De foarte multe ori am auzit: sînt produse naturale , ce rău pot să facă? Nutriţional nici unul, psihologic lucrurile se schimbă deoarece cu aceste produse se întăreşte convingerea că soluţiile le au fie nutriţioniştii, fie farmaciştii sau centrele de slabire, în timp ce răspunderea noastră este zero. Nu există nici un medicament, nici un produs, nici un dispozitiv care să vă achite de sarcinile ce vă revin. Singura soluţie rămîne aceea de a modifica raportul vostru cu alimentele. Nu este un lucru uşor de realizat. Cînd aţi decis, pentru un motiv sau altul ( stare de sănătate, consideraţii estetice) să schimbaţi modul de a vă hrăni , stilul de viaţă, va fi nevoie de multă disciplină, răbdare şi inteligenţă. Dacă dieta şi schimbările pe care vi le-aţi propus se vor transforma într-un motiv de stres în mod sigur nu veţi reusi.

De cele mai multe ori, nu ne gîndim , dar se întîmplă să mîncăm mai mult cînd sîntem cu prietenii. La polul opus persoanele care suferă de bulimie sau alimentaţie compulsivă se vor umfla cu mîncare în singurătate. Este foarte important să ne gîndim la felul nostru de a mînca în orice moment al zilei.

Hrana ocupă primul loc în existenţa noastră. Gîndiţi-vă doar cît timp ne ia să o cumpărăm, să o preparăm, să o servim ,să o mîncăm şi puneţi la socoteală şi timpul necesar spălării vaselor şi curăţeniei de după masă.

Cele mai multe persoane care se îngraşă ca urmare a unei alimentaţii compulsive cauzată de stres , anxietate, au tendinţa de a mînca în maniera automatică, fără a-şi pune problema: ce mănînc, de unde provin aceste alimente, ce calitate au?

Refuzaţi categoric conceptul de fast food.

Foarte multe persoane folosesc hrana ca pe un suport psihologic, un tratament antistres, formă de consolare şi prin urmare:- cînd sîntem stresaţi- mîncăm

-cînd sîntem singuri- mîncăm

-cînd ne plictisim- mîncăm

-cînd sîntem trişti- mîncăm

-cînd am suferit o decepţie- mîncămVreau să punctez şi asupra faptului că televiziunea are un profund efect subliminal asupra poftei de mîncare. Îmi ajunge să văd membrii familiei mele care ţin morţis să ronţăie ceva în timpul filmului. Efectul televizorului asupra modului de a mînca este incredibil. Studiile au arătat că numărul de muşcături pe minut creşte, aşa cum creşte şi dimensiunea bucăţilor ingurgitate. În experiment s-a folosit un fundal sonor.

Iată rezultatele:-subiecţi fără fundal sonor- 4 muşcături pe minut,  au terminat de mîncat în 40 de minute şi 33% a cerut o a doua porţie

-subiecti pe fundal cu muzică rapidă-  5 muşcături pe minut, au terminat de mîncat în 31 de minute , 50% a cerut o altă porţie.

-subiecţi cu muzică lentă de flaut- 3.2 muşcături pe minut, au terminat de mîncat într-o oră, nimeni nu a mai cerut o altă porţie  şi mulţi nu au mîncat tot din farfurie.Să nu subevaluăm faptul că televiziunile prezintă constant reclame la mîncare şi transmisiunile pentru copii sînt pline de publicitate la produse hipercalorice. Dar televiziunea nu duce doar la îngrăşare ci şi la alte tulburări de comportament alimentar printre care cea mai gravă, anorexia. Modelele prezentate sînt total diferite de persoanele întîlnite în viaţa de zi cu zi. Femeile din televiziune au corpuri perfecte obţinute mai ales prin priceperea chirurgului plastic. Acesta este un alt motiv pentru care tinerele, chiar şi cele slabe, se declară nemulţumite de propriul aspect fizic.

Un fenomen absolut incredibil s-a produs în insulele Fiji. Femeile de aici erau recunoscute pentru opulenţa lor, cele slabe fiind considerate motiv de îngrijorare nicicum de admiraţie. Odată cu apariţia televiziunii în insulă, în 1995 , adolescentele au început practicarea dietelor declarîndu-se nemulţumite de propriul corp.Fiţi atenţi la ce mîncaţi şi cum mîncaţi. Aşa cum am mai spus nu vă fixati cu modelele televizive, nu vă propuneţi să semănaţi cu vedeta X sau Y, aţi avea prea mult de lucru, nu merită nici efortul şi nici banii. Controlaţi-vă greutatea, dormiţi opt ore pe noapte, daţi mai mult spaţiu propriilor hoby-uri , îngrijiţi-vă, mergeţi la coafor, la centru estetic şi …zîmbiţi!